Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΣτΕ: «Ναι» στο σπάσιμο βουλευτικών εδρών σε Β΄ Αθήνας, Αττική και αύξηση σε Αχαΐα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: «Ναι» στο σπάσιμο βουλευτικών εδρών σε Β΄ Αθήνας, Αττική και αύξηση σε Αχαΐα

Ανακατανέμονται οι  βουλευτικές έδρες στην Β΄ Αθηνών, στο νομό Αττικής και στο νομό Αχαΐας (κερδίζει μια έδρα), ενώ αντίθετα στους υπόλοιπους νόμους της χώρας δεν γίνεται καμία αλλαγή στις έδρες, σύμφωνα με  το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, είχε διαβιβάσει για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Διατάγματος αυξάνονται κατά τρεις και από 56 που είναι σήμερα αυξάνονται σε 59, ενώ παράλληλα σπάνε οι έδρες στην Β΄ Αθηνών, στο νομό Αττικής και στο  νομό Αχαΐας

Σύμφωνα με περιχεόμενο του σχεδίου Διατάγματος η Β΄ Αθηνών σπάει σε Βόρειο τομέα με 15 έδρες, σε Δυτικό τομέα με 11 έδρες και Νότιο τομέα με 18 έδρες. Ακόμη, ο νόμος Αττικής, σπάσει στα δύο, σε Ανατολική Αττική  με 10 έδρες και Δυτική Αττική με 4 έδρες (σύνολο 14). Μέχρι τώρα οι έδρες στην Αττική ήταν 15.

Ακόμη, η μία έδρα της Αττικής πήγε στο νομό Αχαΐας και οι έδρες του από 8 γίνονται 9.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, η κατανομή των εδρών έγινε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού της χώρας που διεξήχθη από  την Ελληνική Στατιστική Αρχή το διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011.

Το Ε΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 225/2018 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκριναν νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έγιναν έχουν ως εξής:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ