Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: H εξαίρεση (Τουλουπάκη) και ο κανόνας (της απόρριψης)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: H εξαίρεση (Τουλουπάκη) και ο κανόνας (της απόρριψης)

Μου το είπε δικαστής: «Καλά μην κρίνεις τώρα από την απόρριψη. Τα συμβούλια σχεδόν πάντα απορρίπτουν τις αιτήσεις εξαίρεσης δικαστών. Είναι και λίγο συντεχνιακό το ζήτημα». Απολύτως κατανοητό. Το έχω συναντήσει ουκ ολίγες φορές στην ενασχόλησή μου με τα δικαστήρια της χώρας.

Είναι λοιπόν κοινή πρακτική, πλην των περιπτώσεων αυτοεξαίρεσης (εκεί δηλαδή που εισαγγελείς και δικαστές ζητούν οι ίδιοι να εξαιρεθούν) και πάλι με φειδώ, να απορρίπτονται τα αιτήματα εξαίρεσης δικαστών από την πλευρά των κατηγορουμένων ή των πολιτικώς εναγόντων.

Εν προκειμένω όμως να με συγχωρείτε αλλά δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε ή μια συνηθισμένη περίπτωση.

Αρκεί να διαβάσει κάποιος τη λογική αλληλουχία του αιτήματος εξαίρεσης της Ελένης Τουλουπάκη, που υπέβαλε ο πρώην υπουργός και ελεγχόμενος στη υπόθεση Novartis, Ανδρέας Λοβέρδος:

«Δεν μπορεί να εξακολουθεί να έχει στα χέρια της την έρευνα της Novartis από τη στιγμή που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θα ερευνηθεί από την Προανακριτική της Βουλής για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην κατάχρηση εξουσίας το οποίο φέρεται να έχει διαπράξει η ίδια».

Επειδή τα νομικά είναι κοινή λογική, η απόφαση είναι -κατά τη γνώμη μου- μη συνηθισμένη. Δεν μπορεί να ενταχθεί δηλαδή στη συνήθη στήριξη των δικαστών σε συναδέλφους τους. Απλά γιατί η κα Τουλουπάκη δεν μπορεί αν είναι ελέγχουσα και ελεγχόμενη.

ΥΓ. 1 : Όλα αυτά γράφονται χωρίς καμία προσωπική αιχμή για την εισαγγελέα την αμεροληψία και ευθυκρισία της οποίας, δεν θέλω, ούτε μπορώ να αμφισβητήσω.

ΥΓ. 2: Απλώς ο καθένας θα πρέπει να βάζει τον εαυτό του στη θέση του αδυνάμου (ανεξάρτητα πως λέγεται  αυτός) που πάντα – έναντι των διωκτικών αρχών- είναι ο κατηγορούμενος.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ