Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αγωγή κατά πολιτών του Βόλου που διαμαρτύρονται για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής της Μαγνησίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγωγή κατά πολιτών του Βόλου που διαμαρτύρονται για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής της Μαγνησίας

Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, κατέθεσε η τσιμεντοβιομηχανία της πολυεθνικής Lafarge (μητρική της Ηρακλής). Η εταιρεία απαιτεί να σταματήσουν οι εναγόμενοι να αναφέρονται στη δραστηριότητα του εργοστασίου και ζητά από το δικαστήριο την επιβολή χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ κάθε φορά που αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” η εν λόγω αγωγή επιδόθηκε μια μόλις μέρα μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της μητρικής εταιρείας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, Lafarge, που κατέθεσαν περίπου 120 πολίτες, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ζητώντας να σταματήσει η μεταφορά και εκφόρτωση σκουπιδιών στο λιμάνι της ΑΓΕΤ από χώρες του εξωτερικού, επικαλούμενοι τις συνεχείς παρατυπίες που καταγράφονται κατά τη μεταφορά τους και παραβιάζουν τους όρους της αδειοδότησης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΑΓΕΤ Ηρακλής, το εργοστάσιό της στην πόλη του Βόλου «αποτελεί πρότυπη μονάδα βιώσιμης οικολογικής ανάπτυξης» και «σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία η ΑΓΕΤ επιλέγει τη χρήση του εναλλακτικού καυσίμου Refused Derived Fuel (RDF) στη διαδικασία παραγωγής κλίνκερ (σημ: τσιμέντο με ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά) στο εργοστάσιο του Βόλου, η οποία παρέχει ενισχυμένες οικολογικές εγγυήσεις». Ακόμα υποστηρίζει ότι η χρήση του RDF έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην εν γένει λειτουργία του εργοστασίου της και παραθέτει τις σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων που έχει λάβει.

Στρεφόμενη κατά και των τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, η ΑΓΕΤ αναφέρει ότι οι εναγόμενοι είτε ξεχωριστά είτε από κοινού προβαίνουν επανειλημμένως σε δυσφημιστικές δηλώσεις στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, αλλά και σε άλλες αήθεις ενέργειες που θίγουν το κύρος και την υπόληψη της ΑΓΕΤ, προσβάλλοντας την προσωπικότητά της και προκαλώντας δυσβάσταχτη ηθική βλάβη. Η δε παράνομη προσβολή της προσωπικότητας της εταιρείας από τους εναγόμενους γίνεται, σύμφωνα με την ίδια, με διάδοση ψευδών ειδήσεων και με γενικότερες ενέργειες αντίθετες στα χρηστά ήθη.

Μάλιστα η τσιμεντοβιομηχανία αποδίδει δόλο στους εναγομένους κατηγορώντας τους ότι οι ενέργειες τους έχουν σκοπό να στρέψουν την κοινωνία του Βόλου αλλά και τους εργαζόμενούς της εναντίον της.

Από την πλευρά τους τα εναγόμενα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, που έχουν οργανώσει και πραγματοποιούν αγώνες υπέρ της υγείας των πολιτών κάνουν λόγο “για μια προσπάθεια φίμωσης των τριών ατόμων για δηλώσεις μας είτε στα κοινωνικά δίκτυα είτε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερώνουμε τον κόσμο. Κατά την άποψή μας, λέμε την αλήθεια και αυτά που συμβαίνουν, κατά τη δική τους θεωρούν ότι είναι δυσφήμιση προς την εταιρεία. Δεν φοβόμαστε, ίσα ίσα πεισμώνουμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε στο πλευρό μας την τοπική κοινωνία και έχουμε πάρα πολλά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά μας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η εκ των τριών εναγομένων Ιφιγένεια Ηλιοπούλου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ