Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης : “Stop”στις πολλαπλές αναβολές ποινικών δικών – Το πρόβλημα, η προτεινόμενη λύση και η στάση των δικηγόρων

Από την κραυγή απόγνωσης της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη, τα ερωτήματα συγγενών θυμάτων και τα παράπονα διαδίκων, έως την διαμαρτυρία της Καμάλα Χάρις στον πρωθυπουργό για την υπόθεση του νεαρού δολοφονηθέντος αφροαμερικανού στον Λαγανά, ένα είναι το κοινό σημείο: Οι αναβολές των δικών, η καθυστέρηση στην οριστική απονομή της Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης : “Stop”στις πολλαπλές αναβολές ποινικών δικών – Το πρόβλημα, η προτεινόμενη λύση και η στάση των δικηγόρων dikastiko.gr

Σε μια πληγή που ουσιαστικά μαστίζει το σώμα της Δικαιοσύνης (ένα χρόνιο πρόβλημα που ουδείς ακούμπησε και τελικά ουδέποτε επίλυσε), εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο το πρόβλημα των πολλαπλών αναβολών στην Ποινική Δίκη. Η πρόσφατη κραυγή της Κυριακής Τοπαλούδη, οι εκκλήσεις της οποίας για μια τελική απάντηση της Δικαιοσύνης στην δολοφονία της κόρης της αποτελούν γροθιά στο στομάχι και η δικαιολογημένη οργή του πατέρα της “μας τραβολογούν ξανά και ξανά στο Εφετείο. Πληρώνουμε για ακόμα μία φορά, ηθικά και οικονομικά, για τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει αυτό», χτυπούν ένα καμπανάκι.

Προστίθενται άλλωστε στο μακρύ κατάλογο των παραπόνων, συγγενών θυμάτων, πολιτών με χρονίζουσες υποθέσεις στα ποινικά ακροατήρια που ζητούν μια τελική απάντηση: Οι αναβολές- οι απεριόριστες- αποτελούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την Ποινική Δίκη που αποτελεί τον επόμενο γρίφο που θα κληθεί όπως φαίνεται, να επιλύσει η πολιτεία. Να προσπαθήσει νομοθετικά τουλάχιστον.

Η Καμάλα Χάρις

Προφανώς στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Καμάλα Χάρις, το τελευταίο που περίμενε να ερωτηθεί είναι από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ήταν “γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η δίκη των ανθρώπων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Μπακαρί Χέντερσον στο Λαγανά της Ζακύνθου”. Ο νεαρός , γόνος μιας μεσαίας οικογένειας βιοπαλαιστών από το Ώστιν του Τέξας δολοφονήθηκε το 2017 και η υπόθεση ακόμα δεν έχει δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

eurokinissi

Και να σκεφτεί κανείς πως αν ρωτήσει έναν Έλληνα δικηγόρο ή δικαστή θα του απαντήσει ότι τα 4.5 χρόνια που περιμένει κάποιος να εκδικαστεί ένα κακούργημα στην χώρα μας , είναι ένας σχετικά καλός χρόνος. Αυτά όμως δεν είναι κατανοητά στις ΗΠΑ.

Η ρύθμιση

Πρόσφατα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, απάντησε με αφορμή τα όσα είπε ξη οικογένεια Τοπαλούδη, πως «…το θέμα των αναβολών και της ταχύτητας μίας δίκης είναι ένα πολυδιάστατο θέμα που περνάει από τα Δικαστήρια, από τη νομοθεσία και περνάει και από τους διαδίκους που αιτούνται. Κάνουμε μία περαιτέρω προσπάθεια ώστε να αποφεύγουμε καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης αναβολών. Να επιταχύνουμε ως Πολιτεία στο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα».

Γιατί δίνονται αναβολές

Το ερώτημα είναι γιατί δίνονται αναβολές; Η απάντηση είναι πολυεπίπεδη, καθώς συνήθως τις ζητούν οι δικηγόροι επικαλούμενοι άλλη εκκρεμή δίκη και βέβαια υπάρχει μια μερίδα δικαστών (οι λεγόμενοι “αναβολάκηδες”) που τις δίνουν, πριν προλάβει ο δικηγόρος να ολοκληρώσει την φράση του. Βέβαια δεν είναι πάντα έτσι αφού προφανώς υπάρχουν πολλά εύλογα αιτήματα. Αλλά όσο κι είναι επιεικής κάποιος, είναι προφανές πως ο όγκος τους είναι τόσο μεγάλος που ακόμα και αυτοί που έχουν δίκιο είτε να τη ζητούν είτε να τη δίνουν , το χάνουν μπροστά στη μεγάλη εικόνα που είναι αρνητική.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απεριόριστες

Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι κακή κυρίως στα Ποινικά Δικαστήρια διότι εκεί ο νόμος δίνει απεριόριστο δικαίωμα αναβολών με τη επίκληση “σπουδαίου λόγου”. Αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ( Αναβολή της δίκης):

  1. Το δικαστήριο μπορεί, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει την αναβολή της δίκης για λόγους ανώτερης βίας, με αίτημα δε κάποιου από τους διαδίκους, για σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγους ανώτερης βίας. Το σημαντικό αίτιο μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε ακόμη και όταν αφορά το πρόσωπο του διορισμένου κατ’ άρθρο 340 παρ. 3 πληρεξουσίου δικηγόρου. Ο σοβαρός λόγος υγείας αποδεικνύεται με ιατρική πιστοποίηση.
  2. Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης.
  3. Η αναβολή γίνεται σε ρητή δικάσιμο, την οποία το δικαστήριο ανακοινώνει στους παρόντες διαδίκους, μάρτυρες και πραγματογνώμονες και σε αυτήν κλητεύονται μόνο οι απόντες. Αν ο λόγος αναβολής αναγγέλθηκε από συνήγορο ή άλλο πρόσωπο για λογαριασμό απόντος διαδίκου και η συζήτηση αναβλήθηκε σε ρητή δικάσιμο, η περί αναβολής απόφαση επέχει θέση κλητεύσεώς του.
  4. Η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανώτερης βίας για την αναβολή.

Παράλληλα στο άρθρο 352 ΚΠΔ αναβολή δίδεται επίσης αν απουσιάζουν ουσιώδεις μάρτυρες ή κριθεί πως χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις από 8 έως 60 μέρες.

Το κρίσιμο εν προκειμένω είναι πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναβολές.

Πλαφόν

Κατά τη διατύπωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης , ο προσανατολισμός του Υπουργείου είναι να νομοθετήσει “πλαφόν” στις αναβολές , δηλαδή να επιτρέπονται έως 1 φορά για κάθε διάδικο (υπεράσπιση,πολιτική) , δηλαδή ουσιαστικά δυο αναβολές και αυτές για συγκεκριμένους λόγους. Οσον αφορά τις διακοπές που ζητούν οι δικηγόροι γιατί συμμετέχουν σε άλλες δίκες και εκεί φαινεται να υπάρχει η σκέψη επιβολής πλαφόν.

Ποινική Δίκη

EUROKINISSI

Η ζωή έχει δείξει άλλωστε ότι η διάταξη αυτή έχει τύχει σωστής εφαρμογής στα Πολιτικά Δικαστήρια όπου δεν υπάρχει δυνατότητα απεριόριστων αναβολών και μάλιστα κατά τους ίδιους τους δικαστές με θετικά αποτελέσματα για τους ρυθμούς απονομής της πολιτικής δίκης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 241 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας “…ύστερα από αίτηση του διαδίκου και αν ακόμη δεν κατατέθηκαν προτάσεις ή αυτές κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, μπορεί να αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης μόνο μία φορά, ανά βαθμό δικαιοδοσίας, σε μεταγενέστερη δικάσιμο, εφόσον υπάρχει σπουδαίος κατά την κρίση του δικαστηρίου λόγος, με απλή σημείωση στο πινάκιο. Σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο.

2. Το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει, με απόφαση που καταχωρίζεται στα πρακτικά, δικαστική δαπάνη σε βάρος εκείνου που ζήτησε την αναβολή, με αίτηση του αντιδίκου του, 70 έως 400 ευρώ”.

Να εφαρμοστεί

Κι αν αυτή η σκέψη μπορεί να ακούγεται ως προωθητική για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης , τίποτα δεν θα γίνει αν δεν την εφαρμόσουν οι δικαστές , που προφανώς έχουν μερίδιο ευθύνης (πιθανόν την μεγαλύτερη) δεδομένου ότι εκείνοι παίρνουν και την απόφαση.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ