Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Τον Δεκέμβριο στο ΣτΕ η “μάχη” για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τον Δεκέμβριο στο ΣτΕ η “μάχη” για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Δεύτερη προσφυγή ακύρωσης της συμφωνίας στο ΣτΕ κατατέθηκε σήμερα με τη μεγάλη μάχη σε δικαστικό επίπεδο για τον όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τότε προσδιορίστηκε να δικαστεί η αίτηση που κατατέθηκε στα τέλη Ιουνίου, από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και  13 Παμμακεδονικές Ενώσεις  της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια, Ουαλία, Νότια Αφρική, κ.λπ.), . Εισηγητής στην υπόθεση έχει οριστεί ο Σύμβουλος Επικρατείας Δημ. Σκαλτσούνης.

Δεύτερη αίτηση

Σήμερα κατατέθηκε και δεύτερη αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, την Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και το δικηγόρο Γ. Κόκκα.

“Η συμφωνία εκθέτει τη χώρα σε κίνδυνο διαμελισμού”

Και η νέα αίτηση στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά και αφορά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» . Το αίτημα αφορά  και με αυτή όσο την τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως τις  επιστολές με τις οποίες ο Νικόλαος Κοτζιάς συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί  «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας».

Υποστηρίζουν επίσης πως παραβιάζει την συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο,  καθώς επέρχεται μείωση της αξίας   και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ