Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πέντε νησιά προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του ΦΠΑ λόγω της σύνδεσης του με τα Hot Spot 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πέντε νησιά προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του ΦΠΑ λόγω της σύνδεσης του με τα Hot Spot 

Ανήθικη χαρακτηρίζουν η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου και Δήμοι των ακριτικών νησιών της Λέρου, Λέσβου, Κω, Σάμου και Χίου την υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά αυτά για ένα εξάμηνο ακόμα, καθώς η παράταση αυτή συνδέεται με τους  υπεραρίθμους στα Hot Spot των νησιών αυτών.

Ειδικότερα, η υπ΄ αριθμ. 2/95717 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών προβλέπει την  παράταση μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των προσφύγων στα τοπικά Hot Spot υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση, μεταξύ των άλλων, αναφέρει τα εξής:

  • Το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των προαναφερόμενων νησιών κατά το χρονικό διάστημα από 01.12.2017 έως 30.11.2018 υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί.
  • Παρατείνουμε για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, ήτοι από 1.1.2019 έως και 30.6.2019,τη μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Έτσι, η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου, όπως και οι δήμαρχοί τους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση:

  • 1) κατά στο σκέλος εκείνο που αφορά τη διαπίστωση ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Hot Spot των 5 νησιών υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί και
  • 2) κατά το μέτρο που η διαπίστωση αυτή αφορά μόνο ένα εξάμηνο, δηλαδή από 1.1.2019 έως και 30.6.2019.

Κατ΄ αρχάς, σημειώνουν οι τοπικοί φορείς, ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση παραβιάζει επτά συνταγματικές αρχές, που είναι:

  • 1) της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιδίως των προσφύγων,
  • 2) της αρχής της νησιωτικότητας,
  • 3) της ίσης μεταχείρισης,
  • 4) του ελεύθερου ανταγωνισμού,
  • 5) της οικονομικής ελευθερίας,
  • 6) της αναλογικότητας και
  • 7) της χρηστής διοίκησης.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση συνδέει το ύψος του μειωμένου ΦΠΑ με την ύπαρξη ικανού αριθμού προσφύγων, εισάγοντας έτσι, άσχετα και μάλιστα επικίνδυνα κριτήρια στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε άλλο σημείο της αίτησής τους, υπογραμμίζουν ότι η σύνδεση της διατήρησης του ειδικού ΦΠΑ στα 5 αυτά νησιά με το υπεράριθμο των Hot Spot, ισοδύναμη με αναγνώριση της κρατικής αδυναμίας και εν τέλει με απόπειρα μη θεσμικής συναλλαγής με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποδεχθούν και να μην διαμαρτύρονται έναντι της αβελτηρίας της κρατικής οργάνωσης των Hot Spot.

Επίσης, σημειώνουν ότι μετατρέπονται οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες σε μέσο κρατικής φορολόγησης και εξαναγκασμού σε αλλότριο σκοπό, ενώ ερήμην τους αλλά και σε βάρος τους, διαπράττεται το ανεπίτρεπτο, όσο περισσότερες και αθλιότερες οι συνθήκες διαβίωσης τους, τόσο χαμηλότερο ΦΠΑ για μερικούς μήνες ακόμα.

Τέλος, χαρακτηρίζουν ανήθικη την σύνδεση των υπεραρίθμων στα Hot Spot με την μείωση του ΦΠΑ και υπογραμμίζουν ότι αυτό τους προσβάλλει τόσο ως δημοκρατικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και ως ενεργούς πολίτες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ