Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Ευτυχώς έβγαλαν τους δικαστές από τους ελέγχους για… κράνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Ευτυχώς έβγαλαν τους δικαστές από τους ελέγχους για… κράνη

Μη γελάτε. Με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε στην 1η Ιουλίου, όλοι οι αστυνομικοί έλεγχοι γίνονται, υποχρεωτικά παρουσία εισαγγελέα. Δηλαδή ήθελε το «όργανο» να κάνει έλεγχο για κράνη μοτοποδηλάτων; Έπρεπε να γίνει παρουσία εισαγγελέα. Ιδού για τους «άπιστους Θωμάδες»:

-Το προηγούμενο 253 ΚΠΔ προέβλεπε πως κάθε είδους έρευνα (σωματική, πραγμάτων, κατοικίας κ.λ.π.) «διενεργείται, με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας».

Και ναι μεν, για την έρευνα σε κατοικία προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ. 1 Συντάγματος η υποχρεωτική παρουσία δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού, για κάθε άλλη έρευνα όμως, όπως η σωματική ή η σύλληψη, δεν απαιτείτο. Αυτή η επιλογή λοιπόν καθιστούσε το έργο της Αστυνομίας αδύνατο αφού κάθε φορά που διενεργείται σωματικός έλεγχος ή σύλληψη θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελικός ή δικαστικός λειτουργός! Το έγραψαν δικαστές, το είπαν οι αστυνομικοί και κυρίως οι εισαγγελείς που είχαν φτάσει στα όρια της «παράκρουσης» και προφανώς εισακούστηκαν:

«Το άρθρο 253 ΚΠΔ αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 253. – Προϋποθέσεις για τη διενέργεια έρευνας.

Αν διεξάγεται ανακριτική διαδικασία για κακούργημα ή πλημμέλημα, έρευνα διενεργείται, κι αν αυτή αφορά κατοικία με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, όταν μπορεί βάσιμα να υποτεθεί ότι η βεβαίωση του εγκλήματος, η αποκάλυψη ή η σύλληψη των δραστών ή τέλος η βεβαίωση ή η αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ή να διευκολυνθεί μόνο με αυτήν.».

Εν ολίγοις το λάθος διορθώθηκε. 

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ