Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Άννα Κανδύλη: Energa-Hellas Power: Τι θα είχε γίνει (ή δεν θα είχε γίνει) αν δεχόντουσαν εξαρχής πίσω τα «κλεμμένα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Energa-Hellas Power: Τι θα είχε γίνει (ή δεν θα είχε γίνει) αν δεχόντουσαν εξαρχής πίσω τα «κλεμμένα»

Από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την Energa-Hellas Power προκύπτουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα αλλά και άξια προβληματισμού θέματα.

Πρώτον, ότι το ποσό των 236 εκατομμυρίων ευρώ που αρχικά αποδιδόταν ως υπεξαίρεση από τις δύο εταιρείες, ήταν τελικώς 72 εκατομμύρια.

Δεύτερον, ότι αυτά τα χρήματα ήταν κατατιθεμένα (για την ακρίβεια αυτά που είχαν κατατεθεί ήταν 85 εκατομμύρια, αρκετά περισσότερα δηλαδή) ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπέρ του Δημοσίου. Το οποίο Δημόσιο ακόμη δεν τα έχει εισπράξει παρόλο που οι εμπλεκόμενοι το ζητούσαν από την πρώτη στιγμή.

Τρίτον, ότι οι ευεργετικές διατάξεις του Νόμου 4312 του 2014, περί ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης όσων επιστρέφουν υπεξαιρεθέντα χρήματα, σχεδόν αγνοήθηκαν από το πρωτόδικο δικαστήριο. Κάτι που έγινε τώρα και επί της ουσίας «μηδένισε» σχεδόν τις ποινές.

Τέταρτον, ότι οι κατηγορίες πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν μπήκε στις τσέπες των Άρη Φλώρου- Βασίλη Μηλιώνη και μάλιστα σπαταλήθηκε σε μπουζούκια και γενικότερα για την κάλυψη των ακριβών τους γούστων δεν ευσταθούσαν. Τα εν λόγω χρήματα, όπως αποδείχθηκε, ήταν εξαρχής δεσμευμένα σε τράπεζες της Ελλάδας και της Ελβετίας.

Τι έμεινε τελικά από αυτή την υπόθεση; Η φυλάκιση κάποιων κατηγορουμένων που από την απόφαση καταδεικνύεται ως άδικη, ο διασυρμός εκείνων που τελικώς αθωώθηκαν και οι δικογραφίες που «γέννησε». Όπως για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, την μαφία των φυλακών και την τραγικότερη όλων, αυτή που αφορά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου από Αλβανούς συγκρατούμενους του Άρη Φλώρου οι οποίοι εκβίαζαν τον επιχειρηματία για να τους δώσει χρήματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ