Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών απαιτήσεων 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών απαιτήσεων 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακολουθώντας την πεπατημένη του Β΄ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, έκρινε με τη σειρά της, αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών απαιτήσεων των εταιρειών και επιχειρήσεων έναντι των τρίτων.

Ειδικότερα, η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ -που παρέπεμψε το όλο θέμα προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου – με τις υπ’ αριθμ. 2238 και 2339/2018 αποφάσεις του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σάρπ) είχε κρίνει ότι είναι αντίθετο στο άρθρο 87 του Συντάγματος το άρθρο 9 του νόμου 3296/2004 που προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών  απαιτήσεων των εταιρειών κ.λπ., έναντι τρίτων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακολουθώντας τις αποφάσεις του Β΄ Τμήματος, έκρινε με τη σειρά της (αποφάσεις 691-692/2019) ότι η διάταξη του άρθρου 9 παράγραφος 4 του ν. 3296/2004 (φορολόγηση λογαριασμού 44.11 “Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις”) αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που εξειδικεύει την αρχή της ασφάλειας δικαίου.

Επισφαλείς απαιτήσεις

Όμως, «επισφαλείς απαιτήσεις» από μόνο του δεν λέει κάτι γι’ αυτό αναφέρεται ένα παράδειγμα. Μια εταιρεία στέλνει εμπόρευμα σε μια άλλη εταιρεία, κόβει πιστωτικό τιμολόγιο και συμφωνούν ότι το τιμολόγιο  θα εξοφληθεί μελλοντικά.

Όμως τα οικονομικά της δεύτερης αυτής εταιρείας που παρέλαβε το εμπόρευμα δεν είναι και τόσο καλά.

Ωστόσο, η πρώτη εταιρεία που έδωσε τα εμπορεύματα γνωρίζει το επιχειρηματικό ρίσκο δηλαδή, ότι μπορεί και να μην εισπράξει ποτέ το τιμολόγιο, καθώς η εταιρεία που τα παρέλαβε αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Έτσι, η απαίτηση αυτή της εταιρείας που εξέδωσε το τιμολόγιο και αναμένει να το εισπράξει χαρακτηρίζεται  επισφαλής απαίτησης.

Εάν η επισφαλής αυτή απαίτησης ικανοποιηθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δηλαδή εξοφληθεί το πιστωτικό τιμολόγιο μέσα στις επόμενες οικονομικές χρήσεις, τότε το ποσό του τιμολογίου υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Στην περίπτωση όμως που τελικά δεν εξοφληθεί το τιμολόγιο, καθώς η επιχείρηση που είχε παραλάβει το εμπόρευμα π.χ. έκλεισε, έρχεται  τότε η Δ.Ο.Υ. και φορολογεί το ποσό του τιμολογίου αναδρομικά, αυτοτελώς, με συντελεστή 25%.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ