Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΣτΕ: Η Διοίκηση συμμορφώνεται μόνο για τους διαδίκους 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Η Διοίκηση συμμορφώνεται μόνο για τους διαδίκους 

Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ απέρριψε αίτηση σωματείου συνταξιούχων που παραπονέθηκε ότι δεν αποκαταστάθηκαν οι μειώσεις και περικοπές των συντάξεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Με το σκεπτικό ότι μόνο οι διάδικοι μπορούν να επωφεληθούν των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε αίτηση σωματείου συνταξιούχων.

Το σωματείο παραπονέθηκε στο αρμόδιο συμβούλιο για την μη συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές και μειώσεις των συντάξεων. Στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ οφειλαν να απολογηθούν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ (επικουρικό) έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση», που εκπροσωπούσε συνταξιούχο του ΕΦΚΑ, που είχε δικαιωθεί με την 3037/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Με την 15/2019 απόφασή του, έκρινε ότι το σωματείο δεν ήταν διάδικος στις δίκες επί των οποίων εκδόθηκαν οι επίμαχες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ και αφορούσαν τις μειώσεις συντάξεων από 1.1.2012 και 1.1.2013 (αποφάσεις 2287 και 2288/2015). Σύμφωνα με το σκεπτικό, κατά νόμο, τη διαδικασία συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. έχουν δικαίωμα να κινήσουν μόνο τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπήρξαν διάδικοι στις οικείες δίκες. Στις 23 Ιανουαρίου 2019 το Συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να διαπιστωθεί αν στην περίπτωση του εν λόγω συνταξιούχου υπήρξε συμμόρφωση ή μη με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ