Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Στο εδώλιο για «οικονομικές ατασθαλίες» 4 συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο εδώλιο για «οικονομικές ατασθαλίες» 4 συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) 

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, δικάζονται στις 26 Νοεμβρίου τέσσερις συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) για οικονομικές και διαχειριστικές ατασθαλίες σε βάρος του ταμείου της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι τέσσερις δικαστικοί υπάλληλοι μέλη του ΔΣ της ΟΔΥΕ παραπέμφθηκαν αρχικά για το κακούργημα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αλλά μετά την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα το εν λόγω αδίκημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα και η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο του Α΄ τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι τέσσερις συνδικαλιστές λόγω της ιδιότητας τους στην ομοσπονδία (πρόεδροι, ταμίας και γενικός γραμματέας) κατά τη διετία 2012-2014 φέρονται να προκάλεσαν στο ταμείο της ΟΔΥΕ περιουσιακή ζημία η οποία ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.

Η δικογραφία σε βάρος των τεσσάρων σχηματίσθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς συνάδελφου τους και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΔΥΕ, στα μητρώα της οποίας είναι εγγεγραμμένα 6.000 μέλη.

Στη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλονταν ότι, σύμφωνα με το από 3-9-2015 πρακτικό της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΟΔΥΕ για τον οικονομικό απολογισμό Ιουλίου-Οκτωβρίου 2014, προέκυπτε διαχειριστικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να αναφύονται ζητήματα διερεύνησης της οικονομικής διαχείρισης της Ομοσπονδίας. Έτσι διενεργήθηκε σχετικός έλεγχος από τον πραγματογνώμονα λογιστή οικονομολόγο Ιωάννη Ντερτίνη και από τον οικονομολόγο-φοροτεχνικό Απόστολο Αλωνιάτη.

Από τις εκθέσεις ελέγχου προέκυψε ότι “κατά τη διαχείριση δεν έχουν τηρηθεί οι καταστατικές υποχρεώσεις των ενταλμάτων πληρωμής και δη αφενός δεν έχουν την υπογραφή των τριών ανωτέρω ασκούντων τη διοίκηση προσώπων, αφετέρου δεν συνοδεύονται από νόμιμα παραστατικά ή καθόλου παραστατικό, με συνέπεια να μη δύναται να προσδιοριστεί το υποκείμενο και ο λόγος της δαπάνης” (π.χ. αποδείξεις ταξί που έχουν παραποιηθεί ή εκδοθεί περισσότερες φορές από τον ίδιο εκμεταλλευτή ταξί, οικονομικές ενισχύσεις σε μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων της ΟΔΥΕ ή σε άλλα πρόσωπα χωρίς την έγκριση του ΔΣ). Ενδεικτικά, οι πραγματογνώμονες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι “Το ταμείο της ΟΔΥΕ πάσχει φορολογικά και διαχειριστικά”(…) “Η γενική εκτίμηση είναι ότι η μη καταχώρηση δαπανών διά μη νομίμων παραστατικών ή καθόλου παραστατικών δημιουργεί για το έτος ζημιογόνο έλλειμμα που άγγιζε το ποσό των 19.145,36 ευρώ”. Ανάμεσα στις δαπάνες εμφανίζονται αποδείξεις και τιμολόγια, π.χ., για καφέ στο κυλικείο του υπουργείου Δικαιοσύνης για έναν μήνα 235 ευρώ, για φωτοτυπίες 700 ευρώ, για πληρωμή ξενοδοχείου στην Ερέτρια για διαμονή συνέδρων 43.873 ευρώ, εξόφληση σε τουριστικό πρακτορείο για μετακίνηση-διαμονή μελών 1.500 ευρώ, πληρωμή οδοιπορικών 236 συνέδρων 29.320 ευρώ, αγορά τσαντάκια, μπλοκάκια, στιλό 4.100 ευρώ κ.ά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ελέγχου των πραγματογνωμόνων, “δεν έχουν τηρηθεί από τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν αρμόδια για την τήρηση και τον έλεγχο του ταμείου οι καταστατικές υποχρεώσεις. Δεν υπάρχουν υπογραφές σε πληρωμές και αποδόσεις, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Πολλά εντάλματα (αποδόσεις) είναι σε απλό χαρτί και αυτά που υπάρχουν σε έντυπα της ομοσπονδίας, στην πλειοψηφία τους, φέρουν

μόνο την υπογραφή αυτού που έλαβε τα χρήματα, χωρίς τις απαιτούμενες από το καταστατικό υπογραφές του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία. Σε πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχουν έγγραφα της ΟΔΥΕ για την απόδοση, αλλά απλές αποδείξεις λιανικής ή τιμολόγια. Το ταμείο δεν έχει τηρηθεί με την προσήκουσα επιμέλεια από τον ταμία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος για τις δαπάνες που έχουν γίνει. Δηλαδή δεν μπορεί ο έλεγχος να προσδιορίσει ποιος έκανε τη δαπάνη ή για ποιο λόγο έγινε η δαπάνη”.

Σε άλλο σημείο του ελέγχου αναφέρεται ότι διαπίστωσε προβλήματα όπως παραποιημένες αποδείξεις λιανικής, παραποιημένες ή επαναλαμβανόμενες αποδείξεις ταξί από τον ίδιο εκμεταλλευτή, πληρωμές με απλές αποδείξεις είσπραξης και όχι με φορολογικά παραστατικά κ.λπ.

Επίσης ο φοροτεχνικός έλεγχος εντόπισε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από κίνηση με ταξί οι οποίες έχουν παραποιηθεί για να μη φαίνεται ο εκμεταλλευτής του ταξί και η ημερομηνία του δρομολογίου. Υπάρχουν κονδύλια που έχουν πληρωθεί αλλά δεν υπάρχει αναλυτική κατάσταση των ειδών που αγοράστηκαν για να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του τελικού ποσού που κόπηκε με τα αγορασθέντα υλικά. Τέτοιες περιπτώσεις, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, είναι είδη κυλικείου για τα γραφεία της ΟΔΥΕ, φωτοτυπίες, οι δαπάνες για καφέδες στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

(Πηγή: Εφ. Συντακτών)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ