Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τσιάρας: Μοχλός ανάπτυξης η επιτάχυνση της απονομής της Διοικητικής Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τσιάρας: Μοχλός ανάπτυξης η επιτάχυνση της απονομής της Διοικητικής Δικαιοσύνης

Στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δικαιοσύνη και η ταχύτερη απονομή της στη χώρα αναφέρθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Καρδιτσιώτη πολιτικό, οι σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια στοχεύουν στην επιτάχυνση εκδίκασης σημαντικών διαφορών που συνδέονται με μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ενώ επεσήμανε πως η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της Δικαιοσύνης συμβάλουν στην αξιοπιστία των δικαστικών διαδικασιών, καθώς διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δικογραφιών και εξοικονομείται χρόνος και πολύτιμοι πόροι.

Στην ομιλία του ο Κώστας Τσιάρας έκανε λόγο για «μια σημαντική τομή που ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν τόσο η Γαλλική Διοικητική Δικαιοσύνη όσο η Γερμανία και η Αυστρία», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως «με την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο ΣτΕ και τα Διοικητικά Δικαστήρια από 1/1/2021 η χώρα προσαρμόζεται στις σχετικές αποφάσεις και τις μεθόδους του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γενικού Δικαστηρίου».

Σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι η θέσπιση του θεσμού της τηλεσυνεδρίασης. «Θεσπίζεται η δυνατότητα των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους να μετέχουν στη συνεδρίαση και να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις, ενώπιον του δικαστηρίου, ευρισκόμενοι σε τόπο διαφορετικό από αυτόν της συνεδρίασης. Πρόκειται μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο για τις ορεινές περιοχές αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα» είπε ο Κώστας Τσιάρας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Καρδιτσιώτης Υπουργός υποστήριξε πως «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το Υπουργείου Δικαιοσύνης, υλοποιεί παράλληλες δράσεις και προωθεί τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Δικαιοσύνη και να επιτρέψει την ταχύτερη επίλυση διαφορών. Σημείωσε μάλιστα πως σημαντική συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας πρόκειται να αποτελέσει η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης. «Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, που επιτρέπει την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων για τους εμπλεκομένους, ενώ αποσυμφορίζει συγχρόνως και τα δικαστήρια, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιλυθεί ταχύτερα μία διαφορά, και επιτρέποντας, έτσι την ταχύτερη επιστροφή στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα» είπε καταλήγοντας ο Κώστας Τσιάρας και κάλεσε τους Βουλευτές να συνυπογράψουν με τη θετική τους ψήφο το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ