Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κώστας Παπαδάκης: «Απαγγέλθηκε κατηγορία, σχηματίστηκε δικογραφία και αφεθήκαμε ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα»

Oι ίδιοι ζήτησαν την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Αττικάρχη και παντός άλλου υπευθύνου για την «παράνομη» σύλληψή τους και παραβίαση μέτρων κατά του κορονοιού όπως καταγγέλλουν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Παπαδάκης: «Απαγγέλθηκε κατηγορία, σχηματίστηκε δικογραφία και αφεθήκαμε ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα»

Τη διαδικασία με την οποία οι δυο δικηγόροι που προσήχθησαν στην Ασφάλεια από το κέντρο της Αθήνας , αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω ειδικής δωσιδικίας με εντολή εισαγγελέα, περιέγραψε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, ο ένας εκ των δυο νομικών (μαζί με τον Θανάση Καμπαγιάννη) που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

«Απαγγέλθηκε κατηγορία , σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκα σε απολογία αφού είχα συλληφθεί από τις 12.30 από την αστυνομία για το αδίκημα 285 ΠΚ. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο κείμενο της απολογίας η παραπάνω διαδικασία έγινε μετά από συνεννόηση της αστυνομίας με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Κ. Σπυρόπουλο , ο οποίος έδωσε εντολή να αφεθώ ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας», είπε ο δικηγόρος.

Ελεύθεροι  

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε πως αφέθηκαν από τις αρχές οι δυο δικηγόροι, Κωστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης που προσήχθησαν μαζί άλλα άτομα στο κέντρο της Αθήνας.  Προηγήθηκε ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τους για παραβίαση των μέτρων covid 19 (άρθρο 285 ΠΚ). Οι δικηγόροι δεν παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο αλλά θα οριστεί ρητή δικάσιμος καθώς έχουν ειδική δωσιδικία.

Παράλληλα και οι ίδιοι ζήτησαν την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Αττικάρχη και παντός άλλου υπευθύνου για την «παράνομη» σύλληψή τους και παραβίαση μέτρων κατά του κορονοιού καθώς όπως καταγγέλλουν «στον ίδιο χώρο κράτησης υπήρχαν 80 άτομα μαζί και οι αστυνομικοί με τα ίδια γάντια ερευνούσαν τα πράγματά τους».

Υπενθυμίζεται πως η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον εκατό προσαγωγές – σαράντα εκ των οποίων στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβελλα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι ήταν μεταξύ των (πολλών) προσώπων που είχαν υπογράψει το κάλεσμα σε απότιση φόρου τιμής στο σημείο που δολοφονήθηκε 15χρονος μαθητής.

Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από το νομικό κόσμο και τελικά η αστυνομία τους άφησε ελεύθερους. Οι δυο προσαχθέντες νομικοί, παραμένουν στο χώρο σύμφωνα με πληροφορίες, ως δικηγόροι άλλων προσώπων που έχουν προσαχθεί.

Προηγουμένως το dikastiko.gr ανέφερε:

Διαμαρτυρία Βερβεσού για τις προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων από την ΕΛ.ΑΣ.

Για πρωτοφανή ενέργεια εκ μέρους των αστυνομικών Αρχών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός με ανακοίνωσή του, αναφερόμενος σε προσαγωγές-συλλήψεις δικηγόρων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Η ανακοίνωση

«Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές / συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.

H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ