Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μείωση της ποινής για παραβίαση εύλογης διάρκειας της δίκης – Κριτήρια από τον Άρειο Πάγο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μείωση της ποινής για παραβίαση εύλογης διάρκειας της δίκης – Κριτήρια από τον Άρειο Πάγο

ΑΠ 1191/2019

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Υπέρβαση εύλογου χρόνου διάρκειας της δίκης ως λόγος μείωσης της ποινής. Για την μείωση της ποινής πρέπει να υποβληθεί σχετικός ισχυρισμός από τον κατηγορούμενο. Δεν υποχρεούται να αποφανθεί  το δικαστήριο αν δεν προβληθεί σχετικός ισχυρισμός. Κριτήριο είναι όχι μόνο η διάρκεια της δίκης αλλά και  η καταχρηστική ή παρελκυστική συμπεριφορά των διαδίκων, η πολυπλοκότητα των πραγματικών και νομικών ζητημάτων, η στάση των αρμόδιων κρατικών αρχών και το διακύβευμα της υπόθεσης για τον κατηγορούμενο.

Του Βασίλη Χειρδάρη,

ποινικολόγου

ΣΧΟΛΙΟ

Ενδιαφέρουσα απόφαση. Από τις ελάχιστες που έχει εκδοθεί αναπτύσσοντας αιτιολογία για την εύλογη διάρκεια της διαδικασίας ως λόγο μείωσης της ποινής κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 3 του Ν. 4239/2014. Τοποθέτηση κριτηρίων και προϋποθέσεις για αποδοχή σχετικού αιτήματος.  Χρήσιμη απόφαση μετά μάλιστα μετά την πρόσθεση του παραβίασης του εύλογου χρόνου στα ελαφρυντικά του άρθρου  84 του ΠΚ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΚΕΨΗ

«Η μη αναφορά, ότι λήφθηκε υπόψη η τυχόν υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της διαδικασίας, με βάση τις προπαρατεθείσες διατάξεις, δεν συνεπάγεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 3 του Ν. 4239/2014, όπως αβάσιμα διατείνεται ο αναιρεσείων …, ούτε έλλειψη αιτιολογίας, αφού η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, ότι πράγματι έχει διαγνωσθεί η υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, κάτι που δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλωστε, κριτήριο για την κατάφαση της υπέρβασης αυτής δεν είναι μόνο η παρέλευση δυσανάλογα μεγάλου χρονικού διαστήματος από την τέλεση του εγκλήματος αλλά, κατά το νόμο (άρθρο 5 παρ. 1 Ν. 4239/2014), συνεκτιμώνται η καταχρηστική ή παρελκυστική συμπεριφορά των διαδίκων κατά την εξέλιξη της δίκης, η πολυπλοκότητα των πραγματικών και νομικών ζητημάτων, η στάση των αρμόδιων κρατικών αρχών και το διακύβευμα της υπόθεσης για τον κατηγορούμενο, όπως δε συνάγεται από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων του Ν. 4239/2014, το ποινικό Δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής υποχρεούται να λάβει υπόψη του και να μνημονεύσει με συνοπτική αιτιολογία την κατά άνω υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της διαδικασίας, εφόσον θετικά διαπιστώσει τη συνδρομή τέτοιας περίπτωσης, ενώ δεν υποχρεούται να αιτιολογήσει αρνητικά, ότι δεν συντρέχει η περίπτωση αυτή, όταν, μάλιστα, δεν έχει υποβληθεί συναφής ισχυρισμός από τον κατηγορούμενο, δοθέντος και του ότι αυτός (κατηγορούμενος) διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει συναφώς στα αρμόδια όργανα, κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του άνω νόμου, για τη δίκαιη ικανοποίησή του λόγω της καθυστέρησης της ποινικής διαδικασίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ