Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΣτΕ: Έβαλε τέλος (προς το παρόν) στο πλαφόν θεραπείας των πασχόντων από Parkinson

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Έβαλε τέλος (προς το παρόν) στο πλαφόν θεραπείας των πασχόντων από Parkinson

Ως ανυπόστατη ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την από 30.7.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥY με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης (ανώτατο πλαφόν) για την θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.

Παρ΄ όλα αυτά, το ΣτΕ για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος έκρινε συνταγματικό και νόμιμο τον πλαφόν.

Συγκεκριμένα, δύο πάσχοντες από τη νόσο του Parkinson είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.7.2015 απόφαση του  Συμβουλίου του ΕΟΠΥ με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για την μηνιαία θεραπεία των ασθενών από Parkinson με οποιοδήποτε πιστοποιημένο φάρμακο που περιέχει το συνένζυμο Q10 και μόνο για τις παθήσεις που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Οι πάσχοντες, υποστηρίζουν ότι  λόγω του υψηλού κόστους στερούνται την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους.

Στη συνέχεια το  Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Κυριλλόπουλος) με  την υπ΄ αριθμ. 2156/2018 απόφασή του, ακύρωσε την επίμαχη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥ ως «ανυπόστατη», καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως απαιτεί ο νόμος 3469/2006.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι παρά το ανυπόστατο του χαρακτήρα της, η προσβαλλόμενη απόφαση του ΕΟΠΥ πρέπει να ακυρωθεί γιατί έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Σε άλλο σημείο της απόφασής του  το ΣτΕ έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα ορίστηκε ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ για την μηνιαία θεραπεία των πασχόντων από Parkinson και αυτό δεν  παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Και δεν παραβιάζει την συνταγματική αυτή διάταξη, λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών συνθηκών που τελεί η χώρας μας, δηλαδή για την εξυπηρέτηση σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, αλλά και  για την  διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥY.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ