Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Το ΣτΕ έκοψε «αιώνιο φοιτητή» στρατιωτικής Σχολής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ΣτΕ έκοψε «αιώνιο φοιτητή» στρατιωτικής Σχολής

Ένας από τους  «αιώνιους φοιτητές» οριστικά δεν θα αποκτήσει την ιδιότητα του στρατιωτικού γιατρού, καθώς έχασε την δικαστική μάχη   στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, το 2005 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ως υποψήφιος του Ιατρικού Τμήματος και κατατάχθηκε στην πρώτη τάξη της Σχολής και ως πρωτοετής φοιτητής του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Σεπτέμβριο του 2013, συμπλήρωσε το ανώτατο χρονικό όριο παραμονής, που είναι τα 8 έτη,   χωρίς να έχει λάβει πτυχίο της Ιατρικής.

Ήταν επί 8 χρόνια φοιτητής του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τον Νοέμβριο του 2013 ζήτησε από τη Σ.Σ.Α.Σ. παράταση σπουδών κατά 3 εξεταστικές περιόδους, προβάλλοντας ότι λόγοι ανωτέρας βίας που σχετίζονταν με τις καταλήψεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την εμφάνιση προσωπικών προβλημάτων υγείας και προβλήματα υγείας του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος είχαν ως συνέπεια την απώλεια τεσσάρων εξεταστικών περιόδων.

Το αίτημα απερρίφθη

Συγκεκριμένα, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αφού έλαβε υπόψη του την ακαδημαϊκή πορεία του  και ειδικά το γεγονός ότι από τη συμπλήρωση των 6 ετών (προβλεπόμενος χρόνος συμπλήρωσης της φοίτησης) έως τη συμπλήρωση των 8 ετών (χρόνος παράτασης της φοίτησης), ενώ όφειλε 17 μαθήματα έδωσε μόνο 2 και   δεν τα πέρασε, αποφάσισε τη διαγραφή του από την  Σχολή.

Κατά της απόφασης αυτής  άσκησε αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής. Η τελευταία, έγινε εν μέρει δεκτή με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών,  με την οποία διατάχθηκε ως προσωρινό μέτρο να επανεγγραφεί στη Σχολή και να  συμμετέχει  στις εξεταστικές περιόδους του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2014. Μετά το τέλος των δύο αυτών εξεταστικών περιόδων δεν πήρε το πτυχίο του, και διαγράφηκε από τη Σ.Σ.Α.Σ.

Στη συνέχεια το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως του φοιτητή, κρίνοντας, ότι: α) καμία εξεταστική περίοδο δεν έχασε λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων ή καταλήψεων, β) νόμιμα απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του περί προβλημάτων υγείας, γ) νόμιμα απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του περί  ψυχολογικής επιβάρυνσής του και  αδυναμίας συγκέντρωσης στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις λόγω των προβλημάτων υγείας του στενού οικογενειακού του κύκλου, καθώς δεν προσκομίσθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, δ) δεν διαπιστώθηκε ενεργός ψυχοπαθολογία, όταν παραπέμφθηκε στο 424 ΓΣΝΕ για ψυχιατρικό έλεγχο, αλλά ούτε εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συνέχιση των υποστηρικτικών συναντήσεων.

Είχε λάβει το πτυχίο του

Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο έλαβε υπόψη του την ακαδημαϊκή του πορεία  σύμφωνα με την οποίο από την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 (τέλος της κανονικής διάρκειας φοιτήσεως) έως και την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2013 (πέρας των δύο ετών  παράτασης,) δηλαδή, σε διάστημα 6 εξεταστικών περιόδων,  ενώ όφειλε 17 υποχρεωτικά μαθήματα σε σύνολο 66, προσήλθε μόλις σε δύο και σε αυτά χωρίς επιτυχία.

Κατόπιν της έκβασης αυτής, άσκησε έφεση και η υπόθεση απασχόλησε το ΣτΕ, το οποίο όμως την απέρριψε, παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ είχε λάβει το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ