Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Οι δικαστές σε θέση μάχης! Οι δικηγόροι;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Οι δικαστές σε θέση μάχης! Οι δικηγόροι;

Αρχικά ήταν ο νόμος Κοντονή στο τέλος του 2017 για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση ως μέτρο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Τι προέβλεπε αυτός;  

Πως συγκεκριμένες περιπτώσεις (αστικών) διαφορών μεταξύ ιδιωτικών , πριν φτάσουν στα δικαστήρια, υποχρεωτικά πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της ιδιωτικής διαμεσολάβησης. Πως διαμεσολαβητής, πέραν των άλλων, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ιδιώτης, απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι πολίτες δε θα πρέπει – υποχρεωτικά- να πληρώσουν.

Επίσης πως  μόνον όταν αυτή αποτύχει θα μπορούν να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Η αρχική ψήφισή του είχε προκαλέσει πόλεμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με δικηγόρους και δικαστές. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του , τον Σεπτέμβριο του 2018 ο διάδοχος του Μιχ. Καλογήρου, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019.

Είχε προηγηθεί  γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία κατά πλειοψηφία ετάχθη κατά της υποχρεωτικότητας του θεσμού καθώς αυτή «δεν ήταν αδάπανη για τον πολίτη» .

Το θέμα το βρήκε μπροστά του ο Κ. Τσιάρας που αρχικά παρέτεινε την αναστολή έως τις 30 Νοεμβρίου και εν συνεχεία κατέθεσε το νομοσχέδιο. Όμως οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις ήδη προκαλούν αντιδράσεις.

Οι δικαστές ετοιμάζονται να τοποθετηθούν , αλλά αυτό που διαφαίνεται είναι πως  πάνε σε δυναμικές αντιδράσεις. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μιλάει εκ νέου για «ιδιωτικά παραδικαστήρια» και «ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης».

Οι δικηγόροι δεν έχουν αντιδράσει επισήμως ακόμα αλλά οι δικαστές ετοιμάζονται. Απλώς να θυμίσω πως  το συγκεκριμένο θέμα ήταν το κορυφαίο στην ατζέντα σύγκρουσης μεταξύ δικαστών- δικηγόρων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και η κυβέρνηση τότε έκανε πίσω, αφού προηγουμένως αντικαταστάθηκε ο – τότε-υπουργός Δικαιοσύνης. Εν ολίγοις ετοιμαστείτε για θεσμό Φθινόπωρο…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ