Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αποκλείονται πυρόπληκτοι της τραγωδίας στο Μάτι από τις ευεργετικές διατάξεις για τα ΑΕΙ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκλείονται πυρόπληκτοι της τραγωδίας στο Μάτι από τις ευεργετικές διατάξεις για τα ΑΕΙ

Στο Συμβούλιο Επικρατείας αναγκάστηκαν να προσφύγουν δυο παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών από το Μάτι «κόπηκαν» από τις ευεργετικές διατάξεις πριμοδότησης για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας.

Η δικαστική προσφυγή ασκήθηκε γιατί ουσιαστικά παρά το όσα είχαν εξαγγελθεί και διατυπωθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του καλοκαιριού, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τέθηκαν τα μέτρα σε εφαρμογή αυστηροποίησε τα κριτήρια με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο κύκλος των υποψήφιων φοιτητών για να ενταχθούν σε αυτά.

Η κοινή υπουργική απόφαση περιορίζει τον κύκλο των υποψήφιων φοιτητών που θα ενταχθούν στα ευνοϊκά κριτήρια

Οι δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του  αναπληρωτή  υπουργού  Οικονομικών Κώστα  Γαβρόγλου  και  Γεωργίου Χουλιαράκης, καθώς αντισυνταγματικά κατά την αίτηση, μίκρυνε τη λίστα των πυρόπληκτων βάζοντας επιπλεόν και πιο αυστηρά  κριτήρια .

20%

Η ΠΝΠ που εκδόθηκε μετά την πυρκαγιά   της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται  και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Όμως η κοινή υπουργική  απόφαση που εκδόθηκε για να εφαρμόσει την ΠΝΠ περιόρισε τον αριθμό «στα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Δεν είναι κατοικήσιμα

Στην προσφυγή που κατέθεσε ο διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Κώτσηρας αναφέρεται πως οι δυο νεαροί είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του 2018   και τα σπίτια των γονέων τους είναι μόνον τυπικά και στατικά κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Όπως λένε «η επίμαχη  υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ