Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Λέξη προς λέξη η κατάθεση της  Ξένης Δημητρίου για τη Novartis: Τι λέει για Ρασπούτιν, Ράϊκου, Αγγελή, και εισαγγελείς διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λέξη προς λέξη η κατάθεση της  Ξένης Δημητρίου για τη Novartis: Τι λέει για Ρασπούτιν, Ράϊκου, Αγγελή, και εισαγγελείς διαφθοράς

Την αντικατάσταση των τριών εισαγγελέων κατά της διαφθοράς ζητούσε ο τότε επόπτης τους, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, γιατί θεωρούσε πως η «στρατηγική» που ακολουθούσαν στην υπόθεση της έρευνας τους για την Novartis, δεν ήταν η κατάλληλη. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη κατάθεση της ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, η πρώην εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Ξένη Δημητρίου.

«Η απαίτηση του κ.Αγγελή, να έχει γνώμη επί της ουσίας των υποθέσεων, εμένα δε με έβρισκε σύμφωνη και προκαλούσε και την αντίδραση των εισαγγελέων διαφθοράς, γιατί, όπως ήταν το καθεστώς του συντονιστή και επόπτη πριν την τροποποίηση του κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι αρμοδιότητες του περιορίζονταν σε διαδικαστικά θέματα, που ήταν πολύ σοβαρά σε αυτή την εισαγγελία, να ελέγχει τις εκκρεμότητες και να συντονίζει τις εργασίες της, όχι όμως να έχει γνώμη ώστε να επηρεάζει την ουσιαστική κρίση των εισαγγελέων, για την άσκηση ποινικής δίωξης από μέρους τους ή την αρχειοθέτηση των υποθέσεων….Ο κ.Αγγελής θεωρούσε πως η «στρατηγική», όπως έλεγε, που ακολουθούν η κυρία Τουλουπάκη και η επίκουροι εισαγγελείς στην υπόθεση Novartis, δεν είναι η πρέπουσα και ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν…» είπε χαρακτηριστικά η Ξένη Δημητρίου, η οποία ως πρώτη στην ιεραρχία, εμφανίζεται να ήταν ξαφνικά μετά το περιβόητο ταξίδι της Βιέννης, ανάμεσα σε δύο εισαγγελικά …στρατόπεδα.

Ολόκληρη η κατάθεση

To “dikastiko.gr” φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα την κατάθεση της τέως εισαγγελέως ΑΠ, ενώπιον του Ευάγγελου Ζαχαρή, ο οποίος διερευνά τυχόν παρατυπίες και αντιδικονομικούς χειρισμούς στην έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση της πρώην ανώτατης εισαγγελικού λειτουργού της χώρας, κρίθηκε αναγκαία μετά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, (σ.σ. πρώην επόπτη της εισαγγελίας διαφθοράς) ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ξένη Δημητρίου γνώριζε τόσο την ταυτότητα του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν», όσο και το οργανωμένο σχέδιο που φέρεται να υπήρχε για την προφυλάκιση τριών πολιτικών.

«Ουδέποτε μου ανέφερε ο κύριος Αγγελής, περί σκευωρίας Τουλουπάκη – Ρασπούτιν, αναφορικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis και φυσικά ουδέποτε μίλησα εγώ προς αυτόν για φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποκρύπτεται πίσω από την ονομασία «Ρασπούτιν»… φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε η Ξένη Δημητρίου.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην κατάθεση της για την επίμαχη αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, υποστήριξε πως όταν την διάβασε … ένιωσε να χάνει τις αισθήσεις της και της παρουσιάστηκε αφόρητος ίλιγγος ο οποίος παρά την επίσκεψη της σε γιατρό συνέχιζε να την ενοχλεί και  αρκετές μέρες μετά.  «Μόλις με είδε έτσι, (είπε αναφερόμενη στην αντίδραση του Γιάννη Αγγελή) μου πήρε την αναφορά από τα χέρια και μου είπε να ηρεμήσω και θα την ξανακοιτάξει. Φυσικά του είπα, τι είναι αυτά που γράφεις, έχεις αποδείξεις; Πήρε την αναφορά και βγήκε απ’ το γραφείο μου. Εγώ εξακολούθησα να έχω απίστευτο ίλιγγο, με αποτέλεσμα να φύγω για λίγο και να ζητήσω την συμβουλή ωτορινολαρυγγολόγου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η μαραθώνια κατάθεση της Ξένης Δημητρίου, είχε αφετηρία τα πρώτα στοιχεία που έφτασαν στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για την Novartis όπου στο τιμόνι της Εισαγγελίας τότε βρισκόταν η εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου, ενώ είπε ότι η παραίτηση της την αιφνιδίασε, ενώ την διαβεβαίωνε τότε ότι ήταν αποφασισμένη να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση Novartis.

Αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση Ράϊκου

Η κ. Ράικου παρέμεινε ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Εν τω μεταξύ είχε αρχίσει η ανάρτηση στον ηλεκτρονικό τύπο αλλά και στον έντυπο δημοσιευμάτων όπου μιλούσαν για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, όπως έλεγαν, της Novartis…»

Στο σημείο αυτό η κ. Δημητρίου παραθέτει δημοσιεύματα από τον Ιανουάριο του 2017 που αναφέρονται σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

«Όλα αυτά τα δημοσιεύματα και πάρα πολλά ακόμη, ήταν σε γνώση της κ. Ράικου, η οποία όπως μου έλεγε ήταν αποφασισμένη να διερεύνησει σε βάθος την υπόθεση Novartis προς πάσα κατεύθυνση.

Στις 24 Μαρτίου 2017 όμως αιφνιδιαστικά μου προσκομίστηκε από το πρωτόκολλο του διοικητικού τμήματος της Εισαγγελίας ένα έγγραφο της κ.Ράικου, που απευθυνόταν σε μένα και με το οποίο ζητούσε την αντικατάσταση της από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Αθηνών. Με αιφνιδίασε, αφενός γιατί δεν ήρθε ίδια να μου το φέρει και να μου εξηγήσει τους λόγους, αφετέρου γιατί πριν από δύο ημέρες είχε έρθει στο γραφείο μου, όπως το έκανε κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να με ενημερώσει για τα προβλήματα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και για την πορεία σπουδαίων υποθέσεων, που εκκρεμούσαν εκεί. Σε αυτή τη συνάντηση, που είχε γίνει με πρωτοβουλία της δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέχρι εκείνη την συνάντηση μας τίποτα δεν υπήρχε στο μυαλό της κυρίας Ράικου, σχετικά με όσα ανέγραφε στην από 24 Μαρτίου 2017 αναφορά της. Από το διαδίκτυο ενημερώθηκα την ίδια ημέρα, πως έτρεχε στην τηλεόραση ένα trailer προαναγγέλλοντας ότι σε βάρος της θα αναγράφοντο πράγματα από τον δημοσιογράφο κ. Βαξεβάνη στο Documento αν δεν κάνω λάθος του Σαββατοκύριακου (25 και 26 Μαρτίου 2017). Φυσικά δεν ήταν θέμα δικό μου να αντικαταστήσω την κ. Ράικου αλλά του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Διαβίβασα την αναφορά της αυτή, αν θυμάμαι καλά, στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, στον κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στην κ. επιθεωρήτρια του συμβουλίου επιθεώρησης για τις δικές τους ενέργειες. Όταν κάποια από τις επόμενες ημέρες επισκέφτηκα μετά από καθορισμένη συνάντηση τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, του είπα πως για μένα είναι ανεξήγητη η αναφορά της κ. Ράικου, γιατί είχαμε προσωπικά άριστη συνεργασία και είχε από μένα την αμέριστη συμπαράσταση μου σε όλα τα διαδικαστικά θέματα που αντιμετώπισε καθώς και στα υλικοτεχνικά, και τότε εκείνος άνοιξε το κινητό του και μου έδειξε ένα μήνυμα που του είχε στείλει η κ. Ράικου, στο οποίο, χωρίς να θυμάμαι τι ακριβώς του έλεγε, το νόημα του ήταν, πως από αυτόν δεν έχει κανένα παράπονο.

Ετεροχρονισμένες εξηγήσεις

Η άποψή μου είναι πως η κ.Ράικου δεν είχε κανένα σκοπό και δεν αντιμετώπισε κατά την άσκηση των καθηκόντων της κανένα πρόβλημα, ικανό να την οδηγήσει στην θέλησή της να αποχωρήσει από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, εκτός από το δημοσίευμα του Documento σε βάρος της, που αφορούσε τελείως διαφορετική υπόθεση από τη Novartis, στην οποία αποδίδει η ίδια την απόφαση της να ζητήσει την αντικατάσταση της. Την κ. Ράικου είχα επιθεωρήσει για το έτος 2013, αν θυμάμαι καλά, και της είχα κάνει άριστη έκθεση με εξαιρετικά επαινετικές παρατηρήσεις για το εισαγγελικό της έργο και γνώριζε πολύ καλά την εκτίμησή μου για αυτή ήδη από το παρελθόν, όταν υπηρετούσα ως Αντεισαγγελέας Εφετών στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά και εκείνη ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά…

Η κ. Ράικου ποτέ δεν ήρθε να μου εξηγήσει τα αίτια των παραπάνω ενεργειών της, και να μου διατυπώσει τυχόν παράπονα της έναντι οιουδήποτε, παρά μόνο, όταν λίγο πριν από την αφυπηρέτησή μου βρεθήκαμε σε μια εσπερίδα στην EPLO σχετικά με την παρουσίαση των νέων κωδικών Π.Κ. και Κ.Π. Δ., οπότε χαιρετηθήκαμε, μου είπε πως θα μου μιλήσει όταν αφυπηρετήσω. Εγώ της απάντησα, ότι μετά την αφυπηρέτησή μου δεν έχει κανένα νόημα να μου πει το οτιδήποτε και ο χρόνος που θα έπρεπε να το κάνει ήδη έχει παρέλθει.

Η τοποθέτηση Τουλουπάκη

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθε ερώτημα προς το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για ορισμό νέας εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς. Τότε δεν υπήρξε κανένα αίτημα από μεριάς των αντεισαγγελέων εφετών Αθηνών, αλλά έδειξε ενδιαφέρον για αυτή τη θέση κ. Τουλουπάκη, η οποία πρόσφατα είχε προαχθεί σε Αντεισαγγελέα Εφετών. Το ίδιο είχε συμβεί και με την κ. Ράικου, όταν για πρώτη φορά είχε επιλεγεί ως εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο το 2013, αν δεν κάνω λάθος, δηλαδή και εκείνη μόλις είχε προαχθεί σε αντεισαγγελέα εφετών, όταν επελέγη για τη θέση αυτή…. Αυτό που έπαιξε ρόλο στην επιλογή της κ. Τουλουπάκη ήταν, ότι εργαζόταν τοποθετημένη από τον προϊστάμενο της στο προανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά ήταν και επίκουρη εισαγγελέας στην Εισαγγελία του Οικονομικού Εγκλήματος και χειριζόταν, μαζί με άλλους συναδέλφους της, τις λεγόμενες λίστες….»

Είχαν αρχικά αγαστή συνεργασία

 «Ο κύριος Αγγελής δέχτηκε την τοποθέτηση του ως επόπτη – συντονιστή αλλά και η κ. Τουλουπάκη ήταν ενθουσιασμένη με την τοποθέτηση του και ένιωθε ασφαλής, όπως έλεγε, λόγω της εμπειρίας του στο MLO, το οποίο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της διερεύνησης υποθέσεων, ιδίως αυτών που έχουν διασυνοριακό αντικείμενο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, που είχε αρχίσει η κ. Ράικου και συνέχισε η κ. Τουλουπάκη με ένα ταξίδι της τελευταίας και των επίκουρων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κι άλλα δύο νομίζω έως τότε στη Βιέννη, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και ένα τρίτο ταξίδι στη Βιέννη της κ. Τουλουπάκη, του κ. Ντζούρα και του κ. Μανώλη, προκειμένου να συναντηθούν με εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες του FBI των ΗΠΑ.

Για το ταξίδι αυτό έμαθε ο κ.Αγγελής από την κ.Τουλουπάκη και μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, η κ.Τουλουπάκη αναφέρει ίσως στην από 29 Ιανουαρίου 2019 αναφορά της προς εμένα, πως ο κ. Αγγελής μόλις το άκουσε προθυμοποιήθηκε να συμμετέχει και αυτός. Στη συνέχεια μου το είπε κι εμένα και μάλιστα του είπα ότι θα ήταν λίαν εποικοδομητικό να συμμετέχει σε αυτό το ταξίδι ως έμπειρος εισαγγελέας. Μέχρι τότε οι σχέσεις του κ. Αγγελή και της κ. Τουλουπάκη, δε μου είχαν αφήσει το παραμικρό περιθώριο, να θεωρήσω ότι δεν ήταν καλές. Ο κ. Αγγελής επισκεπτόταν συχνά την Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών θέλοντας να δει την κατάσταση, στην οποία βρισκόταν, προφανώς αν υπήρχε εκκρεμότητα, αλλά και τις ανάγκες της για την καλύτερη λειτουργία της.

Όλα στράβωσαν στην Βιέννη

Έφυγαν για την Βιέννη οι 4 ως άνω εισαγγελικοί λειτουργοί για να συναντήσουν τους ομολόγους τους Αμερικανούς και τους εμπειρογνώμονες του FBI. Δε μου είχε αναφέρει ο κ. Αγγελής την παραμικρή επιφύλαξη του γι’ αυτό το ταξίδι. Άλλωστε Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν και επόπτης συντονιστής και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. Μπορούσε, λοιπόν, και να αρνηθεί να πάει αλλά πολύ περισσότερο να δηλώσει την αντίθεσή του στο να μεταβούν εκεί οι τρεις εισαγγελείς, όπως είχαν κάνει και τις προηγούμενες φορές. Τίποτα από αυτά δε συνέβη. Όταν επέστρεψαν από το ταξίδι στη Βιέννη και μετά την συνάντηση της 4-1-2018 ήρθε στο γραφείο, από ότι θυμάμαι όχι αμέσως μετά την επιστροφή του, οπότε εκεί άρχισε να μου λέει ότι δε συμφωνεί με τον τρόπο που γίνονται οι συναντήσεις αυτές…Του είπα ότι δεν είμαι αντίθετη σε κάτι τέτοιο αλλά ότι σ’ αυτό πρέπει να συμφωνήσουν και οι Αμερικάνοι… Επίσης, μου ανέφερε πως μόλις λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του είπε η κ.Τουλουπάκη, πως θα πεις στους Αμερικανούς, πως πρόκειται να ασκήσει ποινική δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων, αν θυμάμαι καλά, κατά των κύριων Γεωργιάδη, Λοβέρδου και το τρίτο πρόσωπο δεν το θυμάμαι, ίσως να ήταν ο Σαλμάς η ο Σαμαράς. Αυτό δε μου το είχε πει ποτέ εμένα η κ. Τουλουπάκη, άλλωστε θα ήταν επιπόλαιο από μέρους της να μου το έχει πει, τη στιγμή που το κλιμάκιο του ΣΟΕΕ δεν είχε ολοκληρώσει την έρευνα του και δεν είχε συντάξει πόρισμα για ένα μέρος της υπόθεσης Novartis, πράγμα που η κ.Τουλουπάκη και οι επίκουροι το θεωρούσαν έκ των ουκ άνευ για να προχωρήσουν σε αρχειοθέτησεις ή στην άσκηση ποινικών διώξεων, όχι μόνο κατά πολιτικών προσώπων αλλά ούτε και κατά μη πολιτικών προσώπων…»

Στόχος ήταν η επίτευξη αποζημίωσης του κράτους από τη Novartis

Όταν ρώτησε όπως λέει την κυρία Τουλουπάκη για αυτά, που είχαν διαδραματιστεί στην Βιέννη, εκείνη αρνήθηκε ότι είχε πει πως θα ανέφερε στους Αμερικανούς, πως θα ασκούνταν ποινικές διώξεις κατά ορισμένων πολιτικών προσώπων. « Το θεώρησε, ότι αυτό θα ήταν κάτι επιπόλαιο από μέρους της. Βέβαια ήταν στεναχωρημένη, γιατί με τους Αμερικανούς συνάδελφος της είχαν οικοδομήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης όλο αυτό το διάστημα και ξαφνικά αυτό διεκόπει. Οι αμερικανοί εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες, όπως μου είπε, αιφνιδιάστηκαν από τις κάθετες απόψεις του κ. Αγγελή σχετικά με παρόμοιες συναντήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών. Με διαβεβαίωσε, ότι επρόκειτο να τους δώσουν κάποια στοιχεία σχετικά με λογαριασμό πολιτικού προσώπου, αλλά ο κύριος Αγγελής ήταν κάθετος, πως ότι έχουν να πουν και να ανταλλάξουν να το κάνουν μέσω του MLA ή μέσω Eurojust. Πρέπει να πω, ότι από τα κύρια μελήματα της κ. Τουλουπάκη μετά μάλιστα την επιστροφή της από το ταξίδι, που είχε κάνει με τους συναδέλφους της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν να δουλέψουν προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση ώστε να μπορέσει το Κράτος να απαιτήσει σοβαρή αποζημίωση από τη Novartis , πράγμα που ήταν και στους στόχους των συναδέλφων της Αμερικανών και το οποίο είχαν ήδη πετύχει άλλες χώρες κατά της ίδιας φαρμακευτικής εταιρείας.

Ισχυρισμοί αναφοράς που δεν ευσταθούν

Ο κ.Αγγελής 15 Δεκεμβρίου 2018, μου έφερε μία ανεπίσημη ενημέρωση για την εποπτεία του στο τμήμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στην οποία επαναλαμβάνει τα ίδια σχεδόν που και προφορικά μου είχε αναπτύξει, μάλιστα, επέμενε στο να γίνονται οι συναντήσεις στην Eurojust, πράγμα για το οποίο έγινε στη συνέχεια προσπάθεια, αλλά από ότι γνωρίζω δεν το δέχτηκαν οι Αμερικανοί εισαγγελείς… Σε αυτή την αναφορά του ο κύριος Αγγελής, αναφέρει πράγματα που δεν ευ σταθούν όπως ότι,! Αν θυμάμαι καλά, πως δεν επιθεωρήθηκε ποτέ η Εισαγγελία Διαφθοράς και οι υπηρετούντες σε αυτή. Όχι μόνο είχε επιθεωρηθεί, καθώς και οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που υπηρετούσαν σε αυτή, αλλά την προηγούμενη χρονιά είχαν επιθεωρηθεί από τον επόπτη τότε και συντονιστή τους κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου. Το ότι υπήρχε εκκρεμότητα στην εισαγγελία αυτή είναι αληθές. Πράγματι υπήρχε, αλλά αυτό δεν έπρεπε κανείς να το αποδώσει στους εισαγγελικούς λειτουργούς, που υπηρετούσαν εκεί και στην κ.Τουλουπάκη, ούτε να το αποσυνδέσει από την πολυπλοκότητα και την βαρύτητα των υποθέσεων, που εκκρεμούσαν στην εισαγγελία αυτή. Η απαίτηση του κ.Αγγελή, να έχει γνώμη επί της ουσίας των υποθέσεων, εμένα δε με έβρισκε σύμφωνη και προκαλούσε και την αντίδραση των εισαγγελέων διαφθοράς, γιατί, όπως ήταν το καθεστώς του συντονιστή και επόπτη πριν την τροποποίηση του κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι αρμοδιότητες του περιορίζονταν σε διαδικαστικά θέματα, που ήταν πολύ σοβαρά σε αυτή την εισαγγελία, να ελέγχει τις εκκρεμότητες και να συντονίζει τις εργασίες της, όχι όμως να έχει γνώμη ώστε να επηρεάζει την ουσιαστική κρίση των εισαγγελέων, για την άσκηση ποινικής δίωξης από μέρους τους ή την αρχειοθέτηση των υποθέσεων….Ο κ.Αγγελής θεωρούσε πως η «στρατηγική», όπως έλεγε, που ακολουθούν η κυρία Τουλουπάκη και η επίκουροι εισαγγελείς στην υπόθεση Novartis, δεν είναι η πρέπουσα και ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν…

Ο ίδιος αρχειοθέτησε και στη συνέχεια ανέσυρε από το αρχείο

Ο κ. Αγγελής ήδη είχε χρεωθεί το Φεβρουάριο, αν θυμάμαι καλά του 2018 εγκλήσεις σε βάρος των Εισαγγελέων σε χρόνο που δεν ήταν συντονιστής τους, που είχαν υποβληθεί από τον κύριο Αβραμόπουλο, τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Βενιζέλο. Είχε τότε χρεωθεί την υπόθεση για την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής, την οποία με πόρισμα του την αρχειοθέτησε. Την αρχειοθέτησε το Μάιο, αν δεν κάνω λάθος, του 2018…

Ο κ. Αγγελής παρότι εκείνο τον καιρό είχε υποβάλει σε μένα την από 7 Ιανουαρίου 2019 αναφορά του, με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε την αντικατάσταση του, δεν προέβη σε καμιά ανάκληση της παραπάνω αρχειοθέτησης που είχε γίνει το Μάιο του 2018. Πράγμα που έκανε πολύ μεταγενέστερα, περί το τέλος Ιουνίου του 2019, δηλαδή, με τα περίπου έξι μήνες από τη στιγμή που πληροφορήθηκε τα νέα κατ´ αυτόν στοιχεία.»

Ξενύχτησαν για τον Μανιαδάκη

Ο κ.Αγγελής μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου 2019 είχε τις αντιρρήσεις, που σας ανέφερα παραπάνω σχετικά με την υπόθεση και τους εισαγγελείς που την χειρίζονταν, εξακολουθούσε όμως να συνεργάζεται μαζί τους αρμονικά και σε πολιτισμένο υπηρεσιακό επίπεδο. Απόδειξη, ότι αν θυμάμαι καλά, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, που προέκυψε το θέμα με την απόπειρα διαφυγής στο εξωτερικό του Νικολάου Μανιαδάκη, με το όνομα που κατείχε ως προστατευόμενος μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου», ο κ.Αγγελής βρέθηκε στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς ξημερώματα και συνέδραμε τους εισαγγελείς στο έργο αφενός του αποχαρακτηρισμού του προστατευόμενου και δημοσίου συμφέροντος μάρτυρα «Ιωάννη Αναστασίου», καθώς και στην σύνταξη του πορίσματος σε βάρος του, που κατέληξε στην άσκηση ποινικής του δίωξης και στην εν συνεχεία απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με διάταξη του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών. Εκείνος στη συνέχεια προέβη στον αποχαρακτηρισμό του ως άνω, ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, συνεργαζόμενος πλήρως με την κ. Τουλουπάκη.

Το δημοσίευμα με το ανύπαρκτο στικάκι

Ο κ. Αγγελής αλλάζει άρδην την συμπεριφορά του 5 Ιανουαρίου 2019, οπότε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία,», ανέφερε για αυτόν, ότι ευρισκόμενος στην Βιέννη 4 Δεκεμβρίου 2018, αρνήθηκε να παραλάβει από τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς του FBI στικάκι με κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Αυτό το δημοσίευμα, το οποίο το επανέλαβαν κι άλλες εφημερίδες και ιστότοποι, ο κ. Αγγελής δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί. Πανικοβλήθηκε και ένιωσε, ότι διατρέχει κάποιο προσωπικό κίνδυνο και άρχισε να δηλώνει «εγώ δεν θα πάω φυλακή», πράγμα απίθανο και αδιανόητο. Είδα το δημοσίευμα και του τηλεφώνησα όπως τηλεφώνησα και στην κ.Τουλουπάκη. Ο κ. Αγγελής, ήταν όπως σας είπα, πανικοβλημένος και η κ. Τουλουπάκη δεν πίστευε αυτό το δημοσίευμα και μου το διέψευσε. Μου είπε δηλαδή, ότι ποτέ δεν τους δόθηκε στικάκι, απλώς πληροφορίες επρόκειτο να τους δοθούν και ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα για τον κ. Αγγελή…»

Της προκάλεσε ίλιγγο

Αναφερόμενη στη δεύτερη αναφορά του κ. Αγγελή λέει ότι της έδωσε στο γραφείο της και της είπε να τη διαβάσει. « Στην αρχή ανέφερε το περιστατικό του δημοσιεύματος της 5 Ιανουαρίου 2019 και στη συνέχεια εν πολλοίς ανέφερε ότι και στην προηγούμενη την άτυπη αναφορά του προς εμένα, ενώ στη συνέχεια αναφερόταν, πως όλα αυτά είναι δημιουργήματα κάποιου που θέλει να τον καταστρέψει, χωρίς ποτέ να προσδιορίσει συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο και χωρίς ποτέ να αναφέρει σε εμένα το όνομα «Ρασπούτιν». Δεν μπόρεσα να συνεχίσω το διάβασμα παρακάτω της αναφοράς του, γιατί ένιωθα ότι έχανα τις αισθήσεις μου και μου παρουσιάστηκε αφόρητος ίλιγγος. Μόλις με είδε έτσι, μου πήρε την αναφορά από τα χέρια και μου είπε να ηρεμήσω και θα την ξανακοιτάξει. Φυσικά του είπα, τι είναι αυτά που γράφεις, έχεις αποδείξεις; Πήρε την αναφορά και βγήκε απ’ το γραφείο μου. Εγώ εξακολούθησα να έχω απίστευτο ίλιγγο, με αποτέλεσμα να φύγω για λίγο και να ζητήσω την συμβουλή ωτορινολαρυγγολόγου. Όταν συνήρθα λίγο, επέστρεψα στο γραφείο, αλλά ο ίλιγγος δεν με άφησε και ήταν έντονος στις επόμενες 10 με 15 ημέρες, εξακολουθεί δε ακόμα κατά διαστήματα να με ενοχλεί, ιδίως τις βραδινές ώρες. Την επόμενη μέρα το απόγευμα, αν θυμάμαι καλά, επειδή ο ίλιγγος ήταν έντονος σε βαθμό που να μην μπορώ να περπατήσω χωρίς υποβοήθηση, ήρθα στον Ευαγγελισμό, που εφημέρευε, όπου μου έγινε εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο , και στη συνέχεια υποβλήθηκα σε αξονική και μαγνητική εγκεφάλου. Αναγκάστηκα να πάρω αγωγή για να μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά, αλλά και γιατί τις επόμενες ημέρες είχα σοβαρές ανειλημμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις.

Η συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ο κ. Αγγελής ζήτησε να ενημερώσουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης για το δημοσίευμα, αλλά και για τις απόψεις του σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης Novartis.

Αμέσως μετά στις 8 ή 9 Ιανουαρίου, αν θυμάμαι καλά, κλείσαμε μια συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου. Η συζήτηση περιεστράφη στο δημοσίευμα, από το οποίο ο κ.Αγγελής θεωρούσε ότι έθιγε ανεπανόρθωτα την τιμή του και την υπόληψη του και είπε ότι θέλει να αντικατασταθεί, γιατί με το χειρισμό της υπόθεσης από την κ. Τουλουπάκη και τους επίκουρους, θα πήγαινε φυλακή. Ο υπουργός τον καθησύχασε, λέγοντάς του, ότι όλοι έχουμε δεχτεί τέτοια δημοσιεύματα ψευδή και ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαμε εμείς οι τρεις. Εκείνος επέμενε στους ισχυρισμούς και στις απόψεις του, που είχε εκφράσει παλαιότερα, σχετικά με την ανικανότητα της κ.Τουλουπάκη. Επίσης, τέθηκε πάλι στο τραπέζι το θέμα της ενοποίησης των εισαγγελιών. Όχι με την έννοια του τρόπου για να παυθεί η κυρία Τουλουπάκη, αλλά προς την κατεύθυνση της πλέον εύρυθμης λειτουργίας της εισαγγελίας διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος….

Δεν γνώριζε τα περί Ρασπούτιν

Σας καταθέτω περαιτέρω, ότι ουδέποτε μου ανέφερε ο κύριος Αγγελής, περί σκευωρίας Τουλουπάκη – Ρασπούτιν, αναφορικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis και φυσικά ουδέποτε μίλησα εγώ προς αυτόν για φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποκρύπτεται πίσω από την ονομασία «Ρασπούτιν»… Επειδή έχει γίνει ταύτιση του ονόματος Ρασπούτιν με το πρόσωπο του κυρίου Παπαγγελοπούλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, επιθυμώ να σας καταθέσω ότι τον κ. Παπαγγελόπουλο ουδέποτε συνάντησα είτε στο γραφείο μου είτε στο γραφείο του, παρά μόνο σε δύο αγιασμούς του Αρείου Πάγου, εντελώς εθιμοτυπικά με επισκέφτηκε στο γραφείο μου, ενώ τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης, επισκέφτηκα και συνάντησα πάρα πολλές φορές, προκειμένου να επιλύσουμε άμεσα και ζέοντα προβλήματα, που απασχολούν την καθημερινή δικαστηριακή ζωή, όλων των εισαγγελιών της χώρας, τις οποίες είχα επισκεφθεί και είχα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν..

Ερώτηση: Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, όταν συζητήθηκε η ανανέωση η μη της θητείας της κυρίας Τουλουπάκη στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς Αθηνών, εκθέσατε τις παρατηρήσεις και αναφορές του κ. Αγγελή κατά αυτής;

Απάντηση: Η μέχρι τότε αναφορά του κ. Αγγελή είχε γίνει λαϊκό ανάγνωσμα. Το ήξεραν οι πάντες, πολύ περισσότερο τα μέλη του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Εγώ δεν ήμουν εισηγήτρια. Ο ίδιος ο κύριος Αγγελής φώναζε προς πάσα κατεύθυνση, πως εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Novartis…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr