Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη – Ποια μέτρα εξετάζονται

NEWSROOM icon
NEWSROOM
58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη – Ποια μέτρα εξετάζονται

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα μπαίνει ο νόμος Κατσέλη σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να λυθούν για να επισπευθεί η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών φαίνεται οι εκκρεμείς υποθέσεις να φτάνουν σήμερα στις 58.000. Όπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρόκειται για ένα συντηρητικό νούμερο, καθώς μετρά τα εκκρεμή δάνεια και όχι αυτούς που έχουν προσφύγει με την ιδιότητα του δανειολήπτη ή του εγγυητή.

Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση είναι το ταχύτερο ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων και η κατά το δυνατόν επιτάχυνση των δικασίμων, ορισμένες εκ των οποίων ανάλογα με το ειρηνοδικείο εκτείνονται ακόμη και πέρα από το 2030.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προτείνει την μεταφορά των υποθέσεων από ειρηνοδικεία που λιμνάζουν σε άλλα που έχουν ταχύτερους ρυθμούς εκδίκασης ή ακόμα και την μεταφορά υποθέσεων από ειρηνοδικεία της περιφέρειας στην Αθήνα. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνουν οι τράπεζες είναι και η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας και η αντικατάστασή της με μια έγγραφη. Οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς και η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα, ενώ ο φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα της δικασίμου.

Οι τράπεζες θα εντείνουν την προσπάθεια διευθέτησης των υποθέσεων εξωδικαστικά, δηλαδή μέσω απευθείας συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτείνοντας αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυτούς που προτείνουν τα ειρηνοδικεία της χώρας. Οι τράπεζες έχουν, άλλωστε, θωρακιστεί απέναντι στην καταχρηστική συμπεριφορά μεγάλης μερίδας δανειοληπτών, και μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την πρόσβαση που έχουν σε όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, έχουν αποκαλύψει μεγάλο αριθμό υποθέσεων που δεν ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες και δεν χρήζουν προστασίας. Από τα τέλη Οκτωβρίου έχει, άλλωστε, ξεκινήσει ο έλεγχος των δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση και η υπόθεση τους εκκρεμεί, για το κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια του νόμου ή όχι. Σε περίπτωση που δεν τα καλύπτουν, η τράπεζα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να κάνει άμεση ανάκληση της προστασίας, ακόμη κι αν υπόθεση είναι να δικαστεί το 2025.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ