Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Για ποιους δείχνει φυλάκιση η απόφαση του δικαστηρίου- Τα ελαφρυντικά που ζητάνε

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Για ποιους δείχνει φυλάκιση η απόφαση του δικαστηρίου- Τα ελαφρυντικά που ζητάνε Presiding judge Maria Lepenioti speaks at the beginning the trial of leaders and members of the Golden Dawn far-right party in a court in Athens, Greece, October 7, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε μία πρωτοφανή απόφαση για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αποφασίζοντας πως ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος της Χρυσής Αυγής είχε δημιουργήσει “εγκληματική οργάνωση”.

Μετά την απόφαση οι καταδικασθέντες – μέλη του κόμματος, το οποίο έδρασε όπως επισημαίνεται στην απόφαση με το μανδύα πολιτικού κόμματος, ζήτησαν ελαφρυντικά για να μειώσουν τις ποινές κάθειρξης που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 15 έτη.

Έως ότου οριστικοποιηθεί η απόφαση του Εφετείου, όπου διέκοψε το βράδυ της Τετάρτης για σήμερα στις 12.30 με την πρόταση εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά, επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές ώστε σε περίπτωση που καταλήξει σε ποινή φυλάκισης, να συλληφθούν οι κατηγορούμενοι και να μπουν χειροπέδες σε όσους προβλέπεται.

Ενδεικτική πάντως είναι η πρώτη απάντηση του γενικού γραμματέα της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου για την απόφαση του Εφετείου, στην οποία ανέφερε πως «η καταδίκη όλων των βουλευτών αποδεικνύει ότι η δίωξή μας ήταν ιδεολογική και πολιτική. Κρίμα! Γιατί στην δίκη οι δικαστές έλεγαν ότι δεν δικαζόμαστε για τις ιδέες μας» και απέρριπτε κάποια δημοσιεύματα πως μετά την απόφαση επιχείρησε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε και αυτός -όπως δικαιούται – ελαφρυντικά δια των συνηγόρων του, οι οποίοι μίλησαν για πρότερο σύννομο βίο, μετέπειτα καλής συμπεριφοράς αλλά και μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Συνήγοροι Μιχαλολιάκου: Δεν υπάρχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διηύθυνε νόμιμο πολιτικό κόμμα

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε…. Εχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε…» επεσήμανε ο εκ των συνηγόρων του και συνέχισε: «Αν ειναι να κανουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πηρα χαμπάρι, τοτε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξερω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ηταν γενικός γραμματέας ενος νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε. Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοια του τελεστηκε ένα αδικημα, λοιδορήθηκε και προφυλακιστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Και κατέληξε η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου: «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

Επίκληση σύννομου πρότερου βίου και μετάνοιας μεταξύ των επιχειρημάτων για ελαφρυντικά

Την αναγνώριση τριών ελαφρυντικών ζήτησε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, ενώ ζήτησε και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας. «Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

«Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε υποστηρίζοντας πως δεν γινεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία…» Κατέληξε η υπεράσπισή του.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο συνήγορος του Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο οποίος ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή”.

Ο επίσης πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Παράλληλα ο Γιώργος Ρουπακιάς που καταδικάστηκε ήδη για τη δολοφονία του Παυλου Φύσσα δια του συνηγόρου του ζήτησε να το αναγνωριστεί  και σε αυτόν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το  δικό μου» είπε ο δικηγόρος του. Μάλιστα επισήμανε πως ο Ρουπακιάς βρισκεται επί 4,5 χρόνια κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Τι προβλέπει η απόφαση

H απόφαση του δικαστηρίου  καταδικάζει ως ένοχους για συμμετοχή σε αυτήν 50 εκ των 65 κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών, είναι 7 πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, οι οποίοι καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών –θα οριστικοποιηθεί μετά τα ελαφρυντικά που τυχόν αναγνωρίσει το δικαστήριο.

Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο καθώς και για τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Από τους υπόλοιπους 43 που κατηγορούνταν μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αθώοι κρίθηκαν οι 13 και ένοχοι οι 30. Σε εκείνους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι και 11 πρώην βουλευτές της ΧΑ.

Είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» και ο πυρηνάρχης της ΧΑ στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ