Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η ιστορία του δραπέτη της διπλανής πόρτας – Κατηγορούμενος για μία διπλή δολοφονία

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην Ελλάδα και όπως διαπιστώθηκε δεν είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική, αλλά ζούσε στη Νέα Σμύρνη από όπου διακομίσθηκε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ιστορία του δραπέτη της διπλανής πόρτας – Κατηγορούμενος για μία διπλή δολοφονία

Μια τυχαία δακτυλοσκόπηση σε μία σωρό στο νεκροτομείο πριν από λίγες μέρες, αποκάλυψε την ιστορία ενός δραπέτη της διπλανής πόρτας και επανέφερε στην δημοσιότητα την υπόθεση της διπλής δολοφονίας Νικολαϊδη – Καλαθάκη που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη…

Τα αποτελέσματα των δακτυλικών αποτυπωμάτων έδειξαν στους αστυνομικούς ότι ο νεκρός είναι ο 59χρονος δραπέτης Ηλίας Μαζαράκης, επονομαζόμενος και ως “γιατρός”, τον οποίο οι αρχές αναζητούσαν περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Ισοβίτης όντας ο Μαζαράκης, αφού σε νεαρή ηλικία είχε διαπράξει επίσης ένα διπλό φονικό εκτελώντας δύο συγγενικά του πρόσωπα εξαιτίας κληρονομικών διαφορών, κάνοντας χρήση της πενθήμερης άδειας δεν επέστρεψε στις φυλακές.

Οι αρχές βρέθηκαν ενώπιον της σωρού  του πριν από λίγες μέρες στο νεκροτομείο Αθηνών, όπου μεταφέρθηκε από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε λόγω κίρρωσης του ήπατος. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Ηλίας Μαζαράκης, για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο χρησιμοποίησε το όνομα υπαρκτού προσώπου και το σχετικό ΑΜΚΑ του.

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην Ελλάδα και όπως διαπιστώθηκε δεν είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική, αλλά ζούσε στη Νέα Σμύρνη από όπου διακομίσθηκε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Μετά από λίγες ώρες, απεβίωσε και η σορός μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή απέδωσε το θάνατό του σε παθολογικά αίτια (κίρρωση του ήπατος σε τελικό στάδιο).

Η σορός αφού δακτυλοσκοπήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το όνομα του φιγουράριζε όλα αυτά τα χρόνια στις λίστες καταζητούμενων της Ιντερπόλ.

Πριν από 23 χρόνια

Η σκοτεινή υπόθεση αρχικά της εξαφάνισης του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της συνεργάτιδας του Σούλας Καλαθάκη πρωτοπαρουσιάστηκε ακριβώς πριν από 23 χρόνια από την δημοσιογράφο Αγγελική Νικολούλη στην εκπομπή της “Φως στο Τούνελ”. Από εκείνη την πρώτη αναφορά και την ενδελεχή έρευνα της γνωστής ρεπόρτερ για το αν «είναι απαγωγή για λύτρα είτε δολοφονική ενέργεια ή σκηνοθετημένη εξαφάνιση;» κατέληξε μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δια μέσου της εκπομπής να αποκαλυφθεί το αιματηρό τέλος του επιχειρηματία και της νεαρής συνεργάτιδας του. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε μια συμμορία παιδιών καλών οικογενειών που είχαν σχεδιάσει την απαγωγή του επιχειρηματία με στόχο τα χρήματα και τα pin των πιστωτικών καρτών του, που κατέληξαν στη διπλή δολοφονία…

Η μαρτυρία της μητέρας της άτυχης Σούλας Καλαθάκη, Καίτης, ήταν σημαντική γιατί από την αρχή η γυναίκα πίστευε ακράδαντα πως κάτι άλλο κρυβόταν πίσω από την εξαφάνιση της κόρης της, και μέσω της εκπομπής με την βοήθεια των τηλεθεατών δεκαεπτά μέρες μετά την εξαφάνιση, εντοπίστηκε μέσα στη νύχτα το εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο του επιχειρηματία στην Κηφισιά ενώ στο στο πορτ –μπαγκάζ, βρέθηκαν τα σύνεργα των δραστών που έδειχναν δολοφονία…

Στις 9 Απριλίου του 1998 ένας βοσκός εντοπίσε στην περιοχή Κατζιλιέριζα – Σέσι Γραμματικού, το διαμελισμένο πτώμα μιας γυναίκας, καταφαγωμένο από τα σκυλιά. Ανάμεσα σε θάμνους, μέσα σε ένα καφέ σακάκι, ανακάλυψαν ένα γυναικείο κρανίο με αποκολλημένα μακριά μαλλιά και τα οστά ενός χεριού κομμένου στο ύψος του αγκώνα. Σε ένα δάχτυλο υπήρχε ένα ασημένιο δαχτυλίδι. Σε απόσταση μερικών μέτρων βρέθηκαν δύο γυναικείες μαύρες μπότες με κομμάτια υφάσματος από παντελόνι. Η τραγική μητέρα της άτυχης Σούλας, αναγνώρισε τα ευρήματα.

Τρεις μέρες μετά, οι αστυνομικοί βρήκαν σε θαμνώδη έκταση στην ίδια περιοχή το πτώμα ενός άνδρα, καταπλακωμένο από μεγάλες πέτρες. Ήταν κανονικά ντυμένο, αλλά τα ρούχα ήταν φθαρμένα. Γύρω από το κεφάλι ήταν δεμένη μια λωρίδα σχισμένη από το πουκάμισό του, η οποία του έκλεινε το στόμα. Τα χέρια του ήταν δεμένα στους καρπούς με κομμάτια από τη γραβάτα του.

Είχαν πάει με το αυτοκίνητό τους σε τράπεζα στην οδό Πατησίων για κάποια συναλλαγή, που ήθελε να κάνει ο Νικολαΐδης. Έξω από το κατάστημα συναντήθηκαν με έναν φίλο τους και πήγαν για έναν γρήγορο καφέ σε διπλανή καφετέρια.

Σύμφωνα με τον φίλο τους στο διάστημα που έμειναν όλοι μαζί ο Νικολαΐδης δέχθηκε πολλές κλήσεις στο κινητό του και κλείστηκε ένα επείγον ραντεβού.

Όταν σηκώθηκαν να φύγουν, ο Νικολαϊδης είπε στην Καλαθάκη ότι πρέπει να πάνε σε άλλη τράπεζα να εισπράξουν χρήματα «γιατί εκεί που θα πάμε θα τα χρειαστούμε». Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη του ζευγαριού χάθηκαν….

Το θρίλερ

Ο Γιώργος Νικολαΐδης, σχολούνταν με διαφόρων ειδών επιχειρήσεις, όπως εμπόριο, πετρελαιοειδή, χρηματοπιστωτικά. Μάλιστα είχε αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Με την Σούλα Καλαθάκη, κομμώτρια και πρώην ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ, γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού φίλου. Ο Νικολαϊδης προσέλαβε την Καλαθάκη σε μια από τις επιχειρήσεις του και γρήγορα έγιναν ζευγάρι.

Από το απόγευμα της 28ης Νοεμβρίου οι γονείς τους άρχισαν να τους ψάχνουν στα κινητά αλλά μάταια. Δύο 24ωρα αργότερα η μητέρα της Καλαθάκη και η πατέρας του Νικολαϊδη δήλωσαν στην αστυνομία την εξαφάνιση των παιδιών τους.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πατέρας του Νικολαΐδη καταθέτει μήνυση κατά αγνώστων για διάρρηξη, που είχε γίνει στο σπίτι του παιδιού του τη νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου. Οι δράστες είχαν μπει με αντικλείδι και είχαν αφαιρέσει μετοχές και επιταγές εταιρείας του Νικολαΐδη.

Μετά από μερικές ημέρες βρέθηκε το αυτοκίνητο του Νικολαΐδη παρκαρισμένο στην Κηφισιά.

Ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονταν κάποιοι άρχισαν να κάνουν αγορές μεγάλης αξίας με τις πιστωτικές κάρτες του επιχειρηματία και να εξαργυρώνονται οι επιταγές που είχαν αφαιρεθεί από το σπίτι του. Τέτοιες κινήσεις γίνονταν όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωνε η Ασφάλεια προέκυπτε ότι κάποιος Παναγιώτης Κράμπης, φίλος του Νικολαϊδη, είχε πιθανότατα σχέση με την εξαφάνιση του ζευγαριού αλλά και με τις τραπεζικές συναλλαγές. Ο Κράμπης προφανώς για να θολώσει τα νερά είχε τηλεφωνήσει και στην εκπομπή «Φως στο Τουνελ», λέγοντας πως ο Νικολαϊδης βρισκόταν στο Λονδίνο.

Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρίας – Μάνιας Χωραΐτου, την οποία εντόπισε τον Απρίλιο του 1998 στις αφίξεις του αεροδρομίου από Λονδίνο και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια για εξέταση. Η Χωραΐτου έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην κατάθεσή της, λέγοντας πως ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο με τον αγαπημένο της, της είπε ότι Ιταλοί μαφιόζοι απήγαγαν τον Νικολαΐδη και τον σκότωσαν όταν επιχείρησε να αποδράσει, ενώ για την Καλαθάκη της είπε ότι δεν βρισκόταν μαζί του κι ότι κάπου κρύβεται. Η Χωραΐτου φορούσε πανάκριβο δαχτυλίδι και παλτό.

Όπως είπε, της τα είχε αγοράσει ο Κράμπης με πιστωτικές του Νικολαΐδη. Παρέδωσε στους αστυνομικούς και μία τραπεζική κάρτα του επιχειρηματία, που είχε κρύψει ο Κράμπης στο σπίτι της. Είπε επίσης ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση του ζευγαριού, ο Κράμπης της είχε παραδώσει 5 εκατομμύρια δραχμές, λέγοντας ότι προέρχονται από δουλειές που είχε κάνει με κάτι Ιταλούς.

Η Χωραϊτου μίλησε και για τους φίλους του Κράμπη, που τον είχαν βοηθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό μέσω Ιταλίας, όπως τον Μάριο Ασημάκη και τον Θεόδωρο Κράλλη. Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε Ελλάδα κι εξωτερικό και στις 16 Απριλίου 1999, η Ιντερπόλ ενημέρωσε την Ασφάλεια ότι είχε συλληφθεί το Λονδίνο ο Παναγιώτης Κράμπης, ο οποίος στη συνέχεια εκδόθηκε στην Ελλάδα.

Η δίκη

Στο εδώλιο παραπέμφθηκαν 9 άτομα κατηγορούμενοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με τον Κράμπη να ισχυρίζεται ότι δεν είχε πάρει μέρος στην απαγωγή και τη διπλή δολοφονία και ότι δεν ήξερε ποιοι και γιατί την είχαν διαπράξει.

Η δίκη διήρκεσε 6 μήνες και τον Ιουλίου του 2002, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, καταδικάζει τον Παναγιώτη Κράμπη, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού σε δις ισόβια και 25 χρόνια για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία και σωρεία άλλων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων αυτά της αρπαγής, εκβίασης, απάτης και πλαστογραφίας.

Ο Μάριος Ασημάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για άμεση συνέργεια στις δύο ανθρωποκτονίες.

Ο Ηλίας Μαζαράκης – επονομαζόμενος και «γιατρός» – που κατηγορήθηκε για τη διπλή δολοφονία, καταδικάστηκε για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία σε ποινή φυλάκισης εννιά μηνών. Ήταν απών κατά τη διάρκεια της δίκης και παρά τα εντάλματα, δεν είχε εντοπιστεί. Δικάστηκε μόνο για τα πλημμελήματα.

Ο Θεόδωρος Κράλλης, ο οποίος φερόταν ως συνεργός του Κράμπη, αθωώθηκε από την κατηγορία της διπλής δολοφονίας, αλλά και από τις κατηγορίες της αρπαγής και της εκβίασης και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, μόνο για απλή συνέργεια σε πλαστογραφία.

Η Χωραΐτου και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν στοιχειοθετήθηκαν οι σε βάρος τους κατηγορίες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου ο Κράμπης, και οι συνεργοί του μαζί με έναν Αλβανό αγνώστων λοιπών στοιχείων παρέσυραν το ζευγάρι στην Κηφισιά, με σκοπό να αποσπάσουν τα PIN των πιστωτικών καρτών του Νικολαΐδη και των λογαριασμών του.

Με απειλές για τη ζωή τους και χρήση σωματικής βίας εξανάγκασαν τον Νικολαΐδη να τους παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του και τα PIN. Στη συνέχεια ο Κράμπης έπεισε τον Μαζαράκη και τους μετέφερε σε ερημική τοποθεσία της Πεντέλης, όπου τους σκότωσε, ενώ ήταν δεμένοι, χτυπώντας τα κεφάλια τους με σιδερένιο λοστό. Κατόπιν μετέφερε τα πτώματα στο Σέσι Γραμματικού, όπου εντοπίστηκαν από τον βοσκό πέντε μήνες αργότερα…

Η επιστολή του

Πάντως η Αγγελική Νικολούλη είχε εξασφαλίσει μία επιστολή που είχε στείλει ο Ηλίας Μαζαράκης ενώ καταζητούνταν στην ανακρίτρια που χειριζόταν την διπλή δολοφονία. Στο γράμμα αυτό ανέφερε πως έφτασε στο πρώτο έγκλημα λόγω μιας ενδοοικογενειακής διαμάχης με τραγική κατάληξη.

Σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τους ισχυρισμούς μαρτύρων που υποστήριζαν πως τον είχαν δει και τον περιέγραφαν, τόνισε πως κανείς δεν είχε αναφερθεί στο γεγονός πως κούτσαινε από το ένα πόδι επειδή είχε προσβληθεί σε παιδική ηλικία από οξεία πολιομυελίτιδα. Από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση ισχυρίστηκε πως γνώριζε μόνο έναν από αυτούς καθώς συνυπήρξαν για ένα διάστημα στην ίδια φυλακή, αλλά δεν ήρθαν ποτέ ξανά σε επαφή μετά την παραβίαση της άδειας του. Υποστήριξε πως όσο ήταν κρατούμενος έβγαλε πλαστά έγγραφα για να ζήσει μακριά από τη φυλακή. Καταλήγοντας έδωσε τον λόγο της τιμής του πως δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον θάνατο των Νικολαΐδη – Καλαθάκη.

(Πηγές: Φως στο Τούνελ – Μηχανή του Χρόνου)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ