Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κλήσεις για εξηγήσεις σε μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο της Folli-Follie

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κλήσεις για εξηγήσεις σε μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο της Folli-Follie

Ένα ακόμη σκέλος της πολύπλευρης δικογραφίας που αφορά την υπόθεση της Folli-Follie μπαίνει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις τα μέλη των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2015-2016 για ενδεχόμενες παραλήψεις τους σε σχέση με την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Σπύρου Παππά η πταισματοδίκης τους απέστειλε κλήσεις για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος καθώς φέρονται να μην έκαναν ενδελεχείς ελέγχους , ως όφειλαν, στην εταιρεία. Οι οποίοι, αν είχαν γίνει εγκαίρως (καθώς υπήρχαν και σχετικές καταγγελίες), ενδεχομένως να είχε αποφασιστεί νωρίτερα η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της και το ύψος της ζημίας για τους ομολογιούχους να ήταν σαφώς μικρότερο από ότι τώρα. Αν και η εταιρεία είχε προβλήματα πολύ καιρό πριν όπως έδειξαν τα στοιχεία, η αναστολή έγινε τελικώς τον Μάρτιο του 2018 όταν η FF δήλωσε στην Επιτροπή αδυναμία παροχής στοιχείων για τις οικονομικές της καταστάσεις.

Τα δικαστικά «μέτωπα» της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Η παραπάνω έρευνα είναι ένα από τα σκέλη που εξετάζει η δικαιοσύνη σε σχέση με την Follie-Folli η οποία μπήκε στο «μικροσκόπιο» μετά τις καταγγελίες του αμερικάνικου fund QCM περί πλασματικών ισολογισμών. Ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 εμπλεκομένων για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος με τη σχετική δικογραφία να βρίσκεται στην ανάκριση . Παράλληλα , με τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων τον περασμένο Μάιο από συνολικά 13 υπόπτους, μπήκε στην τελική ευθεία σκέλος της έρευνας που αφορούσε σε ενδεχόμενη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται το σχετικό πόρισμα από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Οι κατηγορίες για τις οποίες είχαν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι ήταν:

-της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο Κινέζος επικεφαλής και ο Ελληνας υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία.

-της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της χειραγώγησης της αγοράς οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος,

-της άμεσης συνέργειας στη χειραγώγηση της αγοράς η Κατερίνα Κουτσολιούτσου,

-της πλαστογραφίας, της άμεσης συνέργειας στην πλαστογραφία και της άμεσης συνέργειας στη χειραγώγηση της αγοράς, κατά περίπτωση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις «ύποπτες» ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Folli Follie την επίμαχη περίοδο σε Ελλάδα και Ασία, και δύο Κινέζοι, υπεύθυνοι στον Όμιλο της Ασίας.

Βάση της έρευνας, οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρείας, που φέρονται να στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία (για τόκους καταθέσεων και υπόλοιπα δήθεν υψηλότερων καταθέσεων σε λογαριασμούς) προσκομίστηκαν και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα για οικονομική ευρωστία της εταιρείας, να ανέβει η τιμή της μετοχής της και να ζημιωθούν όσοι επένδυσαν σε αυτή.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ