Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βαριές οι κατηγορίες για τον Αρτέμη Σώρρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βαριές οι κατηγορίες για τον Αρτέμη Σώρρα

Σε βαριές κατηγορίες κατέληξε η εισαγγελική έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του Αρτέμη Σώρρα και της ΜΚΟ “Ελλήνων Συνέλευσις”.

Ο εδώ και δύο εβδομάδες καταζητούμενος Σώρρας κατηγορείται πλέον ότι είναι ιδρυτής και αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατά Δημόσιο, Τράπεζες και φορολογούμενους.

Δίωξη για τέσσερα κακουργήματα σε βάρος του καταζητούμενου και 7 μελών της «Ελλήνων Συνέλευσις»

Κατά την εισαγγελέα Ευγενία Αυλίδου, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που παράλληλα είναι και πολιτικός φορέας, δρα ως εγκληματική οργάνωση, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Αρτέμη Σώρρα και τη συμμετοχή στενών συνεργατών του.

Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Σώρρα και 7 στελεχών της «Ελλήνων Συνέλευσις» για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις:

  1. Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  2. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
  3. Απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
  4. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δίωξη και για 5 πλημμελήματα

Κατά περίπτωση, σε βάρος των 8 κατηγορουμένων, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για 5 πλημμελήματα:

  1. Διασπορά ψευδών ειδήσεων.
  2. Πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων.
  3. Ψευδής καταμήνυση.
  4. Ηθική αυτουργία σε ψευδή καταμήνυση.
  5. Ψευδορκία μάρτυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της απάτης, τετελεσμένης και σε απόπειρα, συνίσταται στο ότι:

“Η εγκληματική οργάνωση έπειθε τους πολίτες να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές στο Δημόσιο και σε Τράπεζες με αποτέλεσμα να υποστούν βλάβη. Ενδεικτικά από την μη καταβολή οφειλών μόλις 115 οπαδών του Σώρρα-οφειλετών προς το ΙΚΑ το ποσό που “χάθηκε” ανέρχεται στα 4 εκ. 700 χιλ. Ευρώ.”

Σε πανελλαδικό επίπεδο τα χρέη εκτιμάται ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν καθως μόνο τα μέλη της “Ελλήνων Συνέλευσις” είναι 12.000 ενώ είναι αόριστος ο αριθμός των υποστηρικτών.

Οσο για τα περιβόητα ομόλογα των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα οποία ο Σώρρας ισχυρίζεται ότι θα… σώσει την Ελλάδα από τα χρέη; Το εισαγγελικό πόρισμα κατέληξε ότι έχουν μόνο συλλεκτική αξία:

“Οι μετοχές-ομόλογα δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα όπλα αλλά προϊόν απάτης και χρησιμοποιούνται παράνομα ονόματα αξιωματούχων του Υπ.Οικονομικών”.

Την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε ανακριτής, ο οποίος εξέδωσε και δεύτερο ένταλμα για τη σύλληψη του καταζητούμενου Σώρρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ