Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη: Δεν αφήνουν διαζευγμένους γονείς να δουν τα παιδιά τους με πρόσχημα «μην κολλήσουν κορονοϊό» – Τι απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης – BINTEO

Στα δικαστήρια της χώρας και τους εισαγγελείς ανηλίκων ή τα αστυνομικά τμήματα φτάνουν σειρά καταγγελιών για περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων που στερήθηκαν τα παιδιά τους, στην περίοδο της καραντίνας, καθώς ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια παρεμποδίζει το δικαίωμα της επικοινωνίας, με το πρόσχημα των μέτρων αλλά και του φόβου να μην προσβληθεί το παιδί τους από κορονοϊό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Δεν αφήνουν διαζευγμένους γονείς να δουν τα παιδιά τους με πρόσχημα «μην κολλήσουν κορονοϊό» – Τι απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης – BINTEO

Δεκάδες καταγγελίες, ακόμα και στο δικαστικό σύστημα της χώρας , στοιβάζονται από διαζευγμένους γονείς ότι με το πρόσχημα της πανδημίας , βρίσκονται αντιμέτωποι με άρνηση από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού να τους επιτρέψει να δουν τα παιδιά τους παρά το γεγονός ότι αυτό επιβάλλουν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ρυθμίζουν την επικοινωνία γονέων.

Στα δικαστήρια της χώρας και τους εισαγγελείς ανηλίκων ή τα αστυνομικά τμήματα φτάνουν σειρά καταγγελιών για περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων που στερήθηκαν τα παιδιά τους, στην περίοδο τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης καραντίνας, καθώς ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια παρεμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος της επικοινωνίας, με το πρόσχημα των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και του φόβου να μην προσβληθεί το παιδί τους από κορονοϊό.

Τι απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης για το θέμα

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην εκπομπή “Briefing” και στο Action24.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “για το θέμα δέχομαι πολλά μηνύματα και στο γραφείο μου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ανησυχία ή πολλές φορές μια αγωνία η οποία εκφράζεται ενδεχομένως όχι με τον δέοντα τρόπο. Ομως θέλω να διαβεβαιώσω όσους πραγματικά αγωνιούν ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να έρθει ένας νόμος ο οποίος θα δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν διογκωθεί, έχουν γίνει πραγματικά πολύ μεγάλα.

Θα σας πω ότι είναι η πρώτη φορά, περίπου μετά από 40 χρόνια από την τελευταία αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου που επαναπροσδιορίζεται συνολικά η φιλοσοφία του νομοθέτη. Σε περίπτωση λοιπόν διάστασης των γονέων, πάμε από την μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας – επιμέλειας, στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς, με βάση πάντα το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Εμείς θα επιχειρήσουμε να νομοθετήσουμε για το συμφέρον του παιδιού και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα και τις πραγματικές ανάγκες και τα δεδομένα μιας “νέας κοινωνικής πραγματικότητας” που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Θα σας πω ότι καθιερώνεται η αρχή της μη διάκρισης για οποιοδήποτε λόγο των γονέων καθώς επίσης και  η έννοιας της γονεϊκής αποξένωσης.

Και αυτό θα γίνει πρώτη φορά στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε το προσεχές χρονικό διάστημα. Επιχειρούμε να ενσωματώσουμε στην επόμενη νομοθέτηση, το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας από το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο του συνολικού καταναλωμένου χρόνου, προκειμένου να αξιοποιούνται όλα τα μεθοδολογικά εργαλεία, η κοινή συμφωνία των γονέων και η δυνατότητά τους να προσφύγουν από κοινού σε ειδικευμένο διαμεσολαβητή αν και εφόσον αυτό χρειαστεί σε ένα τελικό στάδιο, Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, είμαι σε επικοινωνία και με τους αρμόδιους φορείς και με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ συντομα θα έχουμε καταλήξει στην καλύτερη δυνατή νομοθετική πρόταση που θα δώσει λύση και θα απαντήσει στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων”.

Περιστατικά

Ενδεικτικά περιστατικά, που έχουν συμβεί πρόσφατα, αναφέρονται σε περιπτώσεις που κυρίως μπαμπάδες, όταν μεταβαίνουν στην οικία των παιδιών τους (κυρίως μικρής ηλικίας) για να επικοινωνήσουν με αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, παρόλο που βρίσκονται εντός της οικίας τα παιδιά τους, οι μητέρες που έχουν την επιμέλεια τους δεν ανοίγουν καν την πόρτα, ούτε σηκώνουν το τηλέφωνο για να εξηγήσουν τον λόγο που το πράττουν .

Η αστυνομία

Σύμφωνα με τις καταγγελίες σε πολλές περιπτώσεις όταν προσέρχεται η αστυνομία οι μητέρες επικαλούνται ότι λόγω της φύσης της δουλειάς του πατέρα και του τρόπου ζωής του, δεν θέλουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο να κολλήσουν τα παιδιά τους και κατ’ επέκταση και αυτές κορονοϊό και για αυτό δεν επιτρέπουν την επικοινωνία.

8 μήνες καμία επικοινωνία!

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση πατέρα, που ζήτησε να μπεί στο σπίτι για να ασκήσει έστω εκεί το δικαίωμα της επικοινωνίας του με την δίχρονη κόρη του και να μην πάρει το παιδί στην οικία του, καθώς τον κατηγορούσε η μητέρα οτι δεν τηρεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Αυτομάτως η μητέρα αρνήθηκε να του επιτρέψει να εισέλθει στο σπίτι, για να μην τους κολλήσει κορωνοιό. Μάλιστα ο συγκεκριμένος πατέρας δεν έχει καμία επικοινωνία με το παιδί του ούτε καν τηλεφωνική για οκτώ μήνες και η μητέρα δεν δίνει κανένα σημάδι ζωής.

Κατερίνα Φραγκάκη: «Να μην στερείται κανέναν από τους δύο γονείς»

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη σχολιάζοντας αυτές της περιπτώσεις αναφέρει:

«Ο γονέας, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την επικοινωνία του τέκνου με τον έτερο γονέα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο βασικός σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου, η αποτροπή της μεταξύ τους αποξένωσης η απάμβλυνση των συνεπειών της ανώμαλης εξέλιξης της έγγαμης συμβίωσης, η ικανοποίηση των αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, στοργής και ενδιαφέροντος μεταξύ τους και η δυνατότητα του γονέα άμεσης γνώσης της ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας του τέκνου, της πνευματικής ανάπτυξης και γενικά της παρακολούθησης της όλης πορείας του τέκνου.

Η διατήρηση προσωπικών δεσμών τέκνου και των ανιόντων, που ασκούν σημαντική επίδραση στην εν γένει ανάπτυξη του τέκνου, είναι ο δικαιολογητικός λόγος της θέσπισης δικαιώματος επικοινωνίας και των ανιόντων με το τέκνο, εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, από τους οποίους επιβάλλεται διαφορετική ρύθμιση.

Ο γονέας στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια, οφείλει να προάγει το φυσικό αίσθημα αγάπης μεταξύ τέκνου και του γονέως ασκούντος την επικοινωνία, καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγει οιανδήποτε πράξη, που να οδηγεί στην αμοιβαία αποξένωση του τέκνου και του έτερου γονέα, καθώς η συμπεριφορά αυτή ασκεί βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του και ειδικότερα στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους δύο γονείς ότι δεν θα πρέπει να διαταράσσεται το αίσθημα ασφάλειας και η ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του τέκνου και θα πρέπει να δίδονται τα εχέγγυα της ομαλής ψυχοσωματικής του αναπτύξεως του, φροντίζοντας ώστε το παιδί να έχει ηρεμία και να μην στερείται κανέναν από τους δύο γονείς.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ