Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τριγμοί στην υποψηφιότητα Παχατουρίδη: Παραπέμπεται για κακούργημα  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τριγμοί στην υποψηφιότητα Παχατουρίδη: Παραπέμπεται για κακούργημα  

Πολιτικούς τριγμούς στην πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του Ανδρέα Παχατουρίδη για την περιφέρεια Αττικής, προκαλεί η παραπομπή του σε δίκη για το κακούργημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος.

Ο δήμαρχος Περιστερίου παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών γιατί σύμφωνα τους δικαστές παρέλειψε  να δηλώσει ακίνητα , καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες, σε χρήσεις από το 2007 έως το 2015. Σύμφωνα με τους δικαστές για κάθε χρήση  το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν φτάνει τις 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους δικαστές παρέλειψε να δηλώσει ακίνητα , καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ

Ο ίδιος πάντως αφενός όταν αντιλήφθηκε το πρόβλημα έκανε θεραπευτικές δηλώσεις πόθεν έσχες (οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής) ενώ είχε δηλώσει όλα τα στοιχεία  στο Ε2 στην εφορία. Απέδωσε δε τις ελλείψεις των δηλώσεων σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή των δηλώσεων αυτών.

Το ακίνητο στις 3 Γέφυρες

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί σκιές κατά τους δικαστές αφορά ένα ακίνητο σημαντικής αξίας στις Τρεις Γέφυρες , το οποίο φέρεται να αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του, με δάνειο που έλαβαν από την Eurobank . Κατά την τράπεζα όμως υπάρχει ζήτημα με την διαχείριση του ποσού του δανείου αλλά και την πορεία του ακινήτου. Σύμφωνα με δύο καταγγελίες που υπέβαλλε η Eurobank το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε εταιρία όπου είναι συνέταιρος ο Παχατουρίδης χωρίς να γνωστοποιηθεί η μεταβίβαση στην δανείστρια τράπεζα. Η καταγγελίες της τράπεζας σε βάρος του δημάρχου αφορούν  υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων, όπως απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της, ηθικής αυτουργίας σε απιστία εκ μέρους του Δημάρχου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

300.000 ευρώ

Το βούλευμα αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Α. Παχατουρίδης φέρεται να τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως Δήμαρχος Περιστεριού Αττικής και τα οποία όφειλε να συμπεριλάβει στις δηλώσεις του.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από 2 έγγραφες καταγγελίες της Eurobank

Εκτιμάται δε ότι  υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ.

Η έρευνα

Ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες του (εξαιρετικά δημοφιλούς) δημάρχου Περιστερίου ξεκίνησε με καταγγελίες της Eurobank, και εξετάστηκαν οι περιουσιακές δηλώσεις του από τα έτη 2007 έως και 2015. Η Γ΄ Μονάδα Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, διαπίστωσε ελλείψεις (και για τον ίδιο όσο και τη σύζυγό του)  αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνας έσπευσε να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες.  Μία τον Μάιο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα έτη 2010 έως και 2014 . Η Επιτροπή της Βουλής όμως έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις «ελλείψεις» των προηγούμενων δηλώσεων.

Τα δήλωνε

Ο κ. Παχατουρίδης πάντως τα επίδικα ακίνητα, τα είχε συμπεριλάβει κανονικά στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης, ενώ όσο αφορά τα ακίνητα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν και οι δύο, δεν τα δήλωνε κατά το συγκεκριμένο διάστημα γιατί έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση. Έτσι η σύζυγός του απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία. Οι δικαστές δέχτηκαν πάντως πως τα περισσότερα ακίνητα, πλην ενός, είχαν προφανώς αποκτηθεί πριν την εκλογή του σε θέση Δημάρχου και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν το σχετικό αδίκημα. Αντίθετα, το συμβούλιο εφετών έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί ο Δήμαρχος κυρίως για την παράλειψη του να δηλώσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες, με μεγαλύτερο πρόβλημα το ακίνητο στις Τρεις Γέφυρες

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ