Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Κατερίνα Φραγκάκη: Εξωδικαστικός μηχανισμός – Tα funds να “σεβαστούν” νόμους και δανειολήπτες

Γίνεται σαφές ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την ρύθμιση των χρεών δεν θα πρέπει όμως να αχρηστευτεί από τις εταιρείες διαχείρισης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Εξωδικαστικός μηχανισμός – Tα funds να “σεβαστούν” νόμους και δανειολήπτες dikastiko.gr

Η αξία του εξωδικαστικού μηχανισμού προκύπτει από το μεγάλο ενδιαφέρον των οφειλετών να ενταχθούν στη διαδικασία, καθώς πάνω από 60.000 πολίτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει την διαδικασία της αίτησης. Ήδη 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση των οφειλών τους. Οι ρυθμίσεις όμως που έχουν ήδη υλοποιηθεί είναι μόλις 1.498, σε 3 χρόνια. Δηλαδή 500 ρυθμίσεις κάθε χρόνο, δηλαδή λίγο περισσότερο από 1 ρύθμιση την ημέρα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών και συνεχίζουν κανονικά  την αναγκαστική εκτέλεση της περιουσίας των οφειλετών. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών έχουν απορριφθεί από τους πιστωτές αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι την παρούσα χρονική περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 4  εκατ. ΑΦΜ χρωστούν 405 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, 17 δισ. χρέη υφίστανται στις Τράπεζες 85 δισ. οφειλές υπάρχουν στις  Εταιρίες Διαχείρισης.

Λαμβάνοντας υπόψη δε ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται κανονικά από τις εταιρείες διαχείρισης παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια και ειδικότερα από την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου (ΑΠ 822/2022) γίνεται σαφές ότι θα πρέπει οι εταιρείες διαχείρισης να ακολουθήσουν μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πρέπει δηλαδή να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού άλλως διμερώς με τον οφειλέτη.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός βεβαίως είναι μια διαδικασία που προκρίνουμε καθώς ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει όλες τις οφειλές του. Ο οφειλέτης ταυτόχρονα μπορεί να προχωρήσει σε έως  240 δόσεις για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ το κούρεμα της οφειλής μπορεί να φτάσει έως 95% . Επιπροσθέτως ως προς τα χρέη που προέρχονται από δάνεια η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς, ισούται με: (α) 420 μήνες για οφειλές φυσικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, (β) 240 μήνες για τις οφειλές φυσικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια και για οφειλές νομικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, (γ) 180 μήνες για οφειλές νομικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια. Σε περίπτωση οφειλέτη φυσικού προσώπου, η μέγιστη διάρκεια σε μήνες αναπροσαρμόζεται βάσει της ηλικίας των οφειλετών/εγγυητών και δε δύναται να είναι μεγαλύτερη του των 85 ετών, με βάση την ηλικία του νεότερου φυσικού προσώπου οφειλέτη / εγγυητή.

Επίσης σημαντική εξέλιξη της τελευταίας συνάντησης που είχε το υπουργείο Οικονομικών  με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, αποτελεί η συμφωνία για τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Το «ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων», εφεξής, μειώνεται: (α) κατά 0,75% και διαμορφώνεται σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν έως τώρα, και (β) κατά 1,5% και διαμορφώνεται σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν έως τώρα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την ρύθμιση των χρεών δεν θα πρέπει όμως να αχρηστευτεί από τις εταιρείες διαχείρισης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στην συμπεριφορά των εταιρειών αυτών θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει δεκτή την πρόταση μας για υποχρεωτική συμμετοχή των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης για την ρύθμιση των οφειλών των δανειοληπτών με κουρέματα που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

* Της Κατερίνας Φραγκάκη, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ