Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΚΕΘΕΑ: Σοκ προκαλεί το πόρισμα για την κοινότητα Διαβατών – Έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονταν ως «χρήστες»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΚΕΘΕΑ: Σοκ προκαλεί το πόρισμα για την κοινότητα Διαβατών – Έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονταν ως «χρήστες»

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ για όσα συνέβαιναν στη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Υγείας πριν λίγο στη Βουλή, η πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα σε ελληνικές φυλακές κατήντησε σαν πλυντήριο για την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών που εμφανίζονταν σαν χρήστες.

Όπως τονίζεται στην έκθεση ως σημαντικό ζήτημα αναδείχθηκε «η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών».

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση, έφτασε να αμφισβητείται δημόσια η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ, ενώ γίνεται λόγος και για «παρακύκλωμα» που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού.

«Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη Θεραπευτική Κοινότητα στα Διαβατά είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού» προειδοποιούν τα μέλη της ομάδας εργασίας.

Στο πόρισμα που συντάχθηκε από εσωτερική ομάδα εργασίας του ΚΕΘΕΑ για τα τεκταινόμενα στην πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα στις φυλακές Διαβατών περιλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία που προκαλούν σοκ, όπως για παράδειγμα η διαπίστωση ότι υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας».

Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι μεταξύ προσωπικού στο πρόγραμμα Προμηθέας, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούσε μέσα στις φυλακές Διαβατών διαπιστώθηκαν και ερωτικές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών του προγράμματος αλλά και χρήση παρανόμων ουσιών από εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Παραλλήλως, από συγκεκριμένα πρόσωπα καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκαλυφθούν παραβατικές συμπεριφορές ή δραστηριότητες «οριακής νομιμότητας», αφού, όπως αναφέρεται «διαδικασία που διατυπωνόταν από στοιχεία ιδιότυπου εφησυχασμού που κατέληγε στο ότι “ό,τι συνέβη τελείωσε… τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, χωρίς να εκλαμβάνονται ως σημαντικά και κρίσιμα ανασταλτικά σημεία, οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών, η χρήση παράνομων ουσιών από εργαζόμενους στο Πρόγραμμα”».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των παρανομιών και ατασθαλιών που καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, καθώς όπως τονίζουν: «Έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή».

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας. Επίσης αναφέρεται «ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα σε κάθε εκδοχή δραστηριότητας. Το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων δε πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος και διαφορετική προοπτική».

Διαβάστε το πόρισμα του ΚΕΘΕΑ για όσα συνέβησαν στη Μονάδα Απεξάρτησης που λειτουργεί μέσα στις φυλακές Διαβατών

Από τη διαδικασία διερεύνησης της λειτουργίας του προγράμματος «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:

– Ποιοι απαξίωναν το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ και την προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία των χρηστών ναρκωτικών;

– Είχε αντιληφθεί τις παράνομες συμπεριφορές εργαζομένων και μελών του προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας μέσα στις φυλακές Διαβατών ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια εναλλασσόταν στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ με τον Γεράσιμο Νοταρά;

– Υπάρχει σχέση μεταξύ του περίφημου νόμου «Παρασκευόπουλου» με τις βεβαιώσεις που δίνονταν σε εμπόρους ναρκωτικών ότι είναι χρήστες, ώστε στη συνέχεια να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου και να πετυχαίνουν την αποφυλάκισή τους;

– Έγινε προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ να αποσιωπηθεί το πόρισμα των ίδιων των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ για όσα συνέβαιναν στη θεραπευτική κοινότητα των φυλακών Διαβατών;

egrafo1
egrafo2
egrafo3
egrafo4
egrafo5
egrafo6

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ