Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Το ανακριτικό πόρισμα για το «σχέδιο ασημένια δραχμή» του 2012

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Το ανακριτικό πόρισμα για το «σχέδιο ασημένια δραχμή» του 2012

Η «ασημένια δραχμή» του Παπανδρέου το 2012 και η «δραχμή» του Τσίπρα το 2015

Τηλεφώνησε πράγματι ο Πούτιν στον Ολάντ το 2015, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και του είπε ότι δέχτηκε ελληνικό αίτημα να τυπώσει δραχμές; Ποιος ξέρει;

Η σύγχρονη ελληνική ιστορία, αυτή που θα περιγράφει τα χρόνια της κρίσης , δεν έχει γραφτεί ακόμα όσο κι να προσπαθούν για αυτό είτε ο Γιανης Βαρουφάκης , είτε ο Φρανσουά Ολάντ, είτε άλλοι πρωταγωνιστές της.

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ακόμα ούτε η απαραίτητη χρονική απόσταση ,ούτε ολοκληρωμένες μαρτυρίες ανεξάρτητων παρατηρητών.

Η προσπάθεια όμως επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ως ανάγκη απάντησης στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, έχει καταγραφεί σε δικαστικά έγγραφα κι άλλη φορά. Μιλάμε βέβαια για την περίπτωση του 2011 επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Αυτό καταγράφεται στο ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση του σχεδίου Πυθία» και του αμφισβητούμενου από πολλούς σχεδίου εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Εκεί «αποκαλύπτεται» εξ αντανακλάσεως πως το 2012 κάποιοι παράγοντες της επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου , ο οποίος είχε παραδώσει την εξουσία τον Νοέμβριο του 2011, προετοίμαζαν σχέδιο εθνικού Νομίσματος και δη με την κωδική ονομασία   «Ασημένια δραχμή». Η αποκάλυψη αφορά την δύσκολη περίοδο του 2012 όταν η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός ευρώ επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετείχε και εν συνεχεία κυβέρνησης Σαμαρά, και προέρχεται σύμφωνα με τον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Φούκα  ο οποίος στο πόρισμά του αναφέρει ξεκάθαρα πως αυτό προκύπτει από «καταγεγραμμένες συνομιλίες του διπλωμάτη Αλεξ Ρόντου».

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας του σχεδίου Πυθία 1 (η υπόθεση σχεδίου μυστικών υπηρεσιών για φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού)  κρίθηκε σκόπιμη η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις προέκυψε ότι ο Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου. Σκοπός της έλευσης του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν “η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή Εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό που για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένους σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price.” Σύμφωνα με τον ανακριτή πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου. Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι ” θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δις ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.”

Πόση αλήθεια περιέχουν όλα αυτά; Είπαμε η ιστορία δεν έχει γραφτεί ακόμα…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ