Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Ο Άρειος Πάγος έχει “δείξει” ήδη πως βλέπει “εγκληματική οργάνωση” στη Θεσσαλονίκη – Ο φάκελος που θα ανοίξει

Οι διαμαρτυρίες για μη άσκηση δίωξης για εγκληματική οργάνωση , “χτυπάνε” στην ίδια τη διατύπωση του νόμου που απαιτεί τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων από τους δράστες της δολοφονίας του Άλκη– Αυτό δεν σημαίνει όμως πως όλα αυτά που ακολούθησαν δεν ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη ως “ίχνη” εγκληματικής οργάνωσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Ο Άρειος Πάγος έχει “δείξει” ήδη πως βλέπει “εγκληματική οργάνωση” στη Θεσσαλονίκη – Ο φάκελος που θα ανοίξει dikastiko.gr

Έπρεπε να έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη; “Όχι” λένε δικαστικές πηγές, αφού θα ήταν εντελώς πρόωρο να έχει προχωρήσει η Δικαιοσύνη , χωρίς να έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία από αυτά που ζητεί η νομική διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ , για την άσκηση μιας τέτοιας ποινικής δίωξης με κίνδυνο να καταρρεύσει στο ακροατήριο.

Γιατί; Γιατί , όπως σημειώνεται, η ίδια η διατύπωση του νόμου απαιτεί “…δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων”.

Τι είχε η Δικαιοσύνη μέχρι χθες; Ένα απεχθές έγκλημα (ανθρωποκτονία) αλλά αριθμητικά μόνο ένα, όταν ο νόμος ζητεί περισσότερα, και την ύπαρξη όπλων σε έναν σύνδεσμο οπαδών, στον οποίο όμως μπορεί – αυτή τη στιγμή- να συνδέσει μόνο ένα άτομο. Τον 23χρονο Αλβανικής καταγωγής.

Εγκληματική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θα γίνει

Η αίσθηση που υπάρχει είναι η δικαιοσύνη έχει θέσει τον μηχανισμό της αστυνομίας σε τροχιά αναζήτηση στοιχείων για εγκληματική οργάνωση. Άλλωστε αναμένονται απαντήσεις για κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, αποτυπώματα στα όπλα, και πολλές άλλες κινήσεις που προφανώς ήδη γίνονται. Εργαστηριακά και μη. Όπως έλεγε μάλιστα δικαστική πηγή, “υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, γιατί τότε είναι χωρίς αξία αφού τα στοιχεία εξαφανίζονται”.

Επίσης είναι κομβικό να ειπωθεί πως όσα “είδε” ο Άρειος Πάγος με την εμπεριστατωμένη εγκύκλιο του για την οπαδική βία, κατατείνουν στην αναζήτηση εγκληματικής οργάνωσης : “…Ο χειρισμός των σοβαρών, κατά την κρίση του Διευθύνοντος την Εισαγγελία, δικογραφιών, να ανατίθεται σε έμπειρους εισαγγελικούς λειτουργούς, για την προσήκουσα νομική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού. Σημειώνεται ότι κατά τη νομική αυτή αξιολόγηση, εφόσον πρόκειται για δράστες που δρουν κατά ομάδες και οργανωμένα, πρέπει να διερευνάται κατά περίπτωση η τυχόν τέλεση ακόμη και των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθ. 187 ΠΚ”.

Συνεπώς αυτό είναι κάτι που θα ακούσουμε σύντομα.

Άδικη κριτική

Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί κάτι, σε σχέση με την κριτική που ασκήθηκε για το γεγονός ότι ο 23χρονος Αλβανικής καταγωγής που συνελήφθη πρώτος, είχε εμπλακεί σε περιστατικό βίας με οπαδούς του ΑΡΗ, τον Μάρτιο του 2019 και δεν εχει δικαστεί ακόμα. Η κριτική είχε μέσα της την διάσταση (ή τον υπαινιγμό) ότι αφού το είχε ξανακάνει, αν είχε καταδικαστεί μπορεί να είχε αποφευχθεί το τωρινό αποτρόπαιο συμβάν. H κριτική όμως εν προκειμένω είναι άδικη:

-Πρώτον το συμβάν έγινε τον Μάρτιο του 2019. Υπήρξε επίθεση 4 ΠΑΟΚτζηδων σε Αρειανούς, στην ίδια περιοχή που έγινε η δολοφονία του Αλκη. Ο ένας Αρειανός διέφυγε, πήγε σε στέκι φίλων της ομάδας , μια ομάδα από αυτούς επέστρεψε στο σημείο και τους κυνήγησε. Μάλιστα υπήρξε και αρπαγή του κινητού ενός ΠΑΟΚτζή.

Εγκληματική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη

eurokinissi

Η δίωξη δεν ασκήθηκε με βάσει τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου πoυ προβλέπει εκδίκαση εντός 30 ημερών, απλώς γιατί αυτός ψηφίστηκε αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019. Διατάχθηκε προανάκριση και η εισαγγελία εντοπίζει τους 4 που επιτέθηκαν πρώτοι. Δυο ενήλικοι και δυο ανήλικοι. Ο ένας ενήλικας κρατούσε μαχαίρι (όχι ο σήμερα 23χρονος που συνελήφθη) και η προανάκριση ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2021. Στο μεσοδιάστημα ειχε χωριστεί η δικογραφία για τους ανήλικους, ενώ σχηματίστηκε και για την αρπαγή του κινητού σε βάρος αγνωστων δραστών.

Τον Μάιο του 2021 η εισαγγελία προσδιορίζει τη δίκη για τις 24 Μαίου του 2022 για τους ενήλικες και τον Ιούλιο για τους ανήλικους.

Γιατί τόσο αργα θα ρωτήσει κάποιος; Γιατί απλώς αυτή είναι η πραγματικότητα (κυρίως η μετά covid) εποχή της δικαιοσύνης. Η προτεραιοποίηση αφορά πρώτα τις υποθέσεις που κινούνται στα όρια παραγραφής και μετά όλες τις άλλες. Αφήστε που θα πινάκια, δεν ειναι απλώς γεμάτα, είναι εκτός ελέγχου, με σχεδόν δυο χρόνια κλειστά τα δικαστήρια και χιλιάδες υποθέσεις να εχουν αναβληθεί.

Συμπέρασμα: Καλή η κριτική, κακή η ισοπέδωση.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ