Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη χώρας γιατί αφαίρεσε τη γονική μέριμνα από τοξικομανή μητέρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη χώρας γιατί αφαίρεσε τη γονική μέριμνα από τοξικομανή μητέρα

Παραβίαση της οικογενειακής ζωής διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην τοξικοεξαρτημένης μητέρας που της αφαιρέθηκε με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των τριών ανήλικων παιδιών της.

Η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου βασίστηκε στο οικογενειακό δίκαιο της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η εξάρτηση γονέα από ναρκωτικά, αποτελεί βασικό λόγο για να του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα αλλά και να του απαγορευθεί κάθε επικοινωνία με τα παιδιά του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ρωσικά δικαστήρια αφαίρεσαν την γονική μέριμνα από τη νεαρή γυναίκα, μετά τη καταδίκη της σε έξι χρόνια κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών.

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ, ενώπιον του οποίου προσέφυγε η εξαρτημένη μητέρα, έκρινε ότι τα ρωσικά δικαστήρια στις αποφάσεις που εξέδωσαν δεν δικαιολόγησαν επαρκώς πως αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη γονική μέριμνα από τη μητέρα των τριών παιδιών. Μάλιστα, κατά το ΕΔΔΑ η ρωσική δικαιοσύνη, δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι η γυναίκα δεν είχε ιστορικό παραμέλησης των παιδιών της, ότι είχε ξεκινήσει θεραπεία απεξάρτησης και ότι δεν της είχε παρασχεθεί ποτέ καμία στήριξη για να αντιμετωπίσει τον εθισμό της.

Όπως αναφέρει το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν στάθμισαν, τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε για τα παιδιά η απομάκρυνση από την μητέρα τους, με την οποία ήταν στενά συνδεδεμένα.

Ακόμη, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη προστασία ανηλίκων στη Ρωσία, είχαν αρχίσει να παρακολουθούν την οικογένεια μετά τη σύλληψή της μητέρας τον Οκτώβριο του 2013. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν προειδοποίησαν τη γυναίκα αναφορικά με τις συνέπειες του εθισμού της ούτε και προσπάθησαν να τη βοηθήσουν να απεξαρτηθεί.

Κατά το ΕΔΔΑ, οι δικαστικές αρχές της Ρωσίας δεν απέδειξαν ότι η άρση της γονικής μέριμνας από τη μητέρα θα αποτελέσει και την καταλληλότερη επιλογή για τα συμφέροντα των παιδιών. Συνεπώς, κρίθηκε πως το μέτρο ήταν δυσανάλογο και διαπιστώθηκε παραβίαση της οικογενειακής ζωής.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει στην προσφεύγουσα ποσό 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

 Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ