Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται η σύμβαση με την Cosco και την επέκταση του λιμανιού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται η σύμβαση με την Cosco και την επέκταση του λιμανιού

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μεθαύριο Παρασκευή θα κριθεί η σύμβαση επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Πειραιά που είχε δρομολογηθεί για τον ελλιμενισμό  κρουαζιερορόπλοιων (Νότια ζώνη του ΟΛΠ), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (συν ΦΠΑ), όσο και για την τύχη της πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco Group (Hong Kong).

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ που κρίνεται ουσιαστικά η τύχη της σύμβασης με την Cosco,  θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της ΟΛΠ Α.Ε., της ΟΛΘ Α.Ε., του  Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ για το ζήτημα της επέκτασης του λιμανιού.

Το ζήτημα που καλούνται να λύσουν οι σύμβουλοι Επικρατείας είναι εάν η ΟΛΠ Α.Ε. είναι αναθέτων φορέας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/25/ΕΚ και το Ευρωπαϊκό δίκαιο γενικότερα.

Όπως θα επισημάνει, ο εισηγητής όλων αυτών των υποθέσεων,  σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος, το ζήτημα εστιάζεται στο  «αν έτυχε δημοσιότητας το στοιχείο ότι το Δημόσιο ήταν διατεθειμένο να προβεί ακόμα και σε πλήρη αναμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης του 2002, όσον αφορά τη φύση της παραχώρησης και στα εξ αυτής δικαιώματα του παραχωρησιούχου».

Το στοιχείο αυτό, θα επισημάνει ο εισηγητής των υποθέσεων, είναι «κρίσιμο για την κρίση αν τα παραχωρούμενα δικαιώματα στον ΟΛΠ εξακολουθούν να παραμένουν ειδικά και αποκλειστικά».

Παράλληλα, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον Διομήδη Κυριλλόπουλο, απέρριψε με την  υπ΄  αριθμ. 72/2019 απόφασή της την αίτηση του ΟΛΠ, που ζητούσε να ανασταλεί η 2/2019 απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την  οποία ανακάλεσε την απόφασή  της του περασμένου έτους για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τον επίμαχο διαγωνισμό επέκτασης του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε ως αλυσιτελής.Παράλληλα, η  Επιτροπή Αναστολών κατάργησε τη  δίκη επί της  αίτησης του ΤΑΙΠΕΔ,  που σήμερα είναι μέτοχος κατά 23% της  ΟΛΠ Α.Ε., το οποίο  ζητούσε την  αναστολή της ίδιας απόφασης της Αρχής  Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Απορρίφθηκε η αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ μετά την έκδοση της προηγούμενης υπ΄  αριθμ. 72/2019 απόφαση της Επιτροπή Αναστολών για το ίδιο θέμα, ενώ με άλλη τρίτη απόφασή του το ΣτΕ, απέρριψε την  αίτηση της ΟΛΘ Α.Ε. κατά της ίδιας απόφασης της Αρχής  Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr