Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη: «Οι κοινοί μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ- που είχε καταγγείλει ο Μανιαδάκης- ακυρώνουν τις καταθέσεις;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: «Οι κοινοί μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ- που είχε καταγγείλει ο Μανιαδάκης- ακυρώνουν τις καταθέσεις;

Σε νέα αφετηρία βάζουν την έρευνα τους οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, για το ποιόν των προστατευόμενων μαρτύρων, προκειμένου να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης με τις καταγγελίες για δικονομικές παρατυπίες και παρεμβάσεις στην έρευνα για την Novartis. Οι φωνές και οι καταθέσεις ενώπιον των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών περί σκευωρίας πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, έτσι επιχειρώντας να αντλήσουν στοιχεία από όλες τις πιθανές πλευρές απέστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αμερικανικές αρχές ζητώντας στοιχεία για τους περιβόητους μάρτυρες προστασίας. Εν αρχή πρέπει να εξακριβώσουν αν πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες που καταθέτουν εν Ελλάδι και στην Αμερική, που το καθεστώς προστασίας μαρτύρων έχει ως δέλεαρ υλικά ανταλλάγματα που εξαργυρώνονται σε πολλά δολάρια. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης αυτόματα οι καταθέσεις των μαρτύρων εδώ οδεύουν σε ακύρωση.

Σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις αφού η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τα ανταλλάγματα η την υπόσχεση ανταλλαγμάτων σε μάρτυρες έτσι σε μια τέτοια περίπτωση καθίστανται άκυρες οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη εκδοχή έχει παρουσιάσει σε επίσημο έγγραφο κατά το παρελθόν, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης και προφανώς κατατέθηκε εκ νέου από άλλους μάρτυρες γεγονός που οδήγησε τους εισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη σε επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ. Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, στο αίτημα τους αναφέρουν μόνο τις κωδικές ονομασίες των προστατευόμενων μαρτύρων, με την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί θα τους αποκαλύψουν τα υπόλοιπα. Θεωρείται πάντως σφόδρα πιθανό να λάβουν αρνητική απάντηση. Πάντως οι δύο αντεισαγγελείς κάλεσαν σε κατάθεση στον Άρειο Πάγο τον Έλληνα δικηγόρο των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, Παύλο Σαράκη.

Τα ίδια πρόσωπα

Ο άνθρωπος που γνωρίζει πολλές από τις πτυχές της υπόθεσης και έχει μπει στον γραφείο των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, με ή χωρίς κουκούλα, ήταν αυτός που για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο άφησε σαφή υπαινιγμό ότι τόσο στην έρευνα των Αμερικανών όσο και των Ελλήνων οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τα ίδια πρόσωπα. Αλλάζουν μόνο οι κωδικές ονομασίες. Ο καθηγητής της σχολής Δημόσιας διοίκησης Νίκος Μανιαδάκης, σε αναφορά τους στον Άρειο πάγο υποστήριζε πως οι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis είναι τα ίδια πρόσωπα και πως εξ αυτού του λόγου έχουν οικονομικό κίνητρο για να υπάρξουν χρηματικές κυρώσεις. Την αναφορά είχε αποκαλύψει τον περασμένο Απρίλη το “dikastiko.gr” .

Αξιοπιστία μαρτύρων

Τι έλεγε λοιπόν ο Νίκος Μανιαδάκης σε αυτή του την αναφορά αφού έχει απολέσει πλέον την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και έχει καταστεί κατηγορούμενος; Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα συμπέρασμα το οποίο προέκυπτε καθώς όπως ανέφερε από τις διάφορες εκπομπές που έχει εμφανιστεί ο συνήγορος των έτερων προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», προκύπτει κατά δήλωση του ιδίου ότι τυγχάνει συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων του FBI, διατείνοντας ότι οι ως άνω μάρτυρες έχουν εμφανιστεί πολλάκις ενώπιον των Αμερικανικών Αρχών για να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν σχετικά με την εταιρεία Νovartis.

Από τα ως άνω προκύπτει ότι οι ως άνω μάρτυρες έχοντας την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα- whistleblower, διατηρούν δικαίωμα αποζημίωσης κατά το αμερικανικό δίκαιο από 10 έως 30 τοις εκατό του τελικώς τυχόν επιβληθέντος προστίμου. Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 45Β του ΚΠΔ, σύγκρουση με την προϋπόθεση που θέτει το ως άνω άρθρο, ήτοι της μη ύπαρξης έννομου συμφέροντος στο πρόσωπο των προστατευμένων μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια ποινικής δικογραφίας ελήφθησαν καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Στις πρώτες καταθέσεις που είχε δώσει ο τελευταίος, αναφερόμενος σε επιλήψιμα πραγματικά περιστατικά ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ κάνει στο πρόσωπό μου. Εξ’ αυτού του λόγου μάλιστα η Εισαγγελία Διαφθοράς με κατέστησε μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος μεταγενέστερα από τις καταθέσεις αυτές!!

Αντιθέτως και συγκεκριμένα δέκα ολόκληρους μήνες μετά , στις από 27-11-18, 28-11-18 και 12-12-18 καταθέσεις του αναφερόμενος σε πανομοιότυπα επιλήψιμα πραγματικά περιστατικά, αλλάζει τις αρχικές του καταθέσεις και με κατονομάζει για πρώτη φόρα, ενώ μέχρι τότε απέδιδε τις επιλήψιμες ενέργειες για τις οποίες κατέθετε σε άλλο πρόσωπο.

Επομένως οι ως άνω καταθέσεις του θα πρέπει να ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους».

Πάντως κατόπιν αιτήματος της Βουλής οι δύο αντεισαγγελείς διαβιβάζουν και τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να τα συσχετίσουν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής. Μέσα στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή περιλαμβάνεται και το έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στο οποίο ζητούν να τους γνωστοποιήσουν όσο το δυνατό συντομότερα αν για την υπόθεση αυτή έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες. Οι αντεισαγγελείς διευκρινίζουν ότι ο ένας εξ αυτών των μαρτύρων έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας, ενώ ζητούν να τους αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους καθώς και να τους ενημερώσουν αν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα τους και ποια τα αποτελέσματα της. Σε κάθε περίπτωση με την ελπίδα πάντα οι Αμερικανοί να ανταποκριθούν θετικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ