Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΣτΕ: Νόμιμη η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος- Δικαστές: Η Ελλάδα αποφασίζει πότε και πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους ξεκαθαρίζουν ότι :"Η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε και πως θα ασκήσει τα εν λόγω δικαιώματα σύμφωνα με την εθνική της στρατηγική. Τούτο δεν σημαίνει ούτε κατ' ελάχιστον απεμπόληση εκ μέρους της των δικαιωμάτων αυτών".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Νόμιμη η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος- Δικαστές: Η Ελλάδα αποφασίζει πότε και πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

“Πέρασε” στον επιβεβλημένο έλεγχο νομιμότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια .

Το προεδρικό διάταγμα οδεύει πλέον στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προς υπογραφή, για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”.

Στο σκεπτικό της απόφασης των ανωτάτων δικαστών γίνεται ειδική μνεία σε σημείο του προεδρικού διατάγματος, το οποίο αποτελεί ισχυρό μήνυμα στους γείτονες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπου αναφέρεται ότι ” Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο”.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει

Οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (προέδρευε η Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητής ο Δημήτριος Πυργάκης)σημειώνουν ότι η αναφορά αυτή “στοιχεί προς τη δήλωση στην οποία προέβη η Ελληνική Δημοκρατία κατά την επικύρωση της σύμβασης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 310 αυτής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, επικυρώνοντας τη σύμβαση των Ηνωμένων εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα της και αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση”.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους (215/2020) ξεκαθαρίζουν ότι:”Η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε και πως θα ασκήσει τα εν λόγω δικαιώματα σύμφωνα με την εθνική της στρατηγική. Τούτο δεν σημαίνει ούτε κατ’ ελάχιστον απεμπόληση εκ μέρους της των δικαιωμάτων αυτών”.

Σημειώνουν δεν ότι σύμφωνα με την UNCLOS (σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας), είναι νόμιμη η διάταξη του π.δ. με την οποία “διευκρινίζεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί μεν προς το παρόν τα απορρέοντα από τη σύμβαση δικαιώματα της στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων νήσων μέχρι του ακρωτηρίου Ταίναρο της Πελοποννήσου, επιφυλάσσεται όμως ρητώς να ασκήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα της και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας σε επόμενο χρόνο”.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψη τον Φθινόπωρο του Νίκου Δένδια στα Τίρανα, συμφωνήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να δοθεί λύση στην διαφορά που υπάρχει στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Για την ακρίβεια η γειτονική Αλβανία έχει διαφορετική προσέγγιση για τα 12 ν.μ. στα βόρεια σημεία της Κέρκυρας.

Τέλος σημειώνεται ότι το περασμένο Καλοκαίρι στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχώρησαν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο.

Πηγή : “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ