Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η διαπλοκή είναι ένα φαγητό που τρώγεται ζεστό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η διαπλοκή είναι ένα φαγητό που τρώγεται ζεστό
  • Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Η διαπλοκή είναι ένα φαγητό που τρώγεται ζεστό σε όσους κάθονται στο μεγάλο τραπέζι στο οποίο δοκιμάζονται  και σχολιάζονται τα εδέσματα που έχουν παρασκευαστεί  μέσα στο προηγούμενο διάστημα.

Δεν σημαίνει όμως πάντα ότι  διαπλοκή υπάρχει μόνο στην εξουσία και ότι η διαπλοκή είναι πάντα και μόνο στον πολιτικό χώρο.

Η διαπλοκή  είναι πολυδιάστατη και πολύμορφη. Μπορεί να είναι η διαπλοκή  σε ένα συγκεκριμένο χώρο,   όπως είναι η  πολιτική, αλλά μπορεί να είναι και σε άλλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους.

Ακόμη, μπορεί να είναι η διαπλοκή σε έναν  συνδυασμό πραγμάτων. Όπως είναι από την μία μεριά επαγγελματικός, κοινωνικός, κ.λπ. χώρος και από την άλλη η πολιτική εξουσία. Πάντως, ότι και να γίνει οι συμμετέχοντες στην διαπλοκή, αποσκοπούν σε ένα κοινό σκοπό ή σε προσωπικό όφελος  ή σε  μελλοντικούς σκοπούς ή μπορεί να στηρίζεται  σε μωροφιλοδοξία ή ανεπάρκεια κάποιων ατόμων που κατέχουν όμως  κομβικές θέσεις.

Η διαπλοκή εμπεριέχει, μεταξύ των άλλων και δοσοληψία. Σου δίνω κάτι μου δίνεις κάτι και το παιχνίδι αυτό συνεχίζεται μέχρι να αποκαλυφθούν, έστω και τυχαία οι διαπλεκόμενοι.

Η διαπλοκή υπάρχει και εκεί που ο καθένας πιστεύει -σύμφωνα με την κοινή λογική-  ότι δεν μπορεί να υπάρχει λόγω της ιδιομορφίας κάποιου συγκεκριμένου χώρου ή του συνταγματικού και μη σκοπού που επιτελεί ένας φορέας ή ένας κλάδος αποτελούμενος από πρόσωπα που έδωσαν όρκο, αλλά υπάρχει και σε χώρους του γενικότερου κοινωνικού γίγνεσθαι.

Έτσι, κανείς δεν πίστευε ότι στο χώρο της Δικαιοσύνης μπορεί να υπάρχει «Ρασπούτιν», που κινεί –όπως λέγεται- αθέατος, όπως ο ίδιος πίστευε, τα νήματα σε εκκρεμείς δίκες  ή κατ΄  άλλους, «έστηνε» υποθέσεις, όπως π.χ. είναι στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο «Ρασπούτιν» φέρεται να συνεργάστηκε με δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, εκδότες εφημερίδων, δημοσιογράφους, κ.λπ.  

Όλοι μαζί, είχαν επαφή μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων και  άλλοτε έστελναν «ταχυδρόμους», ενώ όλοι μαζί ή κατά περίπτωση σπαστά-περιοδικά,  κάθισαν κατ΄  επανάληψη στο ίδιο τραπέζι.

Όταν, άρχισε το ντόμινο των εξελίξεων, ο ένας έκανε πως δεν ήξερε τον άλλο, ενώ τα στόματα άρχισαν να λαλούν.

Με όλα αυτά, όμως, ο  χρόνος κύλησε και το φαγητό δεν είναι τώρα πλέον ζεστό  στο τραπέζι, πάγωσε….. και οι αποκαλύψεις γίνονται καθημερινός βρόχος. «Μπας και βγει κάτι στην δημοσιότητα, μπας και υπάρχουν νέες αποκαλύψεις, μπας και…».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ