Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Οικονομικό -και εισαγγελικό- ξεσκόνισμα σε καταθέσεις Ελλήνων σε 100 χώρες του εξωτερικού (πλήρης κατάλογος)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οικονομικό -και εισαγγελικό- ξεσκόνισμα σε καταθέσεις Ελλήνων σε 100 χώρες του εξωτερικού (πλήρης κατάλογος)

Έφοδος της εφορίας (και εν συνεχεία της εισαγγελίας) στις καταθέσεις του εξωτερικού και δη σε περισσότερες από 100 χώρες εντός του Φθινοπώρου, σηματοδοτεί η δημιουργία ηλεκτρονικής υποδομής καταχώρισης στοιχείων εισοδημάτων και καταθέσεων στο εξωτερικό από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν παρασχεθεί σχετικά στοιχεία στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ. Στη συμφωνία, όπως αναφέρει το capital.gr, συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες και ο όγκος των δεδομένων που έχουν παραδοθεί στη φορολογική διοίκηση είναι τεράστιος. Με την ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχετικές πληροφορίες πρόκειται να κωδικοποιηθούν ανά Aριθμό Φορολογικού Μητρώου, προκειμένου στη συνέχεια να αποτελέσουν τη βάση για τη διενέργεια ελέγχων.

Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών περιλαμβάνονται:

1. Λογαριασμοί θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια). 2. Καταθετικοί λογαριασμοί. 3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων. 4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον δηλωτέο λογαριασμό. 5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Στο 10%

Η δεύτερη κίνηση που ετοιμάζει η φορολογική διοίκηση είναι η πραγματοποίηση ελέγχων στο 10% των Ελλήνων καταθετών και επενδυτών του εξωτερικού. Ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει θα είναι η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν στην Ελλάδα με τα στοιχεία των εισοδημάτων και επενδύσεων που διαθέτουν στο εξωτερικό και έχουν έρθει σε γνώση των φορολογικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στη χώρα μας το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους, δηλαδή κάθε ευρώ εισοδήματος που αποκομίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τη φορολόγηση εξαιρούνται μόνο εισοδήματα από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Οι χώρες

Στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών, από τις οποίες έχουν σταλεί δεδομένα στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται:

Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μποναίρ – Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα (Νησιά BES), Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ανγκουίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρασάο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Νιούε, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κέικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς και Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουσία, Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σεν Μαρτέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ