Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κρίσιμο χρονικό σημείο για τον υπολογισμό του αριθμού των απολυτέων η υπέρβαση του οποίου καλεί σε εφαρμογή τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρίσιμο χρονικό σημείο για τον υπολογισμό του αριθμού των απολυτέων η υπέρβαση του οποίου καλεί σε εφαρμογή τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων

Κρίσιμο χρονικό σημείο βάσει του οποίου καθορίζεται το όριο καθ’ υπέρβαση του οποίου οι απολύσεις που επιχειρεί ο εργοδότης στα πλαίσια οικονομικοτεχνικών μεταβολών κατά την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας θεωρούνται ομαδικές είναι η αρχή του μηνός κατά τον οποίον ο εργοδότης εξωτερικεύει την πρόθεσή του να προβεί σε απολύσεις και όχι του μηνός κατά τον οποίο θα υλοποιηθούν τελικώς οι απολύσεις και θα λυθούν οι καταγγελθείσες συμβάσεις εργασίας.

Η εξωτερίκευση της βουλήσεως του εργοδότη γίνεται είτε όταν προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικώς με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις, είτε, εάν δεν προσέλθει προηγουμένως σε διαπραγματεύσεις, όταν περιέλθουν στους εργαζομένους τα καταγγελτήρια των συμβάσεων εργασίας τους, τούτο δε ισχύει και εάν οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας γίνονται υπό προειδοποίηση, αφού η κοινοποίηση στον εργαζόμενο της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας του αποτελεί την έκφραση της αποφάσεως περί διακοπής της σχέσεως εργασίας, η δε εν τοις πράγμασι λήξη της εν λόγω σχέσεως κατά την παρέλευση της προθεσμίας προειδοποιήσεως συνιστά απλώς και μόνο το αποτέλεσμα της εν λόγω αποφάσεως.

Η ανωτέρω ερμηνεία προκύπτει σαφώς και από την αιτιολογική έκθεση του ν. 1387/1983, και από τη γραμματική διατύπωση του άρθρου 3 παρ. 1 ν. 1387/1983, και από τη σχετική νομολογία του Δ.Ε.Ε. (Αρείου Πάγου Τμήμα Β/ΙΙ, Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου, τόμος 2019, σελ. 341).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ