Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σωτηρία Αναστασοπούλου: Έπεσα θύμα κακοποίησης στην εργασία – Ποιες νομικές ενέργειες πρέπει να ακολουθήσω;

Για την ποινική δίωξη της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας , απαιτείται έγκληση, το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα παρέλθει άπρακτη η αποκλειστική προθεσμία των τριών μηνών για την υποβολή εγκλήσεως, τότε χάνεται εξ’ ολοκλήρου το δικαίωμα προσφυγής στην ποινική δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωτηρία Αναστασοπούλου: Έπεσα θύμα κακοποίησης στην εργασία – Ποιες νομικές ενέργειες πρέπει να ακολουθήσω;

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονο το ενδιαφέρον του κόσμου για τα σεξουαλικά αδικήματα τα οποία φέρεται να λαμβάνουν τόπο στην χώρα μας.

Ένα από αυτά τα αδικήματα είναι η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας η οποία προβλέπεται στο άρθρ. 337 του Ποινικού Κώδικα και ορίζει ότι:

«1. Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.

  1. Με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται η πράξη της προηγουμένης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος των δώδεκα ετών.
  2. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δέκα πέντε έτη και με χειρονομίες ή προτάσεις, προσβάλλει την τιμή του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν επακολούθησε συνάντηση ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
  3. Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση».

Σε ό,τι αφορά την κακοποίηση στον εργασιακό χώρο ας δούμε ποιες νομικές ενέργειες μπορεί να ακολουθήσει ο παθών:

α. Στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία η κακοποίηση που δέχεται ο εργαζόμενος συνιστά ποινικό αδίκημα τότε μπορεί να στραφεί στον Εισαγγελέα για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

β. Σε κάθε μορφή κακοποίησης, μπορεί να στραφεί στο αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας.

γ. Το θύμα δύναται επίσης να στραφεί στα Πολιτικά Δικαστήρια ζητώντας χρηματική αποζημίωση πάντοτε στο πλαίσιο που πληρούνται οι προϋποθέσεις της προσβολής της προσωπικότητας.

Κατά το άρθ. 337 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα παρέλθει άπρακτη η αποκλειστική προθεσμία των τριών μηνών για την υποβολή εγκλήσεως, τότε χάνεται εξ’ ολοκλήρου το δικαίωμα προσφυγής στην ποινική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα ο παθών να μην μπορεί να κινηθεί νομικά στα ποινικά δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την άλλη πλευρά ο καταγγέλων δεν έχει καμία νομική προστασία μέχρι να εξεταστεί η καταγγελία του, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δεχθεί αντίθετη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ή εν πάση περιπτώσει μήνυση για κάποιο από τα αδικήματα που αφορούν τα εγκλήματα κατά της τιμής.

Η Σωτηρία Αναστασοπούλου είναι Δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος και Συνεργάτες

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ