Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Παν. Τσιμπούκης: Ο Κ. Μποτόπουλος δεν είναι μόνος του…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παν. Τσιμπούκης: Ο Κ. Μποτόπουλος δεν είναι μόνος του…

Κριτική ασκεί ο γνωστός Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μέσα από το dikastiko.gr  (24.9.2019) για τις αποφάσεις που εξέδωσε πρόσφατα  το Συμβούλιο της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Στην προκειμένη περίπτωση  τα νομικά και επιστημονικά πυρά του Κώστα Μποτόπουλου δέχθηκε μια  σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1749-1752/2019) για την διδασκαλία (προγράμματα σπουδών) του μαθήματος των Θρησκευτικών  στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Ανεξάρτητα εάν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις θέσεις του Κώστα Μποτόπουλου, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι πρόκειται, μεταξύ των άλλων, για έναν    Συνταγματολόγο, πρώην ευρωβουλευτή, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει διδάξει Ευρωπαϊκό Συγκριτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris I- Sorbonne  και για τους νεώτερους πρόκειται για τον γιό του αείμνηστου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Βασιλείου Μποτόπουλου.

Με άλλα λόγια δεν είναι οι απόψεις ενός τυχαίου, από τους πολλούς νομικούς ή δημοσιογράφους (έμμισθους κονδυλοφόρους ή «παράνομους» κατά κάποιους) ή ενός απλού πολίτη ο οποίος δεν έχει μεν παιδεία της νομικής επιστήμης, αλλά την ίδια στιγμή είναι βαθιά θρησκευόμενος.

Δηλαδή, οι απόψεις του έχουν νομική βάση, είναι απόλυτα σεβαστές και πάντα επιδέχονται καλοπροαίρετου (και όχι εκδικητικού) διαλόγου.

Ο σχολιασμός αυτός του Κώστα Μποτόπουλου για τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, εντάσσεται σε ένα νέο κύκλο αποφάσεων τόσο της μείζονος σύνθεσης (Ολομέλειας) του εν λόγω δικαστηρίου, όσο και Τμημάτων, που επιδέχονται αφενός έντονης επιστημονικής κριτικής και αφετέρου προκαλούν  έντονους προβληματισμούς.

Φυσικά η κρίση του δικαστή είναι ανεξέλεγκτη και ειδικά όταν αυτή εκφράζεται σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Όμως, πάντα παράλληλα είναι ελεύθερη η επιστημονική κριτική, ο σχολιασμός, η διατύπωση  ερωτηματικών και ειδικά όταν οι δικαστικές αποφάσεις έχουν μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες επί σειρά ετών πλήττονται και φυσικά όταν το εκάστοτε κυβερνών κόμμα αγωνία για την τελική κρίση των δικαστών στις υποθέσεις αυτές, αφού προηγούμενα έχει εκδηλώσει ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον του.

Να σημειωθεί ότι εντελώς τυχαία για  όλες αυτές τις υποθέσεις είχε  εκδηλωθεί    ενδιαφέρον λόγω του οικονομικού αντικειμένου τους και του κόστους που θα επέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό  μια πιθανή αρνητική  δικαστική απόφαση, αλλά και τους τριγμούς που θα επέφεραν  στις σχέσεις με  τους δανειστές μας. Άλλες πάλι έχουν κοινονικοπολιτικό ενδιαφέρον…..

Δεν παραλείπουν μάλιστα να αναφέρουν οι δικηγόροι ότι οι κρίσεις-απόψεις της μειοψηφίας είναι φοβερά ενδιαφέρουσες από πλευράς νομικής θεμελίωσης, κρίσεως και  θέσεως, σε σημείο μάλιστα που η νομική θέση της πλειοψηφίας να ωχριά.

Μερικές από τις αποφάσεις αυτές, έχουν ήδη δεχθεί την έντονη κριτική και σχολιασμό από καταξιωμένους και έμπειρους νομικούς επιστήμονες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ