Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Έχασε τη μάχη ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού για τις αντικειμενικές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έχασε τη μάχη ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού για τις αντικειμενικές

Έχασε τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας τόσο ο Δήμος Φιλοθέης –Ψυχικού  όσο και 41 κάτοικοι της περιοχής για τις νέες (2017)  αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του εν λόγω Δήμου.

Η δικαστική μάχη χάθηκε καθώς οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, το έννομο συμφέρον τους και ο Δήμος δεν μπορεί επικαλούμενος απλά τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων να κατοχυρώνει το έννομο συμφέρον του για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς αυτό το θέμα δεν είναι ζήτημα τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά ζήτημα κρατικής φορολογίας.

Ζητούσαν τον ανακαθορισμό των τιμών ζώνης των μεταβιβαζομένων ακινήτων

Αναλυτικότερα, οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 31.10.2017 αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών  για τον ανακαθορισμό των τιμών ζώνης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων στην περιοχή τού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Διευκρινίζεται ότι τα ακίνητα της κάθε ζώνης του εν λόγω Δήμου έχουν διαφορετική αντικειμενική αξία.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις διάφορες ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού αναπροσαρμόστηκαν με την επίμαχη υφυπουργική απόφαση του 2017, η οποία συμμορφώθηκε σε προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ του έτους 2016 (υπ’ αριθμ. 2334/2016). Με την απόφαση του ΣτΕ ανακαθορίστηκε η τιμή ζώνης ανά τ.μ., ενώ ακυρώθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη υπουργική απόφαση που είχε προσδιορίσει την τιμή ζώνης των ακινήτων στον συγκεκριμένο Δήμο.

Αντίθετες με τη νομολογία του ΣτΕ

Ο Δήμος και οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες υφυπουργικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, ενώ είναι αντίθετες με τη νομολογία του ΣτΕ, και συγκεκριμένα σμε την υπ’ αριθμ. 2334/2016 απόφαση αλλά και με παλαιότερες.

Το Β΄  Τμήμα του ΣτΕ,  με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή  τον πάρεδρο   Ιωάννη Δημητρακόπουλο, εξέδωσε 4 αποφάσεις (1250-1253/2018) με τις οποίες απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου, κ.λπ.

Ως προς το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν απέδειξε το έννομο συμφέρον του ως ιδιοκτήτη ακινήτου σε μια από  τις επίμαχες ζώνες της περιφέρειας του.

Παράλληλα, απέρριψε το ΣτΕ τον ισχυρισμό του επίμαχου Δήμου ότι το έννομο συμφέρον του θεμελιώνεται στο άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».

Και αυτό, γιατί το θέμα του προσδιορισμού των  αντικειμενικών αξιών, «δεν αφορά τοπική υπόθεση, αλλά κρατική φορολογία της ακίνητης περιουσίας».

Τέλος,   ο εν λόγος Δήμος, προσκόμισε στο δικαστήριο εκπρόθεσμα τα αναγκαία εκείνα στοιχεία που μπορούσαν να αποδείξουν   το έννομο συμφέρον του, αλλά και οι κάτοικοι εκπρόθεσμα κατέθεσαν τα αναγκαία στοιχεία που θα  αποδείκνυαν την ιδιότητα κυρίου ακινήτου, έτσι ώστε να θεμελιωθεί το έννομο συμφέρον τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ