Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σταϊκούρας: Εντός Αυγούστου τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους

Οι διαδικασίες θα είναι τάχιστες για το σύνολο των περιοχών που θα κριθούν ως πληγήσες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σταϊκούρας: Εντός Αυγούστου τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους eurokinissi

Εντός Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους καθώς από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα arogi.gov.gr, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ευελπιστούμε μέσα στον Αύγουστο να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης αρωγής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Σταϊκούρας: Εντός Αυγούστου τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους

«Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ακριβής καταγραφή του κόστους δεν υπάρχει, γιατί δεν έχουμε την πλήρη καταγραφή, η οποία παίρνει χρόνο», δήλωσε o υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο καταθέτει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «για να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να έχουμε τις δαπάνες για τη στήριξη και την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Όπως επισήμανε, οι διαδικασίες θα είναι τάχιστες για το σύνολο των περιοχών που θα κριθούν ως πληγήσες, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν ιδιαίτερες πρόνοιες για 2 δήμους στην Εύβοια, οι οποίοι θα έχουν περισσότερα μέτρα στήριξης και αποζημίωσης. Πρόκειται για τους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, μόλις οριοθετηθούν οι δήμοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε θα ανοίξει – μέχρι τις 18 Αυγούστου – πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες θα καταθέσουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί. Με τον τρόπο αυτό, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν μια πρώτη χρηματική αρωγή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ