Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κατερίνα Φραγκάκη: Πως ρυθμίζονται οι οφειλές στην εφορία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Πως ρυθμίζονται οι οφειλές στην εφορία

1) Σε πόσες δόσεις μπορούν να ρυθμίσουν σήμερα οι φορολογούμενοι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές; Σε 12 δόσεις ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ και σε 24 δόσεις έκτακτοι φόροι όπως οι φόροι κληρονομιάς και πρόστιμα από εφορία, τελωνεία, τροχαία, ελέγχους και δήμους.

2) Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση; Η πρώτη δόση πληρώνεται εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα

3) Τι γίνεται εάν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση; Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση και να πληρωθεί με τη νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής εντός 3 εργάσιμων ημερών. Μετά την πληρωμή είναι επικυρωμένη η ρύθμιση.

4) Οι δόσεις είναι έντοκες; Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,95% έως 12 δόσεις και από εκεί και πάνω επιβαρύνεται με μια 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

5) Πότε χάνεται μια ρύθμιση; Όταν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις

6) Με πιο επιτόκιο επιβαρύνεται η δόση που δεν πληρώνεται; Με 15%

7) Μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τους τακτικούς φόρους όπως τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ σε 24 δόσεις αλλά και έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς και πρόστιμα από εφορία, τελωνεία, τροχαία. Όχι. Αν και είναι ψηφισμένος ο νόμος που προβλέπει την αύξηση της πάγιας δόσης στην εφορία για τακτικούς φόρους από τις 12 σε 24 δόσεις και για έκτακτους φόρους από 24 σε 48 δόσεις δεν μπορεί ακόμη κάποιος φορολογούμενος να εντάξει τις οφειλές τους στις διευρυμένες ρυθμίσεις καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμη η σχετική εφαρμοφή;

8) Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα διευρυμένη ρύθμιση των 24-48 δόσεων; Με βάση τη διάταξη του νόμου 4646/2019, όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις με την ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση» των 12 ή 24 δόσεων ή με άλλες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που ήταν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019, μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων

9) Πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για την νέα ρύθμιση οφειλών σε 24 και 48 δόσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη Μαρτίου.

10) Τι μπορεί να κάνει ο οφειλέτης μέχρι το τέλος Μαρτίου Να εντάξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στην υπάρχουσα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα μεριμνήσει έτσι ώστε όσοι μπουν στη ρύθμιση των 12 δόσεων να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24άρων δόσεων μόλις λειτουργήσει η εφαρμογή.

11) Όταν κάποιος θα εντάξει τα χρέη του στη ρύθμιση των 24άρων δόσεων θα σταματήσει η εφορία να κατάσχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς; Όχι. Η εφορία έχει δικαίωμα στη λήξη της ρύθμισης βρει χρήματα να τα κατάσχει.

12) Οι συνεπείς οφειλέτες θα έχουν κάποιο μπόνους; Στους συνεπείς οφειλέτες θα επιστρέφεται το 25% των τόκων

13) Με ποιο επιτόκιο επιβαρύνονται οι δόσεις της νέας διευρυμένης ρύθμισης όταν χάνεται μια φορά;

Στη δεύτερη φοράένταξης στη ρύθμισηλόγω απώλειαςτης αίτησης ο οφειλέτης πληρώνει το διπλάσιο ποσό της πρώτης δόσης.

14) Εάν βρίσκεται κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων, μπορεί να εντάξει τα νέα τους χρέη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων;

Ναι μπορεί.

15) Εάν ένας φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη πληρωμή των δόσεων της πάγιας 12άρας ρύθμισης, χάνει και τη ρύθμιση των 120 δόσεων;

Ναι την χάνει.

16) Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για να εντάξει κάποιος την οφειλής του από 24 έως 48 δόσεις;

Ναι θα υπάρχουν για όσους επιλέξουν πάνω από 24 δόσεις. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει εισόδημα 30.000 ευρώ θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε 42 δόσεις ενώ κάποιος που έχει εισόδημα 55.000 ευρώ θα ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 40 δόσεις και κάποιος με 100.000 εισόδημα σε 36 δόσεις.

17) Μπορούν να έχουν δεύτερη «ευκαιρία» όσοι δεν εντάχθηκαν ή έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων; Δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη σε ρύθμιση για δεύτερη και τελευταία φορά σε περίπτωση που την απωλέσουν, εφόσον προκαταβληθεί ποσό διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, και με προσαυξημένο επιτόκιο για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων 18) Θα μπορούν οι νέες μη ληξιπρόθεσμές οφειλές να ενσωματώνονται στη ρύθμιση; Ναι θα μπορούν

Μέχρι τέλος Απριλίου η προστασία της πρώτης κατοικίας

Τι ισχύει σήμερα για την προστασία 1ης κατοικίας ; Σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία ισχύει μέχρι τις 30/4/2020 κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα δικαιούται να ζητήσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας 1ης κατοικίας τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις Τράπεζες, τα funds και τις εταιρείες παροχής πιστώσεων, προκειμένου να προστατεύσει την κύρια κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

Πως γίνεται η αίτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας: Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και δεν χρειάζεται πλέον η προσκόμιση δικαιολογητικών, καθώς όλα τα στοιχεία αντλούνται από το σύστημα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ανταχθεί κάποιος στη ρύθμιση; α) Ο αιτών πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα, αποκλειστικής ή κατ’ ιδανικό μερίδιο, κυριότητας, πλήρους ή ψιλής, ή επικαρπίας σε ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του β) Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση, που απέρριψε αίτηση λόγω δόλιας περιέλευσης του αιτούντος σε αδυναμία πληρωμής ή λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας του αιτούντος. γ) Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. δ) Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη. ε) Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. στ) Οι καταθέσεις του αιτούντος και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ζ) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι κατά την ημερομηνία υποβολής, δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή ή τις 100.000 ανά πιστωτή αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια. Τι μπορεί να κάνει ο οφειλέτης που απορρίφθηκε η αίτησή του; Μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο την προστασία της κύριας κατοικίας του

Όταν κάποιος δεν έχει τις ως άνω προυποθέσεις για να ενταχθεί στην προστασία της πρώτης κατοικίας τι πρέπει να κάνει; Θα πρέπει να καταθέσει πρόταση στην Τράπεζα ή το fund με τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του για να ρυθμίσει το δάνειο του διότι όσο παραμένει κόκκινο κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του στον πλειστηριασμό. Πάντα ο δανειολήπτης θα ζητάει αποδεικτικό κατάθεσης της πρότασης του , ώστε αν χρειαστεί ο δικηγόρος του να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ενώπιον του δικαστηρίου αποδεικνύοντας την καταχρηστική συμπεριφορά του πιστωτή εφόσον δεν επιτευχθεί εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς. Ποτε ο κόκκινος δανειολήπτης πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί ότι θα χάσει το σπίτι του; Μόλις κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής ο δανειολήπτης πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί. Μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στις προθεσμίες γιατί οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα. Όταν έχει επιδοθεί διαταγή πληρωμής ο πολίτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή κατά της διαδικασίας εντός 15 ημερολογιακών ημερών.

Τι μπορεί να επιτύχει ο οφειλέτης με τη ρύθμιση των δανείων του μέσω της πλατφόρμας;

Η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες σε διάστημα έως 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους: • διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας. Για παράδειγμα αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ , τότε θα γίνει «κούρεμα» 40.000 ευρώ. • αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο) • χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων;

Ναι, σε ποσοστό από 20% έως 50%. Η επιδότηση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριό. Για παράδειγμα νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 27.000,01 ευρώ έως 36.000,00 ευρώ, η κρατική επιδότηση ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Αναστέλλεται πλειστηριασμός εάν έχει ξεκινήσει πριν την αίτηση;

• Ναι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες

Τι γίνεται στη περίπτωση που ένα ακίνητο το κατέχουν περισσότεροι από ένας ιδιοκτήτης;

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται πλέον η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνει συγγενείς, διαζευγμένα ζευγάρια κλπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ