Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Χωρίς παράβολα η πρόσληψη ιδιωτών ως αξιωματικών ειδικών καθηκόντων στην ΕΛ.ΑΣ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς παράβολα η πρόσληψη ιδιωτών ως αξιωματικών ειδικών καθηκόντων στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα  παράβολα των 40 και 20 ευρώ που προβλέπονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την πρόσληψη ιδιωτών ως αξιωματικών ειδικών καθηκόντων στην ΕΛ.ΑΣ.,  είναι εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως και η πρόβλεψή αυτή πρέπει να διαγραφεί από το διάταγμα, έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ρυθμίζονται θέματα αστυνομικού προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Το εν λόγω διάταγμα προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την αύξηση του ορίου ηλικίας των υγειονομικών αξιωματικών οδοντιάτρων, τη δυνατότητα επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία αστυνομικών, συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών, καθορίζει τον αριθμό των οργανικών θέσεων του αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, κ.λπ.

Παράλληλα, προβλέπει ότι οι ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να προσληφθούν ως αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων στην ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να υποβάλλουν δύο παράβολο ένα των 40 και ένα των 20 ευρώ, διαφορετικά η αίτησή τους δεν λαμβάνεται υπόψη. Τα παράβολα αυτά θα ήταν υπέρ των Ταμείων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Πυργάκης) με την υπ΄   αριθμ. 116/2019 γνωμοδότησή του, έκρινε μεν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά ως προς τις διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή των παραβόλων, δηλαδή «επιβάλλουν οικονομικό βάρος», αποφάνθηκε  ότι πρέπει να διαγραφούν, καθώς «δεν βρίσκουν έρεισμα στις εξουσιοδοτικές διατάξεις με τις οποίες προτείνεται το σχέδιο διατάγματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ