Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Έδωσαν για υιοθεσία μωρό χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση του βιολογικού πατέρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έδωσαν για υιοθεσία μωρό χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση του βιολογικού πατέρα

Η υιοθεσία ενός βρέφους 14 μηνών λίγους μήνες μετά το θάνατο της μητέρας του χωρίς να ενημερώσουν οι αρχές τον βιολογικό πατέρα του παιδιού, στον οποίο στη συνέχεια αρνήθηκαν την ανάκληση της υιοθεσίας , αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της οικογενειακής ζωής του πατέρα, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Στρασβούργο απασχόλησε η τραγική ιστορία του 44χρονου προσφεύγοντα πατέρα 5 παιδιών τα οποία είχε αποκτήσει με την Ρωσίδα σύντροφο του. Ωστόσο επειδή ζούσε παράνομα στη Ρωσία, το όνομα του, δεν αναγράφονταν ως πατέρας στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών. Όταν συνελήφθη από τις Ρωσικές αρχές και ενώ κρατούνταν προσωρινά, η σύντροφος του και μητέρα των παιδιών του πέθανε με αποτέλεσμα τα παιδιά του να τεθούν υπό την κηδεμονία του κράτους, σε ορφανοτροφείο. Στη συνέχεια τα 4 παιδιά φιλοξενήθηκαν από την θεία τους, αδερφή της μητέρας τους, αλλά το μικρότερο ένα κοριτσάκι μόλις 14 μηνών, δόθηκε για υιοθεσία η οποία ολοκληρώθηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ακολούθησε μέσω της δικαστικής οδού η αναγνώριση του προσφεύγοντα ως βιολογικού πατέρα των παιδιών του, αλλά δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός και με το μικρότερο από τα παιδιά του το μόλις 14 μηνών βρέφος που είχε δοθεί για υιοθεσία.

Τα εγχώρια δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα του για ανάκληση της υιοθεσίας του παιδιού του. Το ΕΔΔΑ του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη κρίνοντας ότι υπέστη παραβίαση του άρθρου 8, παράλειψη σεβασμού της οικογενειακής ζωής του προσφεύγοντα πατέρα. Η απόφαση υιοθεσίας είχε παραβιάσει το νόμο

Το ΕΔΔΑ επαναλαμβάνει ότι τα κράτη έχουν θετική υποχρέωση ιδιαίτερης επιμέλειας όταν πρόκειται για ευαίσθητες περιπτώσεις υιοθεσίας ανήλικων παιδιών, η οποία συνίσταται στην εξέταση όλων των παραγόντων και την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των μερών και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού.

Όσον αφορά την προκείμενη περίπτωση, το Στρασβούργο διαπίστωσε ότι, στο πρώτο στάδιο της υιοθεσίας το εγχώριο Δικαστήριο είχε υιοθετήσει μια πολύ φορμαλιστική προσέγγιση των λόγων της υιοθεσίας κάνοντας μία απλή αναφορά στην απουσία του ονόματος του πατέρα στο πιστοποιητικό γέννησης και δεν είχε λάβει μέτρα για να ενημερώσει τον προσφεύγοντα για τη διαδικασία, παρότι αυτός είχε κινήσει διαδικασίες αναγνώρισης πατρότητας στο ίδιο δικαστήριο. Το ΕΔΔΑ επισήμανε επίσης ότι στη συζήτηση της αγωγής του προσφεύγοντος για ανάκληση της υιοθεσίας, τα δικαστήρια δεν εξέτασαν ποτέ τον ισχυρισμό του ότι η απόφαση τέλεσης της υιοθεσίας είχε παραβιάσει το νόμο, ένα επιχείρημα που είχε υποστηριχθεί από διάφορες δημόσιες αρχές.

Κατά συνέπεια το ΕΔΔΑ κατέληξε ότι οι εγχώριες αρχές είχαν παραβιάσει την θετική τους υποχρέωση, να πραγματοποιήσουν σε βάθος εξέταση όλων των σχετικών παραγόντων προκειμένου να εξισορροπήσουν δίκαια τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων ατόμων. Έκρινε ότι υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή του προσφεύγοντος και επιδίκασε σε αυτόν ποσό 15.000 ευρώ για ηθική του βλάβη. (Πηγή: echrcaselaw.com)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ