Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» Αρείου Πάγου: Ζητεί να μάθει αν είναι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Βόμβα» Αρείου Πάγου: Ζητεί να μάθει αν είναι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Η σε βάθος αναζήτηση των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που ερευνούν τις καταγγελίες για παρεμβάσεις και παράτυπους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis, φθάνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελώμένων.

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, προκειμένου να εξακριβώσουν τα κίνητρα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση με έγγραφο τους προς τις αμερικανικές αρχές, ζητούν να ενημερωθούν αν οι εκεί προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τα ίδια πρόσωπα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στη χώρα μας.

Παράλληλα οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ζητούν πληροφορίες και για τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως να έχουν λάβει από τις ΗΠΑ βάσει της εκεί νομοθεσίας η αν προσδοκούν οικονομικά οφέλη για την συνδρομή τους στην έρευνα των Αμερικανών μετά την ολοκλήρωση της.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τα ανταλλάγματα η την υπόσχεση ανταλλαγμάτων σε μάρτυρες. Σε μια τέτοια περίπτωση καθίστανται άκυρες οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα!!!! Εφόσον βέβαια αποδειχθεί ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στη χώρα μας και στις ΗΠΑ. Οι Έλληνες αντεισαγγελείς στο αίτημα τους χρησιμοποιούν τις κωδικές ονομασίες των προστατευόμενων μαρτύρων, ελπίζοντας ότι οι Αμερικανικές αρχές θα τους αποκαλύψουν τα στοιχεία που ζητούν, κάτι πο θεωρείται δύσκολο να απαντηθεί αφού η Αμερική τηρεί αυστηρά τους κανόνες που διέπουν το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Οι αντεισαγγελείς διαβιβάζουν όλα τα αντίγραφα της δικογραφίας που έχουν στην κατοχή τους στη Βουλή προκειμένου να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Με το έγγραφο τους ζητούν να τους γνωστοποιήσουν όσο το δυνατό συντομότερα αν για την υπόθεση αυτή έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας και σε καταφατική περίπτωση να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούσαν βασικώς τέτοια οφέλη καθώς επίσης να τους γνωρίσουν αν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών. Τέλος να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα αν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι το αποτέλεσμα της.

Να σημειωθεί ότι χθες κλήθηκε να καταθέσει στον Άρειο Πάγο ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ