Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Δεν υπάρχουν πλέον δικαστές σαν τον Δ. Μπαρδούτσο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Δεν υπάρχουν πλέον δικαστές σαν τον Δ. Μπαρδούτσο

Ένας δικαστής που έπρεπε να αποτελέσει φάρο  για όλους τους συναδέλφους του και πολύ περισσότερο για τους συνδικαλιστές δικαστές, είναι ο αείμνηστος Δημήτρης Μπαρδούτσος.

Ο επί 4 τετραετίες (1989-1995) πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Δημήτρης Μπαρδούτσος ήταν ο δικαστής που για πρώτη φορά έβγαλε στους δρόμους τους συναδέλφους του, αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους για να διατρανώσουν το αίτημά τους για ένα ανθρώπινο και αξιοπρεπή χώρο στέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων της πρωτεύουσας.

Σε εποχές που ο δικαστής δεν είχε ακόμη αναπτύξει δεσμούς αίματος με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά και γενικότερα με τους  πολιτικούς, ο Δημήτρης Μπαρδούτσος, έδωσε προσωπικές μάχες προκειμένου  να βρεθεί κτίριο για την μεταστέγαση, τότε, των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας από το ερειπωμένο κτίριο   στην συμβολή των οδών Σοφοκλέους, Πεσματζόγλου και Αριστείδου, στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν λησμονούν οι παλαιότεροι ότι στο ισόγειο και υπόγειο χώρο του κτιρίου εκείνου στεγαζόταν ο κινηματογράφος «Ριβολί», ο οποίος αρχικά προέβαλλε επιλεκτικές ταινίες, αλλά στην συνέχεια πέρασε σε «ροζ» ταινίες. Πάντως, ο κινηματογράφος έχει κλείσει εδώ και χρόνια και έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακριβώς πάνω από το «Ριβολί» στεγαζότουσαν το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών. Λίγα μέτρα ποιο μακριά, επί της οδού Σοφοκλέους  ήταν το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ από την πλευρά της οδού Αριστείδου,  εκεί που σήμερα είναι το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και νυν Eurobank, στεγαζόταν το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Μπαρδούτσος ως πρόεδρος της ΕΔΔ έδωσε αγώνες για να βρεθεί χώρος μεταστέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  της εποχής εκείνης είχαν πηχυαίους τίτλους και φωτογραφίες για την τραγική κατάσταση και την εγκατάλειψη  του κτιρίου των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Στις μνήμες όλων των παλαιοτέρων έχει μείνει ο χαρακτηρισμός που είχε κάνει ο Δημήτρης Μπαρδούτσος για το δικαστικό κτίριο της Σοφοκλέους και είχε αποτελέσει τίτλο εφημερίδων που δεν είναι άλλος από το «Αχούρ Παλλάς».

Ως πρόεδρος της ΕΔΔ έδωσε τη ψυχή του για λυθεί το κτιριακό θέμα των Διοικητικών Δικαστηρίων. Τελικά το έλυσε με την μεταστέγαση τους στο σημερινό κτίριο  επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ 85.

Αγωνίστηκε πραγματικά με νύχια και δόντια για βρεθεί λύση. Μαζί με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΔ ελάμβανε αποφάσεις που για την εποχή τους ήταν πρωτοποριακές.

Κατέβασε τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους στο δρόμο. Έκλεισαν την οδό Σοφοκλέους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και άνοιξαν πανό. Μπροστάρης ήταν ο Δημήτρης Μπαρδούτσος στις συγκεντρώσεις.

Στις 14-3-1977 εκλέχθηκε  στο  πρώτο  Δ.Σ. της νεοσύστατης τότε Ένωσης   Διοικητικών Δικαστών.  Στο επόμενο  Δ.Σ.  στις  25-2-1978 επανεκλέχθηκε  και  ανέλαβε  καθήκοντα γενικού Γραμματέα της ΕΔΔ. Επανεκλέχθηκε  στο Δ.Σ.  στις 22-6-1984  από  το όποιο παραιτήθηκε το επόμενο  έτος.  Επανεκλέχθηκε στο Δ.Σ.  στις 14-2-1987   οπότε  και αποφασίστηκε  τον Ιανουάριο  του 1988    η έκδοση  της   συνδικαλιστικής εφημερίδας  το «Βήμα των Διοικητικών Δικαστών» μέλος της συντακτικής επιτροπής του οποίου διέτελεσε   από το έτος 1993 ,  αλλά και του περιοδικού  Διοικητική Δίκη  που κυκλοφόρησε  τον Ιανουάριο του 1989.

Έκτοτε  ήταν μέλος  της συντακτικής επιτροπής  και του  επίμαχου περιοδικού.  Κατά την διάρκεια της προεδρίας του οργανώθηκαν  με μεγάλη επιτυχία συνέδρια  και χειρίστηκε τα    θέματα  της εποχής εκείνης  με παραστάσεις  στους αρμόδιους φορείς  και  με άρθρα  που έχουν καταχωρηθεί  στα φύλλα της συνδικαλιστικής εφημερίδας.

Απεβίωσε στις 2-11-2007.

Τώρα η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, διοργανώνει την   17η Οκτωβρίου 2019 (10:15 π.μ.) τελετή ονομασίας της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας σε «Αίθουσα Δημητρίου Μπαρδούτσου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ