Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η σύμβαση της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η σύμβαση της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται ήδη η σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού του Πειραιά στην εταιρεία Cosco, καθώς εντοπίστηκαν νομικές ανακολουθίες τις οποίες θα  επιλύσουν οι σύμβουλοι Επικρατείας μέσα στο τρέχον έτος, ενώ το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συνεχίζει να έχει  «παγωμένη» προσωρινά  την πρόοδο του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για  την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι εταιρείες «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.» και  στρέφονται κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η  πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ μετά από εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ηλία Μάζου έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών και ανέστειλε  προσωρινά -σύμφωνα με το άρθρο 372 του νόμου 4412/2016-  την εκτέλεση δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που αφορούσαν την επέκταση του  επίμαχου λιμένα.

Αναλυτικότερα, οι δύο  εταιρείες ζητούν να ανασταλούν οι υπ’  αριθμ. 1 και 2/2018 αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όπως και να ανασταλεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου κατασκευής  του έργου επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ (Νότια Ζώνη, φάση Α΄), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ ιδρύθηκε το 1930 (νόμος 4748/1930)  και το 2002 συνήφθη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ από το Ελληνικό Δημόσιο του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των κτιρίων, εγκαταστάσεων κ.λπ. του εν λόγω Οργανισμού.

Η παραχώρηση αυτή έγινε ως αναγκαίο στοιχείο για την εκπλήρωση του σκοπού του ΟΛΠ ο οποίος είναι δημοσίου συμφέροντος. Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε με χρονοκαθυστέρηση με το νόμο 3654/2008 και τον  Απρίλιο του 2016 παραχωρήθηκε με σύμβαση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ (κύρωση με νόμο 4404/2016) στην εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Επανήλθε στο θέμα το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο  την αντιπρόεδρο  Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτριες τις παρέδρους Ευσταθία Σκούρα  και Κωνσταντίνα Σκούρα) και με τις υπ’ αριθμ. 382-383/2019 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών και όχι μόνο συνεχίζεται το «πάγωμα» της επέκτασης, αλλά έθεσε και νομικά ζητήματα για την παραχώρηση στην Cosco.

Από το ΣτΕ αναστέλλεται: α) η  εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και β) η πρόοδος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή αναδόχου  κατασκευής των  έργων επέκτασης του λιμανιού.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco).

Ακόμη, αναφέρουν οι  σύμβουλοι Επικρατείας ότι η συναφθείσα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco σύμβαση παραχώρησης το 2016 συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος  και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση  των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ’ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου  των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.

Επίσης, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ότι  δεν τηρήθηκαν η κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στην διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr