Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η φορολογική μάχη του Χ. Καλογρίτσα στο Συμβούλιο Επικρατείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η φορολογική μάχη του Χ. Καλογρίτσα στο Συμβούλιο Επικρατείας

Ύστατη μάχη για να αποφύγει τη φορολογία μεγάλων ποσών κεφαλαίων δίνει ο επιχειρηματίας με προσφυγή του στο ΣτΕ αφού έχασε τις πρώτες μάχες στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Τα μεγάλα χρηματικά ποσά σε δολάρια και ευρώ που διακινούσε μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγός του Μικελίνα, την 12ετια 2001-2013  προκάλεσαν το  έτος  2015 το ενδιαφέρον του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, κάτι που είχε  ως συνέπεια  να τους καταλογιστούν πρόσθετοι φόροι, κ.λ.π., και τώρα να αναζητούν τρόπους ακύρωσης των φόρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας..

Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων,  οικογενειακός φίλος του  Χρίστου  Σπίρτζη, πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν υπουργού Υποδομών  και Μεταφορών και ο γιος του Γιάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είναι  κουμπάρος του  κ. Σπίρτζη, αλλά και του υπουργού Εθνικά Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Το  1986 ξεκίνησε την εμπλοκή του με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την εφημερίδα η  «Πρώτη» και το 2016 διεκδικούσε άδεια καναλιού, ενώ το μεσοδιάστημα εμφανίστηκε να διατηρεί πολιτικές σχέσεις αρχικά με τον Περισσό και εν συνεχεία με τον τον ΣΥΡΙΖΑ,

Παράλληλα  ενεργοποιήθηκε  επιχειρηματικά στο χώρο των εκδόσεων, δημοσκοπήσεων,   διαφημίσεων, αγοραπωλησίας ακινήτων, κατασκευών, εργολαβιών, ρυμουλκήσεων, κ.λ.π.

Οι λογαριασμοί

Πέρα από την επιχειρηματική και πολιτική δράση του, η μεταφορά των χρηματικών ποσών μεταξύ των τραπεζικών του λογαριασμών   το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα της 12ετιας, προσομοιάζει με το μπαλάκι του   πινγκ-πονγκ. Έτσι, ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε εντολή στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), να πραγματοποιήσει συγκριτικό έλεγχο,  ενώ μαζί  παραδόθηκε και   ψηφιακός δίσκος (CD) στον οποίο προλαμβανόντουσαν οι κινήσεις των 20 κοινών τραπεζικών  λογαριασμών του ζεύγους.

Το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. διασταύρωσε τα χρηματικά ποσά που κινήθηκαν στους 20 τραπεζικούς λογαριασμούς με τις δηλώσεις εισοδήματος τους, ενώ ζήτησε από το ζεύγος να ενημερώσει για  την πηγή και την αιτία προέλευσης των χρημάτων τα οποία είχαν πιστωθεί στους   λογαριασμούς. Μετά αλλεπαλλήλων παρατάσεων που τους χορηγήθηκαν από το Κέντρο, τελικά  κατέθεσαν υπομνήματα αιτιολόγησης των χρηματικών ποσών.

Δεν αποδείχτηκε η πηγή

          Όμως, σύμφωνα με το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. «δεν αποδείχθηκε η πηγή ή η αιτία προέλευσης των χρημάτων» σε ορισμένες περιπτώσεις. Δηλαδή δεν προσκομίστηκαν τα  στοιχεία προέλευσης των χρημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του ζεύγους Καλογρίτσα . Από τον έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές,   προέκυψε η κίνηση μεταξύ των Τραπεζικών λογαριασμών μεγάλων ποσών, όπως 5,5 εκατ. δολάρια, 300.000 δολαρίων, 100.000 ευρώ, 88.000 δολαρίων, 80.000 ευρώ, 50.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν τα στοιχεία προέλευσης. Επίσης, στους λογαριασμούς γινόντουσαν  επανακαταθέσεις  αναλήψεων μέσα στον ίδιο μήνα, διακίνηση επαναπατρισθέντων κεφαλαίων και κινήσεις εισοδημάτων από επιχειρηματική δράση. Ακόμη, υπήρχαν  επιστροφές ταμειακών διευκολύνσεων  ύψους 500.000 ευρώ από  εταιρεία συμφερόντων τους, επιστροφή ταμειακών διευκολύνσεων  200.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο, αλλά και ποσό 524.700 ευρώ από μερίσματα Ανώνυμης Εταιρείας συμφερόντων τους, κ.λ.π.

Το Εφετείο και η παραγραφή

Το Εφετείο, μεταξύ των άλλων,  έκρινε ότι ο ισχυρισμός που προβλήθηκε ότι η πίστωση των 50.000 ευρώ που υπάρχει στους τραπεζικούς λογαριασμούς, προέρχεται από την επιστροφή ταμειακής διευκόλυνσης δεν ευσταθεί, καθώς από τα στοιχεία που προσκόμισε το ζεύγος αποδεικνύεται μόνο η πίστωση που έγινε. Ούτε όμως δέχθηκε το Εφετείο τον ισχυρισμό ότι η πίστωση των 300.000 δολαρίων προέρχεται από μεταφορά κεφαλαίων του εξωτερικού.

 Έτσι καταλογίστηκε στο ζεύγος διαφορά εισοδήματος και πρόσθετος φόρος, διαφορά εισφοράς αλληλεγγύης και διαφορά έκτακτης εισφοράς. Κατόπιν αυτών  το ζεύγος προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, όπου το Εφετείο αποφάνθηκε ότι έχει επέλθει παραγραφή για τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω των Τραπεζών  και το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων τους την 8ετια  2001 -2009, ενώ μείωσε τα ποσά των φόρων που είχαν καταλογισθεί για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως το 2013 (2010-2013).

Τα ποσά

Πολύς λόγος γίνεται τόσο στην εφετειακή απόφαση για την μεταφορά από τον έναν τραπεζικό λογαριασμό στον άλλο των ποσών των 5,5 εκ. δολαρίων και 88.000 δολαρίων το 2010 και 2011. Για τα ποσά αυτά (όπως και για άλλα) φέρεται να μην προσκόμισε στοιχεία για την απόδειξη της προέλευσής τους. Μάλιστα για το δεύτερο ποσό ισχυρίστηκαν ότι προήλθε από κατάθεση επιταγής, χωρίς όμως και πάλι να προσκομίσουν κανένα στοιχείο για να αποδείξουν την προέλευση του επίμαχου ποσού.

Έτσι, κρίθηκε ότι νόμιμα φορολογήθηκαν οι πιστώσεις αυτές στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το Εφετείο επισημαίνει ότι κατά τα έτη 2000-2003 και 2005-2012 αμφισβητείται η πηγή ή η αιτία προέλευσης των καταθέσεων, οι οποίες μόνο για τη σύζυγο ανέρχονται σε 31 εκ. ευρώ, δηλαδή ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα διαθέσιμα χρηματικά υπόλοιπα από τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δηλωθέντα εισοδήματα, τον επαναπατρισμό χρηματικών ποσών, κ.λ.π.

Η προσφυγή

Τώρα, το ζεύγος Καλογρίτσα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας της φορολογικής νομοθεσίας, πλημμελούς  και αντιφατικής αιτιολογίας.

Υποστηρίζουν η απλή προσαύξηση της περιουσίας όπως είναι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά εκείνα  χαρακτηριστικά του εισοδήματος που απαιτεί η φορολογική νομοθεσία (νόμοι 2238/1994 και 3888/2010).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ