Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Απόλυση λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόλυση λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4 ν. 1264/1982, «είναι άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας για νόμιμη συνδικαλιστική δράση».

Προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης αυτής είναι η ύπαρξη αφενός μεν νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης, αφετέρου δε αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της συνδικαλιστικής δράσης και της καταγγελίας της σχέσης εργασίας.— Νόμιμη συνδικαλιστική δράση αποτελεί κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσεται με σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων, ενώ ως τέτοια (δράση) θεωρείται και η συμμετοχή σε απεργία ή άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σωματείου εργαζομένων για την επίτευξη κοινών συνδικαλιστικών στόχων.

Μάλιστα, ακόμη και η συμμετοχή σε απεργία η οποία κηρύχθηκε από νόμιμα συνεστημένη συνδικαλιστική οργάνωση αλλά εκ των υστέρων αναγνωρίστηκε με δικαστική απόφαση ως παράνομη πρέπει να θεωρείται ότι, τουλάχιστον μέχρι την τελεσιδικία εκείνης, διατηρεί τον χαρακτήρα της ως νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης.

Σε σχέση με την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του εργαζομένου και της καταγγελίας της εργασιακής του σύμβασης, για την ακυρότητα μιας τέτοιας απόλυσης δεν απαιτείται η συνδικαλιστική δράση να αποτέλεσε τη μόνη ή την κύρια αιτία της καταγγελίας, αλλά αρκεί να συνετέλεσε απλώς σε αυτήν, με την έννοια ότι ο εργοδότης δεν θα προέβαινε στην απόλυση του εργαζομένου εάν έλειπε η συνδικαλιστική του δράση (Μονομελούς Εφετείου Αθηνών 3515/2019,  Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου, τόμος 2019, σελ. 749).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ