Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

 Ανέξοδες οι φορολογικές δίκες των πτωχευμένων εταιρειών,  σύμφωνα με το ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
 Ανέξοδες οι φορολογικές δίκες των πτωχευμένων εταιρειών,  σύμφωνα με το ΣτΕ

Ευνοϊκή οικονομική μεταχείριση ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων θα έχουν πλέον  επιχειρήσεις, κ.λπ. που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης μετά την απόφαση ανάσα που εξέδωσε  το Β΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, οι σύνδικοι πτώχευσης   μπορούν να δικάζουν ανέξοδα στα Διοικητικά Δικαστήρια τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις των πτωχευμένων εταιρειών, κ.λπ., ενώ παράλληλα  μπορεί να ζητήσουν και τη χορήγηση του ευεργετήματος πενίας, προκειμένου να μην καταβληθούν τα προβλεπόμενα παράβολα, κ.λπ.

Συγκεκριμένα  προκειμένου   να δικαστεί μια έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί φορολογικής  ή τελωνειακής υπόθεσης  που έχει ασκήσει σύνδικος πτώχευσης (μετά από πτώχευση εταιρείας ή επιχείρησης)  δεν οφείλει πλέον να καταβάλει το 20%  του οφειλόμενου φόρου ή δασμού  ή τέλους, όπως προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να μπορεί να εισαχθεί η υπόθεση προς συζήτηση στο ακροατήριο.

Η απόφαση

Το  Β΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σάρπ) στην υπ΄ αριθμ. 2096/2018 απόφασή του αναφέρει ότι η διάταξη του άρθρου 93 παράγραφος 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, η οποία προβλέπει ότι επί φορολογικών και τελωνειακών γενικά διαφορών ο προσφεύγων στα Διοικητικά Δικαστήρια οφείλει, «με ποινή απαραδέκτους της εφέσεως, να καταβάλει μέχρι την ημερομηνία της αρχικής δικασίμου, ποσό 20% του οφειλομένου κυρίου φόρου, δασμού ή τέλους, γενικά δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που την έφεση ασκεί σύνδικος πτώχευσης, αναφορικά με φορολογική ενοχή του πτωχού».

Ακόμη, στην ίδια απόφαση το ΣτΕ αναφέρει ότι το άρθρο 277 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας προβλέπει  την υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου, ως προϋπόθεση του παραδεκτού της προσφυγής και της έφεσης (δηλαδή για να μπορεί να γίνει δεκτή η προσφυγή) στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές εν γένει διαφορές.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η πρόβλεψη αυτή του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ένδικό μέσο (προσφυγή, έφεση κ.λπ.) ασκείται από σύνδικο πτώχευσης και αφορά την επιβολή φόρων πάσης φύσεως και κυρώσεις για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας που δημιουργήθηκαν πριν την κήρυξη σε πτώχευση της  εταιρείας, κ.λπ.

Αναλογικό παράβολο

Με άλλα λόγια, για τις εταιρείες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης ισχύει η υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου προκειμένου να καταθέσουν στα Διοικητικά Δικαστήρια προσφυγές, εφέσεις, κ.λπ.

Παρ΄ όλα αυτά,  οι σύμβουλοι Επικρατείας, προκειμένου να μην καταβληθεί αναλογικό παράβολο,  αναφέρουν στην επίμαχη απόφαση τους, ότι μπορεί ο σύνδικος να ζητήσει από το δικαστήριο τη χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας, όπως προβλέπει το άρθρο 276 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Να σημειωθεί  ότι το ευεργέτημα πενίας  παρέχεται σε όποιον αποδεδειγμένα δεν μπορεί να καταβάλει τα έξοδα της δίκης και τα προβλεπόμενα παράβολα, όπως είναι   νομικά πρόσωπα,  , ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες,   συνεταιρισμοί,  ομάδες  προσώπων που είναι διάδικοι κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ